Linkuri accesibilitate

Magie, basm, circ, muzică şi reverie la Praga


Adulţi şi copii deopotrivă vin să râdă şi să se distreze la spectacolele celor mai bune companii de circ contemporan şi de teatru din Europa.




90 de spectacole de teatru şi circ contemporan, cinci spectacole pentru copii pe zi, ateliere speciale de artă şi de învăţat meseria de artist de circ, concerte, discuţii, toate acestea în ultimele două săptămâni ale lunii august, la festivalul internaţional de teatru şi circ contemporan Letní Letná de la Praga, aflat la a opta ediţie. Detalii de la Lucian Ştefănescu

Festivalul internaţional de circ Letní Letná
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct


În fiecare an la sfârşitul lui august, adormitul parc Letná din apropierea Hrad-ului de la Praga, faimosul castel care domină oraşul, se umple cu corturi de circ şi cu o atmosferă cu totul specială.

Ediţia de anul trecut a avut peste 23 de mii de vizitatori. Anul acesta numărul lor este estimat la peste 27 de mii, a declarat „Europei Libere”, directoarea executivă a festivalului, Ivana Vrbíková:

„Principalul scop al festivalului este de a prezenta cele mai atractive companii de circ nou. Anul acesta am avut două companii franceze, una dintre ele, numită Malabar, a deschis ediţia din acest an, cu un spectacol la care au fost aproximativ 4000 de spectatori, un show uimitor, foarte colorat, cu o atmosferă de vis.



A fost apoi compania suedeză Cirkus Cirkör, mai multe trupe de acrobaţi, şi o mulţime de manifestări adiacente spectacolelor cu bilete, jocuri pentru copii, şi pentru că festivalul are lor în aer liber, oamenii vin aici în fiecare seară, pentru ca să se distreze, deci pe lângă că spectacolele care se joacă practic cu casa închisă, locul funcţionează şi ca loc de distracţie, teatru, picnic, muzică, de toate...”

Şi într-una din serile festivalului Letní Letná, într-unul din corturile instalate în Parcul Letná din Praga a cântat în faţa unui public entuziast Taraful de la Mârşa, cu un invitat special Elvis Rromano. Ei au fost invitaţi la sugestia directorul Centrului Ceh din Bucureşti, René Kubášek, pe care l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre muzica acestor oameni.

René Kubášek: Cred că e o muzică bună şi foarte autentică. Am impresia că e pentru prima oară când ei cântă în afara României, şi mă bucur că publicului ceh îi place. Suntem prieteni, şi când Hano Hoeffer (managerul lor) mi-a spus „hai să facem ceva la Praga”, m-am gândit la acest festival al circului nou, şi ei au acceptat. Iar muzica asta e foarte compatibilă cu festivalul, pentru că fac o muzică profesionistă şi de asemenea este şi un pic de circ, cu Elvis Rromano etc, e o combinaţie foarte frumoasă, foarte mişto. Mişto se spune, nu?, la muzica ţigănească....”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG