Linkuri accesibilitate

„Anularea vizelor între Israel şi Moldova rămâne pe agenda zilei”


Ministrul de externe al Israelului, Avigdor Liberman, în dialog cu Valentina Ursu.



La Chişinău se află ministrul israelian de externe Avigdor Liberman. Vizita are un caracter politic şi oficial, dar şi unul... sentimental pentru că domnul Liberman s-a născut pe meleaguri moldovene. A stat de vorba cu şeful diplomaţiei Israelului Valentina Ursu: despre politica Moldovei, dar nu numai.


Un interviu cu Ministrul de externe al Israelului, Avigdor Liberman
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:30 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle ministru Liberman, ati spus ca cetatenii Republicii Moldova beneficiaza de vize gratuite in Israel, cu incepere din ziua de ieri - o veste mult asteptata de catre toti cei care isi doresc sa ajunga in tara Dumneavoastră.

Avigdor Liberman
Avigdor Liberman: Cu incepere de ieri, aceasta a fost introdusa in practica. Astazi cetateanul moldovean nu trebuie sa plateasca niciun fel de taxe speciale pentru vizele eliberate la calatoria in Israel.

Europa Liberă: Putem vorbi acum si despre un eventual regim fara vize? Dvs. se pare ca ati facut foarte mult pentru a aboli regimul de vize intre Israel si Rusia,intre Israel si Ucraina. In ce conditii o tara poate semna un acord de calatorii fara vize?

Avigdor Liberman: Noi credem in evolutie si nu in revolutie. De aceea, intr-adevar, la initiativa mea, au fost anulate vizele intre Rusia si Israel. In anul trecut au fost anulate vizele intre Ucraina si Israel. Noi ne miscam permanent, desigur chestiunea Moldovei se afla pe agenda zilei si sper sa duc aceasta sarcina pana la capat, ca sa anulam regimul de vize si pentru Republica Moldova.

Europa Liberă: Exista in prezent impedimente in acest sens?

Avigdor Liberman: Intelegeti, noi intotdeauna procedam in felul urmator. Pentru inceput anulam [regimul de vize] cu Rusia, apoi verificam dupa un an si jumatate cum functioneaza. Acum am anulat si cu Ucraina, a trecut jumatate de an, vrem sa facem unele totaluri. Ne miscam permanent, cred ca astazi nu exista nici o problema in acest sens. Depinde, in primul rand, de relatiile in coalitia de guvernare, in parlament.

Europa Liberă: Este necesar un astfel de acord?

Avigdor Liberman: El este absolut necesar. Un astfel de document are rolul de indicator ce confirma nivelul relatiilor.

Europa Liberă: Am vrea sa auzim si opinia Dvs. privind toleranta religioasa.

Avigdor Liberman: Eu am avut o prezentare la liceul Ghertzel, aici, la Chisinau, si le-am spus copiilor ca traiesc intr-o perioada fericita, total diferita de a noastra. Tin minte cand am mers eu in clasa I in anul 1965, la Chisinau, iar eu am invatat in Scoala nr. 41, deci sa sper atunci ca voi auzi imnul israelean la 1 septembrie – asta era dincolo de imaginatia science fiction.

Europa Liberă: In spatiul fostei URSS acest lucru era categoric interzis.

Avigdor Liberman
Avigdor Liberman: … Nici nu puteam sa ne gandim la asa ceva. Astazi, cred ca Moldova a ales o cale foarte corecta. Moldova intotdeauna a fost la rascrucea marilor imperii. Pe de o parte e Imperiul Rus, pe alta parte e Imperiul Otoman. A fost la intersectia popoarelor slave si popoarelor romanice, latine. Intotdeauna a fost prezenta o comunitate mare evreiasca. Si faptul ca Moldova a ales calea tolerantei, a coexistentei, ca toate culturile, toate traditiile sa se dezvolte in paralel, una langa alta, eu cred ca aceasta este o cale corecta si singura posibila.

Europa Liberă: Dar daca ne amintim de incidentul cu Menora evreiască instalată în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău care a fost doborâtă la pământ de către un grup de enoriaşi ortodocsi…

Avigdor Liberman: Desigur, este si un precedent. Si vor mai fi, probabil, multe alte incidente neplacute, din pacate. Cu toate acestea, noi ne confruntam cu astfel de incidente, cu o xenofobie si antisemitism, tot timpul, in toata lumea, nu doar in Moldova. Foarte importanta este atitudinea autoritatilor, a elitei. In acest sens, cred ca am vazut o abordare univoca al intregului establishment al Moldovei.

Europa Liberă: Apropo, cum explicati manifestarile singulare pe care unii politologi le numesc nationalism ortodox, si care pot fi vazute nu doar in Moldova, dar si in Rusia, in alte state?

