Linkuri accesibilitate

Competitivitatea noastră cea de toate zilele


Dacă ar fi existat în Moldova o concurenţă sănătoasă, netrucată, nu eram pe locul 93 în topul cu pricina.



Mai întîi conducătorii tranziţiei ne anunţau cu surle, cu convingere fermă, că Moldova escaladează piscurile performanţelor economice. Apoi veneau implacabil analizele experţilor străini, analize reci, care ne arătau toată decăderea noastră morală şi economică. Aşa a fost mereu în glorioşii ani ai independenţei.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Vă mai amintiţi cum trubadurii puterii comuniste încercau să ne convingă, acum cîţiva ani, că Moldova e o oază a stabilităţii într-o lume în care criza face ravagii? Şi multă lume chiar credea că sîntem o fortăreaţă a prosperităţii. Au parvenit apoi nişte analize străine care contraziceau optimismul debordant al guvernanţilor.

Şi în ultimele luni crainicii puterii ne-au tot vorbit despre însănătoşirea economiei moldoveneşti, despre creşterea PIB-ului, despre atragerea investiţiilor. Iar după aceste mesaje optimiste ne-a parvenit din nou un top dezolant, care plasează Moldova pe locul 93 în Indicele Competitivităţii. Ce înseamnă asta? Păi, nimic altceva decît faptul că economia moldovenească e una din cele mai slabe din lume, sîntem alături de Tadjikistan în acest top, foarte departe de lidera Elveţia, la care visează unii politicieni autohtoni.

Autorii raportului scriu negru pe alb că dezvoltarea competitivităţii e imposibilă fără supremaţia legii, îmbunătăţirea sistemului judiciar şi întărirea securităţii în toată ţara. Recentele încercări raider de preluare a acţiunilor unor bănci ne arată că avem mari probleme în aceste privinţe. Autorii raportului avertizează că o piaţă dominată de cîţiva monopolişti subminează concurenţa. Păi, chiar nu demult ministrul agriculturii se plîngea că în pieţele noastre carnea e vîndută de o mînă de monopolişti. Apropo, s-a făcut ceva între timp pentru a demonopoliza piaţa cărnii? Dacă ar fi existat aici o concurenţă sănătoasă, netrucată, nu eram pe locul 93 în topul cu pricina. Asta îi este clar şi unui nătăfleţ.

Aşadar, situaţia e tristă, în ciuda optimismului conducătorilor. Şi chiar dacă topurile astea străine nu ar ajunge la noi, nu ar fi mai roză. Sîntem mereu codaşi, exceptînd consumul de alcool, şi cam ar fi cazul să trecem de la vorbe la fapte. Ceea ce e puţin probabil.
XS
SM
MD
LG