Linkuri accesibilitate

Șansa premierului Boc de a intra în istorie ca om politic responsabil (Adevărul)


20 de ani de independență a Moldovei (România liberă).





Cristian Ghinea, de la Romania libera, gaseste ca sarbatorirea a 20 de ani de independenta a Republicii Moldova s-a facut cu un fast neasteptat. O televiziune a difuzat un clip amuzant, in care mai multe vedete incercau sa-i spuna Moldovei ca o iubesc. A iesit, in cele din urma, sub forma unui final fastacit – scrie jurnalistul. Daca intrebi oamenii pe strada ce sunt, unii spun români (mult mai putini decat s-ar astepta românii), altii moldoveni, iar rusofonii nici nu-si bat capul. Toate acestea ar indica o neliniste identitara. Inca Vladimir Voronin a simtit nevoia unei idei liant, si a lansat moldovenismul.

Actuala putere incearca o corectie insemnata, pe care Ghinea crede ca o rezuma foarte bine opinia unui amic de dincolo de Prut: „Cristian, noi suntem moldoveni, adica români, sa terminam cu prostiile astea. Moldovenii sunt romani in mod clar. Dar asta nu inseamna ca vrem sa ne unim cu Romania, ne-am obisnuit sa avem tara noastra”. Elita politica de la Chisinau practica moldovenismul europenist – mai spune articolul din Romania libera, care pledeaza pentru sprijinirea de catre Romania tocmai a aspiratiilor de integrare europeana.

Hotnews Romania pune in circulatie un interviu acordat postului RFI Romania de ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca. Diplomatul se refera la atitudinea proeuropeana a moldovenilor ca la o certitudine. Nu este o atitudine prea sofisticata, dar e ferma. Interviul abordeaza si problema manualelor de istorie din Moldova, dupa ce guvernul Filat a aprobat ca istoria romanilor sa fie predata in cadrul materiei istorie integrata. Ambasadorul roman spune ca a consultat programa scolara: modul in care este prezentata istoria romanilor e adecvat, nu poate face obiectul unor reprosuri. Pe de alta parte, manualele dupa care se preda istoria Romanilor in Romania se vor gasi, dupa 1 septembrie, si in ghiozdanele scolarilor moldoveni.

Editorialul ziarului Adevarul, semnat de Grigore Cartianu, il indeamna pe premierul roman Emil Boc sa mearga pana la capat cu decizia de a suprima privilegiile acordate revolutionarilor impostori. Din 21.000 de certificate de revolutionar, el crede ca vor ramane in vigoare 2-3000. „Domnul Boc are sansa rara de a intra in istorie ca politician responsabil”, mai scrie Cartianu.
XS
SM
MD
LG