Avigdor Liberman: Ma repet – xenofobia, rasismul, antisemitismul – acestea sunt manifestarile pe care, din pacate, le putem urmari in majoritatea tarilor lumii pana in prezent. Din pacate, ne confruntam cu asta si in SUA, si in Anglia, si in Franta, oriunde, asa ca Moldova nu este o exceptie. Este foarte important ca toate elementele care instiga la confruntare interetnica sa fie neutralizate, sa devina inutile, iar in dialogul politic sa nu fie utilizata atatarea urei interetnice pentru acumularea de puncte politice. Astfel de persoane trebuie sa fie excluse din procesul politic. Noi, la timpul nostru, in Israel…

Europa Liberă: Acest lucru deriva din ideologia comunista?

Avigdor Liberman: Nu doar. Radacinile pornesc din radicalism, tendinta catre extremism, dorinta unor politicieni de a exploata unele prejudecati, opinii subiective, si asta este, fara doar si poate, un flagel. Astazi, aceasta nu face parte din viziunea pan-slavista, sau a ideologiei comuniste, noi vedem astazi, din pacate, foarte multe miscari radical in interiorul lumii musulmane, vedem multe fenomene radicale in Europa moderna, gen fascism, si speram ca in timpul apropiat lumea va putea, totusi, sa depaseasca aceste fenomene.

Europa Liberă: Cu alte cuvinte avem nevoie de cat mai multa toleranta…

Avigdor Liberman: Fara toleranta este imposibil. Lumea contemporana a sters practic toate hotarele, trebuie sa intelegem acest lucru. Noi vorbim astazi despre un sat global, problema circulatiei oamenilor nu mai exista, nu mai este Cortina de Fier, si toleranta este o pozitie-cheie, fara care lumea nu va putea sa se dezvolte.

Europa Liberă: Este interesant sa aflam privirea Dvs. asupra lumii, asupra coliziunii civilizatiilor, din care deriva politica tarii Dvs.

Avigdor Liberman
Avigdor Liberman: Din pacate, noi vedem astazi un radicalism, care castiga influenta in interiorul tarilor lumii islamice. Este imposibil sa treci in tacere cand auzi in fiecare saptamina apeluri – de exemplu, din partea presedintelui Iranului, stat care este membru al ONU – care cheama in fiecare saptamina la distrugerea Statului Israel, alungarea tuturor evreilor din Orientul Apropiat. Si cand oamenii trec in tacere pe langa astfel de apeluri, mie mi se pare ca ei comit o greseala – dupa cum stiti, totul incepe cu evreii si se termina cu toti, adica toti platesc [pentru aceste greseli]. Cand Hitler isi incepea calea proprie, el se evidentia drept un antisemit inrait doar, vorbea despre evrei, iar cand a venit la putere, toti au platit un pret mult prea mare. Toate popoarele Europei. Si toti oamenii trebuie deja sa trage concluziile necesare din aceasta experienta. Cand Mahmoud Ahmadinejad vorbeste despre nimicirea Israelului si alungarea evreilor, consecintele sunt clare oricarui om care are judecata sanatoasa. De aceea, noi nicidecum nu suntem gata sa-l privim drept un jucator acceptabil in arena mondiala, acceptat de comunitatea internationala. Asa ceva nu poate fi.

Europa Liberă: Ce parere aveti despre revolutiile arabe? Si cum influenteaza ele procesul de pace in Orientul Mijlociu?

Avigdor Liberman: Noi salutam orice miscare pentru libertate, democratie, drepturi egale. In acelasi timp, toate aceste fenomene sunt ambigue. Astfel de fenomene deseori deraiaza ulterior. Pe de o parte, dezamagirea - regimul dictatorial cade, se obtine libertatea si oamenii isi fac multe iluzii, au mari asteptari, toti asteapta schimbari spre bine, mai multe locuri de munca, salarii mai mari, mai multa ordine, insa nu se intampla nimic, si atunci vine dezamagirea in democratie. Vedeti si singuri – oamenii se dezamagesc in dictatura, se dezamagesc in democratie, si atunci are loc tranzitia spre regimuri extremist-islamiste. Intr-o masura mai mare sau mai mica, acesta este cazul Iranului, unde la putere a fost sahul, pe care l-au rasturnat, au fost doua guverne democratice, si nimic nu s-a intamplat. Si atunci, pe valul acesta, la putere a venit [Ruhollah] Khomeini. Amintiti-va ce s-a intamplat in Rusia – a avut loc revolutia din februarie, a fost dezamagirea in regimul tarist. Regimul a fost rasturnat, revolutia din februarie, Kerenski, guvernul provizoriu, dar sub Kerenski nimic nu s-a intamplat, iar pe valul acesta la putere au venit bolsevicii si dictatura pentru cateva decenii – una din cele mai groaznice dictaturi.

