Linkuri accesibilitate

Bundestag-ul german caută soluţii pentru ieşirea din criză


Angela Merkel a cerut categoric Greciei să facă reformele necesare pentru a primi un nou ajutor în valoare de miliarde de euro de la Bruxelles, precizând însă că nici o ţară nu va fi forţată afară din zona euro.


Ţările din zona euro au ajuns la momentul unor decizii fundamentale, crede directorul Băncii Mondiale, Robert Zoellick: or acceptă o politică fiscală unică, or regândesc regulile de funcţionare. Posibilitatea unei uniuni fiscale este discutată de experţi, dar nu se află pe agenda oficială a nici unui lider european. Şi atunci care este soluţia? „Nici cu tine, nici fără tine”, pare să fie răspunsul cancelarei Germaniei Angela Merkel, care a cerut din nou, în termeni categorici Greciei să facă reformele necesare pentru a primi un nou ajutor în valoare de miliarde de euro de la Bruxelles. Dar tot Merkel a asigurat că nici o ţară nu va fi forţată afară din zona euro, oricât ar fi de indisciplinată. Wiliam Totok relatează de la Berlin.


Parlamentul german caută soluții pentru ieşirea din criză
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct



Parlamentul german a început dezbaterile legate de bugetul federal pentru anul 2011. Proiectul guvernului prevede continuarea politicii de reducere a deficitului bugetar. Ministrul finanţelor, Wolfgang Schäuble a declarat că astfel guvernul doreşte să consolideze încrederea cetăţenilor în actuala sa politică. Potrivit proiectului de buget, cheltuielile prevăzute se cifrează la 306 milliarde de Euro. Datoriile care anul acesta au însumat 30 de miliarde urmează a fi reduse anul viitor la 27,2 miliarde. Cursul de consolidare bugetară a fost supus numeroaselor critici interne şi internaţionale.

Pe de altă parte, Bundestag-ul urmează să voteze şi sumele pentru aşa numita „umbrelă de salvare” a monedei euro (EFSF). Se crede că în parlament va exista o majoritate, deşi numărul celor care au anunţat că vor vota contra a crescut şi în cadrul partidelor de guvernămînt.

Radiodifuziunea germană a anunţat că din grupul parlamentar creştin-democrat 12 deputaţi vor vota „contra”, cel puţin 7 se vor abţine. Din grupul parlamentar al liberalilor 2 vor vota „contra”, iar 4 se vor abţine. Opoziţia social-democrată a anunţat că va sprijini „umbrela” dacă guvernul va susţine propunerea introducerii unui impozit pe transferurile financiare.

Mulţi politicieni germani se opun extinderii volumului de ajutor acordat Greciei. Vicepreşedintele partidului liberal, Holger Zastrow a cerut guvernului de la Atena să facă eforturi în vederea realizării programului de austeritate. „Cine nu-şi face temele”, ameninţa politicianul într-un interviu acordat ziarului „Bild”, „riscă să piardă ajutoarele”. Expertul liberal pentru probleme financiare, Hermann Otto Solms merge şi mai departe, cerînd Greciei să părăsească zona euro. „Şi alte state ar putea cădea în ispita de a proceda” ca şi Grecia, „practicînd o politică de cheltuieli iresponsabile, profitînd de stabilitatea altor ţări”, a declarat Solms ziarului „Südwest Presse”. Angela Merkel respinge cu vehemenţă astfel de opinii, pledînd mai departe pentru o politică bugetară drastică, temîndu-se, în acelaşi timp, de noi efecte negative pentru stabilitatea monedei euro.

Grecia urmează să primească cea de-a 6-a tranşă a ajutorului financar de 8 miliarde de euro. Volumul iniţial stabilit este de 110 miliarde de euro. „Umbrela” de salvare însă va trebui ridicată la 780 miliarde. La această sumă imensă, Germania va contribui cu 211 miliarde, iar dacă se va extinde criza asupra altor ţări suma ar putea creşte la 253 miliarde de Euro.

Foştii cancelari Helmut Kohl şi Helmut Schmidt cît şi fostul ministru de externe Genscher au criticat politica actualului guvern. Genscher, de pildă, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de starea Uniunii Europene şi a deplîns scăderea încrederii cetăţenilor în proiectul european. Reglementările privind uniunea monetară nu au fost respectate, deoarece s-au încălcat criteriile de stabilitate. Încrederea poate fi recîştigată dacă se respectă aceste criterii. În toate ţările Uniunii, afirmă Genscher într-un interviu radio, spirala datoriilor trebuie frînată. Fiecare ţară trebuie să fie conştientă de faptul că UE este şi o uniune monetară şi financiară. În acest context el susţine ideea lansată de preşedintele francez Sarkozy şi cancelara Merkel privind politica economică şi financiară comună, adică înfiinţarea unui soi de guvern financiar european. Dacă procesul de integrare se va frîna acum, a subliniat Genscher, asta va însemna sfîrşitul procesului de unificare.
XS
SM
MD
LG