Linkuri accesibilitate

7.09 - Chișinău: Comuniștii și problema oficializării limbii ruse ca a doua limbă de stat


Victor Stepaniuc în 2009
Victor Stepaniuc în 2009

Victor Stepaniuc: Nu ne-am pus ca sarcină primordială de a hotărî la ora actuală problema statutului limbii ruse ca cea de-a doua limbă de stat.




7 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Comuniștii și problema oficializării limbii ruse ca a doua limbă de stat.

La microfon Dan Ionescu, care vă spune bun găsit la programul Ora Moldovei. Iată principalele teme ale emisiunii: Republica Moldova şi Ucraina nu au ajuns la o înţelegere privitoare la posturile vamale mixte. La Criniţa preşedintele Vladimir Voronin şi-a exprimat încrederea în vocaţia europeană a Republicii Moldova. Maiorul Iurie Cheibaş a fost destituit din funcţie. Şeful fracţiunii comuniste Victor Stepaniuc spune că majoritatea comunistă nu intenţionează să acorde limbii ruse statutul de limbă de stat în viitorul apropiat. Alexandru Eftodi l-a solicitat pe şeful fracţiunii comuniştilor Victor Stepaniuc să-şi expună opiniile în legătură cu demersurile privind declararea limbii ruse drept cea de-a doua limbă de stat în Republica Moldova. În altă ordine de idei, dat fiind că au rămas numai câteva zile până la inaugurarea sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, deputatul comunist a fost rugat să schiţeze priorităţile majorităţii comuniste în viitoarea sesiune.

Preşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, a anunţat că partidul de guvernare va iniţia discuţii publice în privinţa acordării limbii ruse a statutului de limbă de stat. Într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, Stepaniuc a precizat că majoritatea comunistă nu intenţionează să oficializeze în această toamnă limba rusă, modificând Constituţia şi Legea despre funcţionarea limbilor vorbite în Republica Moldova.

Victor Stepaniuc: „Aceste probleme urmează să mai fie discutate în societate, problemele lingvistice o să poată să fie discutate într-un context mai larg luându-se în vedere şi acele tensiuni care există la noi referitor la minorităţile naţionale şi luându-se în vedere şi rezolvarea problemei transnistrene. Nu ne-am pus ca sarcină primordială de a hotărî la ora actuală problema actuală a statutul limbii ruse ca cea de-a doua limbă de stat.”

Astfel, liderul deputaţilor comunişti Victor Stepaniuc l-a contrazis pe colegul său de partid, vicepreşedintele Parlamentului Vadim Mişin, care a declarat la o întrevedere cu reprezentanţii minorităţilor etnice că limba rusă va fi oficializată până la sfârşitul lunii septembrie. Stepaniuc a anunţat că grupul său parlamentar are alte priorităţi pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Legislativului. Cea mai importantă constă în restabilirea vechii structuri teritorial-administrative a Republicii Moldova, care va fi urmată de desfăşurarea alegerilor locale anticipate. Iată celelalte obiective ale deputaţilor comunişti:

Victor Stepaniuc: „E vorba în primul rând de adoptarea legii bugetului anului 2002, în care preconizăm a fixa nişte priorităţi de protejare a producătorului autohton. În plan social prevedem modificarea legii despre pensionare, există un proiect de modificare a Constituţiei, care e trimis de-acum la Curtea Constituţională, unde problema principală este simplificarea actualului sistem judecătoresc.”

Preşedintele grupului parlamentar al comuniştilor a revenut asupra unei declaraţii anterioare şi a reafirmat că Chişinăul „este interesat să negocieze cu Moscova înfiinţarea unei baze militare ruse în stânga Nistrului.”

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG