Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Protest al prostituatelor din Bulgaria pentru legalizarea meseriei lor


Monument în onoarea prostituatelor din întreaga lume, la Amsterdam
Monument în onoarea prostituatelor din întreaga lume, la Amsterdam

Ele spun că într-o perioadă de criză ar putea asigura venituri suplimentare la bugetul Bulgariei, și pe deasupra ar impulsiona turismul, după modelul Thailandei.



Bulgaria ocupă locul al treilea din lume după numărul de prostituate care lucrează în străinătate. Prostituția a devenit, împreună cu buzunăritul și cu cerșitul principala sursă de venituri în ghetourile de romi din orașele bulgare. Ea este practicată și de un număr mare de bulgăroaice. Printre prostituatele de lux mediile menționează multe modele și căntărețe.

Reni, în vârstă de 54 de ani, este organizatoarea protestelor de săptămâna trecută prin care se urmărește legalizarea prostituției.
Ea a fost arestată și condusă la secția unu a poliției din capitală. Motivul - ca de obicei – venituri ilegale. Codul penal moștenit din comunism prevede la acest capitol pedepse de pînă la 2 ani de închisoare, dar de regulă totul se termină cu un arest preventiv de 24 de ore.

Reni avertizează că în loc să proceadă la legalizarea prostituției, guvernanții intenționează să o criminalizeze.

Prostituatele se plâng de condițiile deplorabile în secțiile de poliție unde ele rămân închise căte 8-9 în celulă timp de 24 de ore și sunt nevoite să doarmă pe podeaua din beton în compania gândacilor și a puricilor. Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria se pedepsește nu prostituția, ci veniturile provenite din ea.

În 32 de țări din lume prostituția este o activitate legală. Scopul protestatarelor este ca Bulgaria să devină cea de a 33-a țară cu regim liberalizat. Ele precizază că într-o perioadă de criză meseria va putea asigura venituri suplimentare în buget și pe deasupra să impulsioneze turismul, după modelul Thailandei.

Viceprim-ministrul și ministrul de interne Țvetan Țvetanov a jurat însă că va reduce la minimum exportul rușinos de carne vie chiar dacă fetele trimit lunar rudelor rămase în țară mii de euro. În ultimele 8 luni în Bulgaria au demarat 261 de dosare penale pentru trafic de persoane din care 157 au și fost încheiate cu sentințe definitive.

Șefa protestelor, Reni, a declarat că mulți politicieni folosesc serviciile speciale ale colegelor sale dovada fiind bancul următor - doi deputați au decis să o rupă cu burlăcia. Peste o lună unul îi povește celuilalt: am făcut o gafă mare cu soția, i-am dat 50 de leva după sex. Celelalt îi răspunde: eu am făcut o gafă și mai mare, în aceeași situație i-am dat soției 3 bancnote de 20 și ea mi-a dat rest una de 10.
XS
SM
MD
LG