Linkuri accesibilitate

Băncile, parlamentarii şi securitatea naţională


Deputaţii PD şi PL vor să cunoască motivele pentru care Parlamentul ar trebui să se reunească înainte de termen.


Liberal-democraţii cer să fie audiate în Parlament instituţiile care trebuiau să reacţioneze la atacul asupra celor patru bănci şi a companiei de asigurări ASITO. Şi pentru asta, convocarea unei sesiuni speciale a parlamentului, care normal şi-ar relua lucrul în octombrie. Cum reacţionează celelalte partide din Alianţa pentru Integrare Europeană? Lucia Diaconu are mai multe informaţii:


Băncile, parlamentarii şi securitatea naţională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct



Deputatul democrat Andrian Candu, fără să pretindă că exprimă părerea partidului din care face parte, găseşte cererea colegilor săi de alianţă „cam pripită”. Odată ce fracţiunea PLDM nu întruneşte o treime din deputaţi, cîţi ar putea cere convocarea unei şedinţe extraordinare potrivit regulamentului parlamentului.

„Astăzi se organizează consiliul alianţei şi această chestiune putea fi coordonată în consiliul alianţei şi ar fi venit alianţa în întregime cu o cerere de organizare a unei şedinţe speciale. Ar fi fost mult mai înţelept, dacă vreţi, dacă aveau răbdare cîteva ore colegii noştri.”

Chiar dacă admite că celelalte două componente ale alianţei i-ar putea susţine pe liberal-democraţi, Andrian Candu consideră că problema nu este atît de presantă ca legislativul să fie convocat înainte de termen.

„Evident că ar fi bine să ştim care este mersul anchetei dar probabil ar trebui să mai avem puţină răbdare pînă autorităţile vor face lumină în cazul respectiv, mai ales luînd în considerare că la ora actuală nu mai există niciun pericol deoarece toate tranzacţiile au fost blocate şi acum de fapt autorităţile controlează situaţia. Şi mai mult ca atît, ştiţi foarte bine că într-o şedinţă a guvernului s-au luat măsuri prin modificările în legislaţie care permit efectuarea tranzacţiilor cu valori mobiliare doar cu aprobarea expresă a Băncii Naţionale.”

Mihai Ghimpu
Dar iată cum a reacţionat la cererea colegilor de alianţă liderul liberal Mihai Ghimpu: „Eu vreau să aud şi motivele. Una e să vrei, alta e să argumentezi. De aceea zic că vom discuta deseară la consiliul alianţei. Securitatea – de acord. Dar ce-i în pericol aici? Vreau să aud concret ce-i în pericol. Vreau să aud motivele. Dacă-s convingătoare, dacă sînt cu adevărat dovezi… A venit o propunere – trebuie s-o discutăm în cadrul alianţei.”

Cerînd convocarea unei sesiuni extraordinare, liberal-democraţii au invocat că deposedarea mai multor bănci, dar şi a companiei de asigurări ASITO, de o parte din acţiuni prin fraudă ar reprezenta o ameninţare la securitatea statului.

Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM: „Am dori să ştim pînă în cele mai mici detalii cine sînt autorii şi regizorii acestor acţiuni, cum au acţionat instanţele care sînt direct vizate şi anume Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Banca Naţională, SIS, Procuratura Generală. Chiar dacă acest domeniu de activitate este unul mai puţin vizibil opiniei publice, se fac tranzacţii importante fără a se face mare tam-tam, însă acest domeniu vizează în cel mai direct mod securitatea statului, vorbim de securitatea economic în primul rînd şi noi vom insista ca acest subiect să fie tratat cu seriozitate.”

Primul ministru Vlad Filat a dezvăluit ieri într-o conferinţă de presă că acţionari de la 4 bănci din Moldova au fost în mod fraudulos deposedaţi sau s-a încercat să li se ia o parte din acţiuni prin intermediul unor firme off-shore şi decizii ilegale ale judecătoriilor.

Astăzi Procuratura Generală a respins învinuirile că ar fi tărăgănat ancheta. Într-o declaraţie, aceasta anunţă că investigaţiile se fac de mai bine de o lună. Tot astăzi şi Uniunea Executorilor Judecătoreşti a emis un comunicat în care se spune că cei pe care îi reprezintă au acţionat exclusiv în temeiul hotărîrilor judecătoreşti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG