Linkuri accesibilitate

Abdel Ali Slimani: de la cântecele beduinilor la reggae


Abdel Ali Sliman
Abdel Ali Sliman

O fuziune dintre rădăcinile algeriene ale muzicii rai şi influenţele altor stiluri.

Se relatează că muzica rai s-a născut în portul algerian Oran, unde coexistau şi se întrepătrundeau stiluri muzicale spaniole, franceze, afro-americane şi arabe. „Rai”, care înseamnă „opinie” sau, idiomatic, „Oh, da” îşi are originea în cîntecele beduinilor.

Dar cum formele tradiţionale mai vechi şi-au pierdut relevanţa în Algeria modernă, ele au fost adaptate şi modificate de cîntăreţii tineri, care au adăugat la aceste forme sonorităţi hard-rock, funk, reggae, şi chiar percuţie electronică, sau aşa-numitele „camere de ecou”.

Cîntăreţul de rai Abdel Ali Slimani a crescut la El Anasser, Algeria, unde a învăţat să cînte de tînăr la ghitară, şi a fost o vreme toboşar la galeriile diferitelor echipe de fotbal. Neavînd prea multe posibiltăţi pentru a se afirma pe secna muzicală a Algeriei, Slimani pleacă în 1982 la Paris, şi după aceea la Londra, unde găseşte de lucru ca DJ la un club. A fost apoi o vreme vocalistul şi percuţionistul unui grup anglo-arab numit „Invaders of the Heart”. Basistul acestui grup Jah Wobble a fost cel care a co-produs, împreună cu Peter Gabrel, primul album solo al lui Abdel Ali Slimani, „Mraya” – în traducere „Oglinda” – o colecţie de cîntece care scoate în evidenţă fuziunea dintre rădăcinile algeriene ale muzicii rai şi influenţele altor stiluri, cum se întîmplă în piesa care urmează, „Ana Guellile”, o excelentă variantă dub a unui cîntec rai.
Muzica rai: de la cântecele beduiunilor la reggae
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG