Linkuri accesibilitate

ANRE: cererea Moldovagaz e exagerată


Moldovagaz: „E imposibil, oricât de mult noi ne-am dori, să micşorăm pierderile de două ori, aşa cum vrea ANRE.”


La Chişinău a avut loc o primă rundă de audieri publice privind solicitarea Moldovagaz de majorare cu 21 la sută a tarifelor la gaze naturale din 1 octombrie. Cum şi-a argumentat Moldovagaz solicitarea şi ce a răspuns Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică? Relatează, Liliana Barbăroşie.


ANRE: cererea Moldovagaz e exagerată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct



Preşedintele S.A Moldovagaz, Alexandru Gusev, a motivat astăzi majorarea revendicata prin scumpirea substanţială a importurilor ce se așteaptă a fi mult peste previziuni:

Alexandru Gusev
„Este absolut sigur că din 1 octombrie vom cumpăra gaze la un preţ de 400 de dolari pentru mia de metri cubi. În primul trimestru am cumpărat cu 292 de dolari. Dacă e să facem o medie anuală, creşterea va constitui 35 la sută faţă. Este o scumpire mai mult decât ne-am fi aşteptat,” a precizat Alexandru Gusev.

Numai că majorarea ar urma să fie valabilă şi în primele luni ale anului viitor, adică atunci când nimeni nu ştie cât vor costa gazele de import şi cum se va calcula preţul de achiziţie al acestora. De ce furnizorul îşi extinde calculele pentru o perioadă atât de lungă? Din grijă faţă de consumator, este răspunsul companiei, care ar urma să plătească la anul o parte din majorarea prea mare din 2011. Argument contestat însă de autoritatea din energetică. Directorul ANRE, Victor Parlicov:

Victor Parlicov
„Logica lor a fost că deoarece ei aşteaptă, nu ştiu din ce considerente, ca în primele luni ale lui 2012 preţul de achiziţie să fie mai jos, ei vor să micşoreze astfel preţul mediu solicitat, dar nu putem aceasta. Acuma noi nu putem spune ce va fi după 1 ianuarie.”

La încheierea audierilor, Alexandr Gusev a declarat că Moldovagaz se va conforma cererii ANRE, dar asta va însemna că şi creşterea va trebui să fie mai mare, de 24 de sută.

Directorul ANRE s-a ferit să spună cu cît exact vor creşte tarifele, dar a calificat totuşi drept exagerată cererea furnizorului, pentru că ar include pierderi nejustificate şi cheltuieli investiţionale pentru investiţii neefectuate. Care ar preţul acestor presupuse exagerări? Iată o estimare a lui Victor Parlicov:

„Zeci de milioane de lei, dacă nu sute.”

Şi replica directorului Moldovagaz:

„E imposibil, oricât de mult noi ne-am dori, să micşorăm pierderile de două ori, aşa cum vrea ANRE.”

Visarion Ceşuev
Deocamdată, nu s-a luat nici o decizie, iar Agenția Naţională pentru Reglementări în Energetică aşteaptă noi argumente de la Moldovagaz. Unul dintre reprezentanţii societăţii civile prezent la audieri, expertul economic Visarion Ceşuev, găseşte însă contraproductive aceste dezbateri între furnizor şi reglementator. El crede că autorităţile ar trebui să negocieze mai curând direct cu Gazprom-ul un preţ de achiziţie mai mic:

„Eu nu înţeleg de ce, să zicem, Letonia şi Estonia a reuşit să obţină de la Gazprom un discount de 15 la sută în 2010, iar Moldova nu reuşeşte?”

I-am solicitat o replică lui Ilarion Popa, viceministru al economiei şi negociatorul-şef al guvernului în raport cu Gazprom-ul:

„Se duc negocieri. Una din condiţii este să obţinem acest discount.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG