Linkuri accesibilitate

„Rusia Unită” mimează alegeri democratice


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Partidul premierului Putin a preluat sistemul american de selectare a candidaţilor ca să-şi ascundă natura autoritară.


Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a anunţat astăzi că alegerile pentru Duma de stat de la Moscova vor avea loc pe 4 decembrie. Despre cele prezidenţiale, care ar urma sa aibă loc după cele parlamentare, nu se ştie încă cînd vor fi.

Partidul Rusia Unită, mimînd sistemul de selectare a candidaţilor care are loc în Statele Unite, înainte de a fi anunţate oficial candidaturile, a avut loc şi în Rusia, săptămîna trecută.


„Rusia Unită” mimează alegeri democratice



Mihail Tulsky de la centrul de Analiză Politică crede că acest tip de alegeri nu fac decît să încerce să ascundă adevărata natură autoritară a partidului aflat la guvernare în Rusia: „Alegerile primare de la Rusia Unită nu au fost nici cu dezbateri, nici cu certuri, nici cu discuţii. Mai mult chiar, partidul anunţă că are un milion de membri, dar , din motive necunoscute, numai 200 de mii au dreptul să voteze în acest tip de alegeri.”

Poliţia, la o secţie de votare a candidaţilor Rusiei Unite pentru alegerile în Duma de stat
Nu toată lumea vede însă situaţia astfel. Preşedintele unei asociaţii a şoferilor, care a luat parte la scrutinul prealabil de săptămîna trecută, Viaceslav Lisakov vede în partidul premierului Vladimir Putin un model de democraţie: „Nici un alt partid nu a permis o astfel de competiţie deschisă şi nici nu o doreşte. Pentru că atunci cînd ieşi în faţa oamenilor, în vot deschis, atunci ştii exact care îţi este valoarea.”

În regiunea Kostroma, unul din membrii partidului premierului, Vladimir Mihailov a difuzat o înregistrare video pe internet în care spunea că în aceste alegeri au avut loc fraude serioase: „Votanţilor li s-au dat liste cu cei pe care ar trebui să-i voteze şi în timp ce unui contracandidat de-al meu i s-a publicat un mare interviu în gazeta partidului, despre mine s-au scris numai minciuni”, - arată în mesajul video adresat premierului Putin, Vladimir Mihailov, şi în care mai spune că asta nu e vot popular şi este menit, dimpotrivă, să-i prostească pe votanţi.

Cu toate că acest tip de competiţie caută să arate „deschiderea” către electorat, listele finale vor fi anunţate numai la congresul de la sfîrşitul lunii septembrie.

Partidul Rusia Unită are în prezent 315 mandate din cele 450 ale Dumei de stat şi speră să îşi menţină această majoritate şi după alegerile din 4 decembrie. Partidul a mai anunţat şi că pe lista oficială a celor ce vor intra in competiţie pe 4 decembrie vor fi şi campionul de şah Anatoli Karpov, cosmonauta Valentina Tereşkova şi tenismanul Marat Safin.
XS
SM
MD
LG