Linkuri accesibilitate

Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova


Cartea ridică la putere tot ce exprimă ideea de Patrie, atât în termeni ştiinţifici, cât şi în imagini.


Dincolo de realitatea geopolitică, statul este un construct simbolic. În plan istoric, 20 de ani de existenţă pot însemna şi foarte mult (în 1968, bunăoară, Israelul se impunea drept un actor important în Orientul Apropiat, după Războiul de Şase Zile), şi foarte puţin – cum (mă tem că) e cazul Republicii Moldova. Nu acelaşi lucru se poate spune despre încărcătura semantică a celor două decenii de cuceriri în plan simbolic, cum o atestă masivul opus (636 pag.) scos de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova, coordonator şi redactor ştiinţific dr. Silviu Andrieş-Tabac, Chişinău, 2010.

O adevărată piramidă, reunind la vârf „cele trei simboluri naţional-statale primare sau majore: stema de stat, drapelul de stat şi imnul de stat”, având pe laturi „simbolurile naţionale secundare sau derivate (…): sigiliul de stat, culorile naţionale, drapelul civil, pavilionul naţional, drapelul de război,pavilionul de război, drapelul de luptă etc.”, şi la bază „simbolurile naţionale complementare (…): semnele monedei naţionale, abrevierile oficiale ale denumirii statului ş.a.”, cartea (neamului, aş fi tentat să spun, dacă nu ar fi vorba doar de o parte a acestuia) ridică la putere toate acele „exprimări ale spiritului, trezite de manifestări materiale concrete” (acad. Gh. Duca) ce exprimă ideea de Patrie, atât în termeni ştiinţifici, cât şi în imagini.

Partea de noutate, nu doar a cărţii de faţă, ci şi a statului nostru, o constituie „Armorialul teritorial” (cap. X), „promovarea heraldicii teritoriale în Republica Moldova (….) [fiind] prioritatea numărul unu a politicii Comisiei naţionale de Heraldică”. Urmează stemele a „20 de raioane, o unitate teritorială autonomă, 24 de oraşe şi municipii şi 27 de sate şi comune care au trecut «vămile ştiinţei şi artei blazonului»”, însoţite de descrierile lor tehnice – cum ar fi, un Mic tratat de heraldică chemat „să educe un gust heraldic rafinat, care în timp să creeze o heraldică corporativă şi familială în stil clasic franco-german şi nord-european, manifestat cândva plenar în Ţara Moldovei”.

La arme heralde, cetăţeni ai RM!
29 august ’11

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG