Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria și revenirea imigranților


200 de mii de imigranți s-au întors din Spania, Italia și Grecia în ultimii doi ani.



„Veniţi acasă, măi copii…” - un apel moldovenesc pentru migranţi, acum în versiune bulgărească. Cu ce speranţă de succes însă? Jurnal de corespondent de Petio Petkov.

„Imigranții bulgari au început să revină în patrie,” a anunțat ministrul învățământului Serghei Ignatov. Nu mai puțin de 200.000 s-au întors din Spania, Italia și Grecia în ultimii doi ani. Astfel de statistici sunt anunțate pentru prima dată de un membru al guvernului. Ignatov a declarat că Bulgaria a devenit din nou atractivă pe fundalul crizei în țările europene.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

Un studiu al Academiei bulgare de stiințe arată însă că majoritatea din cei care au revenit în țară se pregătesc să plece din nou, îndata ce situația economică în statele respective se va îmbunătăți.

Ignatov nu este primul ministru din guvernul Borisov care vorbește despre revenirea imigranților. Cu trei luni în urmă viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a anunțat o nouă strategie de atragerea lor. „Prin construcția de autostrăzi, investiții străine și un grad mai mare de absorbție a fondurilor europene Bulgaria va deveni mai atractivă”, a spus Țvetanov.

Ministrul dezvoltării regionale Rosen Plevneliev a fost și mai concret declarând că majoritatea imigranților economici vor reveni când produsul intern brut va crește pînă la 60 la sută din media pe Uniunea Europeană.

Ca de obicei cel mai categoric a fost primul ministru Borisov care a promis că în decurs de cel mult trei ani problema imigranților va fi rezolvată și ei se vor întoarce în patrie.

O anchetă reprezentativă efectuată în 24 de orașe spaniole de Institutul pentru studii economice al Academiei de științe arată însă că numai 5% din bulgarii stabiliți în aceasta țară intenționează să se întoarca în următoriii ani. 73% resping într-un mod categoric aceasta ipoteză iar 18 sunt indeciși.

În Spania trăiesc acum 170 000 de bulgari din care 27% posedă acolo locuințe iar 73% - automobile. În Grecia sunt 150 000, în Italia, Germania și Marea Britanie – câte 100 000. Cel mai numeros este grupul de imigranți în Statele Unite ale Americii – peste 300 000.

Iată și un comentariu anonim din internet la afirmațiile despre iminenta revenire a imigranților bulgari „nu știu ce beau miniștrii noștrii ca au devenit atât de mari optimiști, dar vreau și eu”.
XS
SM
MD
LG