Linkuri accesibilitate

„Cetăţeanul vrea să aibă încredere în justiţie”


Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, despre prima strategie de reformă a domeniului pentru următorii cinci ani.


În acest moment, constată ministrul justiţiei Oleg Efrim, încrederea moldovenilor în sistemul judecătoresc este extrem de mică. Dar speră ca lucrurile să fie îndreptate odată ce va fi aprobată şi aplicată noua strategie de reformare a sistemului, pe care guvernul tocmai a încheiat-o. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul justiţiei Oleg Efrim:

Un interviu cu Oleg Efrim
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:52 0:00
Link direct


Oleg Efrim: „Nivelul actual de încredere al populaţiei în justiţie este cel mai jos din toate timpurile. Strategia nu este o panacee. Strategia nu oferă soluţii la problemele pe care le avem. Strategia este un document, care ne permite o abordare sistemică şi de durată a acelor schimbări pe care vrem să le facem în justiţie. Este primul document, care încearcă o abordare strategică pentru o perioadă de cinci ani, pentru ca în aceşti cinci ani oamenii deja să simtă rezultatele. Am hotărât să arătăm că noi nu intervenim haotic în sistemul de drept, dar ştim exact unde suntem, cunoaştem care sunt problemele, ştim unde vrem să ajungem şi ştim ce paşi trebuie să întreprindem pentru acest lucru.”

Europa Liberă: Ştiţi care ar putea fi percepţia omului simplu, mai ales a celui, care umblă prin instanţe de judecată ani la rând să-şi caute dreptatea şi n-o găseşte? Da, poate fi elaborat un document excepţional, de nota 10 cu plus, dar dacă nu se implementează? Sau, am mai avut documente şi lumea mai zice că sunt şi legi bune, dar dacă mecanismul lor nu se aplică, în zadar aceste legi bune.

Oleg Efrim
Oleg Efrim: „Cetăţeanul nostru vrea să aibă încredere în justiţie, să ştie exact că atunci când are o problemă, dacă i-au fost undeva încălcate drepturile, atunci el îşi va găsi această dreptate în instanţele judecătoreşti. Acesta este şi scopul nostru. Evident, după scrierea strategiei va urma o perioadă complicată de elaborare şi implementare a legilor. Unul din pilonii de bază a acestei strategii este corupţia din sistemul judecătoresc. Or, atâta timp cât judecătorii, aici nu generalizez, nu obişnuiesc să fac acest lucru, dar sunt judecători care ignoră prevederile exprese ale legii şi nu li se întâmplă nimic. Iată în această perioadă de implementare a strategiei vom tinde ca astfel de situaţii să nu existe.”

Europa Liberă: O strategie bună cu aceiaşi magistraţi? Care au fost şi până acum şi care au admis ilegalităţi pe parcursul anilor?

Oleg Efrim: „Magistraţii care-şi permit să ignore prevederile legii nu au loc în sistemul judecătoresc.”

Europa Liberă: Cum curăţaţi sistemul?

Oleg Efrim: „Urmează să intervenim, să creăm astfel de mecanisme pentru ca astfel de persoane să nu se regăsească în sistemul judecătoresc. Atunci când vom avea un sistem clar şi transparent de admitere în profesie, de evaluare a performanţelor şi de carieră a judecătorului. La o anumită etapă neapărat judecătorii vor fi toţi atestaţi. Li se va ţine în cont şi li se va calcula toate greşelile. Vom declara zero toleranţă actelor de corupţie. Deci, dacă un magistrat va fi prins în acte de corupţie el va fi privat pe viaţă de dreptul de a mai sluji în sistemul judecătoresc. Unica soluţie în acest caz – el trebuie să fie demis din sistemul judecătoresc şi evident, dacă a săvârşit o astfel de infracţiune de corupţie să-şi ispăşească pedeapsa. Unica pedeapsă pentru infracţiunea de corupţie pentru magistraţi trebuie să fie pedeapsa privativă de libertate. Nici un fel de amenzi, nici un fel de pedepse alternative. Dacă admitem că un magistrat săvârşeşte acte de corupţie şi noi doar îl mustrăm sau îi arătăm din deget, înseamnă că nu facem absolut nimic. Ne propunem măsuri radicale. Ştiu că nu sunt pe placul în primul rând al magistraţilor.”

Europa Liberă: Foarte puţini din ei vor să vorbească despre nevoia acestei reforme, dintre magistraţi.