Europa Liberă: In zona de conflict unde va aflati, cine se bucura de autoritate mai mare – Rusia sau SUA?

Avigdor Liberman: Ma credeti, nu exista asa o competitie – cine se bucura de o autoritate mai mare. La acest proces participa multi jucatori, si UE, si ONU. Astazi nu mai exista lumea bipolara, noi si in present, intr-un fel, gandim in definitiile Razboiului Rece – lume bipolara, URSS, SUA. Astazi lumea este multipolara, astazi este binevenit să vorbim mai mult despre un cvartet – ONU, UE, Rusia, SUA. Dar nici aici nu este o exactitate totala: astazi nu putem ignora asa jucatori cum este China, India, Brazilia, si alte tari. Asta, intr-adevar avem o lume multipolara, si nu bipolara.

Europa Liberă: Exista anumite decizii?

Avigdor Liberman
Avigdor Liberman: Decizii, din pacate, sunt putine. Sunt foarte multe declaratii, insa decizii sunt putine. Exista un deficit de solidaritate, de vointa politica, si multe astfel de conflicte mocnesc, deoarece persoanele care sunt interesate de conflicte manipuleaza cu contradictiile, printre aceasta multitudine de jucatori in arena internationala. Pe de alta parte, lipsa unei abordari comune si lipsa de vointa politica prelungesc viata acestor conflicte.

Europa Liberă: Daca ar exista anumite circumstante favorabile, Israelul ar merge la cedari teritoriale? Am in vedere conflictul dintre Israel şi Palestina care se află în centrul instabilităţii regiunii.

Avigdor Liberman: Noi pana in prezent am cedat teritorii care depasesc de trei ori suprafata actuala a Statului Israel. Este un caz fara precedent. Astazi Israelul constituie circa 60% din Republica Moldova, sau 21000 km patrati. Am transmis sub controlul palestinian total Sectorul Gaza, partea mai mare a teritoriului Iudeea şi Samaria. Am iesit complet din Liban si in acest sens a fost adoptata rezolutia ONU ce confirma ca Israelul a iesit la frontierele sale internationale. Cu regret, odata cu transmiterea acestor teritorii, in zona nu s-a instalat si pacea. Dimpotriva, s-au inmultit provocarile si actiunile de terorism. De aceea, inainte de a face cedari teritoriale, trebuie sa avem certitudinea ca vom obtine in schimb pacea, nu o noua formatiune terorista. Deocamdata, nu avem aceasta certitudine.

Europa Liberă: Dar ce credeti despre sansele solutionarii conflictului transnistrean?

Avigdor Liberman: Noi respectam in totalitate integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Noi consideram ca este necesara o coordonare mai mare a comunitatii internationale. Cu o mai mare cooperare acest conflict putea fi solutionat demult. Speram ca toate aceste perturbari vor trece…

Europa Liberă: Reunificarea republicii Moldova depinde de vointa politica a Rusiei? În cazul nostru?

Avigdor Liberman: Depinde si de Rusia, si de UE, si de Ucraina…

Europa Liberă: … si de SUA?

Avigdor Liberman: Si de SUA. Si sper ca si acest cvartet – iarasi avem un cvartet, doar ca intr-o alta configurare – va elabora o pozitie comuna si problema va fi rezolvata.

Europa Liberă: Va place Moldova? De ce va este draga?

Avigdor Liberman: Va rog sa ma credeti, eu vin aici destul de frecvent, este totusi foarte greu sa nu cazi prada nostalgiei dupa locul unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde au aparut primii prieteni, primele impresii, deja la maturitate. Am lasat aici multi prieteni, rude, si desigur vin aici deseori, nu este un secret, imi place sa vin aici.

Europa Liberă: Ce ati dori poporului moldovenesc?

Avigdor Liberman: Eu as dori sa fie depasite toate disensiunile politice, stabilizarea politica este un factor foarte important, si pentru societatea matura, si – mai principal – pentru dezvoltarea economiei. Sper ca Moldova va reusi in toate procesele de statornicire si va deveni un stat prosper, un exemplu de succes economic si de toleranta.

Europa Liberă: Cum s-au integrat moldovenii care lucreaza in Israel?

Avigdor Liberman: S-au integrat foarte bine. Toti cei care au venit acolo, nu doar moldovenii, dar si rusii, ucraineni, si evrei, desigur. Ei nu intampina probleme in procesul de integrare. Originarii din Moldova constituie, probabil, una dintre cele mai reusite comunitati, care isi gaseste locul, care nu are pretentii fata de nimeni si nimeni practic nu are ce sa-i reproseze.
XS
SM
MD
LG