Linkuri accesibilitate

Roşia Montană - o perdea de fum peste eşecul guvernamental (Ovidiu Nahoi/Adevărul)


În PNL se adună nemulţumirile (Tom Gallagher/România liberă)


Comentariile presei cotidiene inregistreaza o crestere semnificativa a tensiunii electorale. Editorialul din Adevarul, semnat de Ovidiu Nahoi, exprima indignarea ca presedintele Traian Basescu a reusit sa stinga scandalul Rosia Montana aruncand pe piata tema suspendării Romaniei de catre Comisia Europeana de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. Comentatorul se intreaba de ce nu a cerut Basescu explicatii guvernului inca din iulie, cand a fost luata aceasta masura, si o face acum, cand tocmai risca sa fie luat in tarbaca pentru sustinea publica a proiectului de exploatare miniera pe baza de cianuri.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct



In Romania libera, seful statului este prezentat drept artizanul din umbra al posibilei dezagregari a Uniunii Social-Democrate – alianta opozitiei, formata din Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal. Dan Cristian Turturica etala sambata intreg dosarul relatiilor dintre liberali si social-democrati, precum si dintre liberali si… liberali. Pentru că un rol crucial il joaca, in opinia sa, relatia lui Crin Antonescu, presedintele partidului, cu Dinu Patriciu, principalul finantator al PNL. Patriciu si-a retras sprijinul pentru cel pe care – se spune – l-a adus la carma partidului si se intoarce tot mai vizibil catre dusmanul sau traditional: Traian Basescu. Turturica incearca sa explice paradoxul: pe de o parte, lui Antonescu i se pare ca se poate descurca si fara banii mogulului, in timp ce Patriciu are impresia ca nu e plasat in partid proportional cu investitia sa financiara. Ruptura ar putea pune capat unei aliante contra naturii – cea dintre liberalii, de dreapta, si social-democratii, de stanga - facand loc unor intrebari tulburatoare: cum se poate alia seful statului cu cel care a incercat sa-l compromita grav in campania pentru prezidentiale? Cum se poate alia Dinu Patriciu cu cel care l-a facut sa ajunga incatusat in fata camerelor de luat vederi?

Indiferent de cum gestioneaza relatia cu Patriciu, liderul liberal Crin Antonescu ar avea insa soarta pecetluita: in PNL se aduna nemultumirile fata de prestatia sa la conducerea partidului, arata Tom Gallagher, de asemenea in Romania libera. Principalul defect al lui Antonescu ar fi blocarea intr-o critica neintrerupta a Partidului Democrat Liberal, fara sa fi produs vreo viziune in privinta liniei pe care PNL ar trebui sa o urmeze.
XS
SM
MD
LG