Oleg Efrim
Oleg Efrim: „Judecătorii se închid mai mult şi mai mult în cercul ăsta al lor. Magistratura s-a transformat într-un club închis, care consideră că totul este bine şi toţi sunt vinovați în jur şi doar judecătorii, ca şi soţia lui Cezar, sunt în afara oricăror suspiciuni. Din păcate nu este chiar aşa. Starea de lucruri nu este tocmai cea mai bună şi magistraţii trebuie să fie primii care să dorească înlăturarea acestor persoane compromise din sistemul judecătoresc pentru ca această pată să fie luată de pe întreg sistemul judecătoresc. Se compromite tot sistemul din cauza anumitor personaje din sistem. O bună parte din ei nu participă la această reformă, considerând că Guvernul, ministrul Justiţiei nu face altceva decât să intervină în independenţa judecătorului. Or, independenţa judecătorului nu este dreptul judecătorului de a face ilegalităţi. Independenţa judecătorului este un drept al părţii la proces. Cetăţeanul este cel care merită un judecător independent. Această garanţie este pentru ca judecătorul să nu fie influenţat nici într-un fel atunci când ia o decizie. Şi dacă priveşti independenţa judecătorului ca dreptul cetăţeanului, atunci orice acţiuni menţionate de mine se justifică.”

Europa Liberă: Cum credeţi, câţi dintre magistraţi iau în serios aceste vorbe, pe care le spuneţi Dumneavoastră în intenţia de a schimba lucrurile în bine?

Oleg Efrim: „Magistraţii ar trebui să ia în serios aceste vorbe şi trebuie să recunoască problemele care sunt în sistem. Trebuie să fie primii care să dorească autocurăţirea sistemului, dacă vor să fie luaţi în serios ca o putere, care poate să se autoadministreze. Or, când spui că justiţia este nu a treia putere, dar o putere, atunci trebuie să existe mecanisme ca această putere să-şi facă curăţenie în rândurile proprii pentru a nu admite ilegalităţi şi pentru a nu pune sub semnul de întrebare în general necesitatea existenţei justiţiei.”

Europa Liberă: Lumea spune că ar trebui să existe o voinţă politică din partea tuturor forţelor politice de la guvernare ca această reformă să înceapă cu dreptul. S-a găsit consens asupra implementării acestei reforme?

Oleg Efrim
Oleg Efrim: „Mai mult ca atât, în rezultatul implementării acestei reforme trebuie să fie interesaţi nu doar cei de la guvernare. Justiţia este pentru întreg poporul. Justiţia este şi pentru partidele, care sunt la moment în afara Parlamentului. Justiţia este pentru cetăţean. Cei care sunt astăzi la guvernare trebuie să înţeleagă că dacă nu vor promova schimbările necesare în sistemul judecătoresc, atunci oamenii îşi vor alege pe acei reprezentanţi ai săi, care vor duce la capăt această reformă. Nu contează nici oricare altă reformă, pe care intenţionează Guvernul, dacă nu vom avea o justiţie echitabilă.”

Europa Liberă: Domnule ministru, acum acest proiect de strategie pentru reformarea justiţiei trebuie să ajungă oricum în Parlament, ca să fie votată. De asta vă întrebam despre voinţa politică.”

Oleg Efrim: „Strategia de reforme în justiţie trebuie să reflecte un punct comun al întregului corp legislativ. Ideal ar fi ca acest document să fie votat şi de opoziţie. Ceea ce avem de schimbat în justiţie trebuie să devină o idee naţională. Altfel riscăm să intrăm în mocirla asta de conflicte permanente de interese şi să nu putem promova acele schimbări care se cer imperios la acest moment.”

Europa Liberă: Credeţi în reuşita reformării sistemului judecătoresc?

Oleg Efrim: „Dacă nu aş crede, nu aş fi aici. Sunt sigur că Republica Moldova va avea o justiţie aşa cum trebuie să fie justiţia. De dorit cât mai repede.”

Europa Liberă: Şi nu v-am întrebat despre banii care trebuie investiţi în această reformă – aţi făcut calcule cât ar trebui?

Oleg Efrim: „Evident reformele costă, iar reformele dureroase şi reformele cardinale costă foarte scump. Există suportul şi sprijinul integral al premierul în acest proces, care a dispus că calculăm costurile pentru construcția judecătoriilor în centrele raionale. Acest proiect va costa circa 20 de milioane de euro. La fel intenţionăm să construim un palat al justiţiei în municipiul Chişinău, care iarăşi va costa. Suplimentar urmează să majorăm salariile judecătorilor şi a personalului din justiţie, care iarăşi sunt costuri. Vom avea nevoie de echipament, utilaj şi multe altele. Nu exclud că şi optimizări de personal în sistemul judecătoresc vor fi. Vom şti exact care sunt aceste costuri cred că către sfârşitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie. Bugetul pe justiţie va creşte în continuare, atât în bugetul naţional, cât şi sprijinul promis din partea Uniunii Europene, de circa 50 milioane de euro. Guvernul va aproba această strategie în luna septembrie şi imediat va fi remis Parlamentului. Către luna octombrie noi deja să avem un document naţional aprobat, în baza căruia să continuăm lucrul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG