Linkuri accesibilitate

12.09 - București: Comentarii după atentatele de la 11 septembrie


In mediile româneşti s-au remarcat o penurie de expertiză în probleme internaţionale şi o sumedenie de traduceri aproximative ale declaraţiilor venite din străinătate.




12 septembrie 2001

Actualitatea. (Radu Călin Cristea şi Nestor Rateş)

Comentarii după atentatele de la 11 septembrie.

În Romînia s-au luat ca urmare a deciziei CSAT măsuri suplimentare de securitate: la ambasade, la servicii consulare, la o serie de ministere şi instituţii patrulează armata, cu muniţie de război. O exagerare?

Pe fundalul atacurilor din 11 septembrie, reaminteşte N.Rateş, mai bine măsuri exagerate decât să fi luat prind surprindere.
„Dacă există şi o doză de spectacol pentru uzul Occidentului, cred că este tolerabil. Măsuri speciale de securitate au fost luate şi în alte ţări. Pe de altă parte, trebuie remarcat că în România există minorităţi kurde şi arabe, chiar şi refugiaţi afgani, care ar putea să incite sentimentul de precauţie al autorităţilor române”.

Cum s-a comportat presa? „Să spunem că presa occidentală, cu deosebire posturile de televiziune internaţionale, în momente de imensă tensiune psihologică, au dat o pildă de profesionalism… Transmisiile CNN au păstrat un ton moderat, precaut, fără excese verbale, concentrându-se asupra actelor criminale, a victimelor şi posibililor autori ai atacurilor teroriste, evitând să se lanseze în speculaţii fără noimă.

[…] Mediile româneşti, din ce am văzut şi auzit, s-ar zice că asemenea altor crize internaţionale, şi de această dată s-au remarcat printr-o penurie de expertiză în probleme internaţionale şi o sumedenie de traduceri aproximative ale declaraţiilor venite din străinătate. Altfel, mediile au conectat publicul românesc la aceste evenimente, de enormă semnificaţie şi mari consecinţe”.

Vor porni Statele Unite un război împotriva Afganistanului?
„Este verosimil. Nu ştim când va începe, probabil chiar în noapte aceasta. Să remarcăm însă că nici o sursă oficială nu l-a determinat pe Osama bin Laden drept incitatorul sau organizatorul acestor atacuri. Aşa că nu s-a determinat care ar fi obiectivul unui atac al Statelor Unite.

Dar preşedintele George W. Bush şi în Congres se vorbeşte de acte de război şi acestea vor cere o replică pe măsură […]”
XS
SM
MD
LG