Linkuri accesibilitate

„Nu poţi face un pas atâta timp cât piciorul stâng sau drept rămâne mult în urmă”


Valeriu Lazăr, vicepremierul și ministrul economiei
Valeriu Lazăr, vicepremierul și ministrul economiei

Un bilanț cu vicepremierul Valeriu Lazăr la aniversarea celor 20 de ani de independență.





Doua decenii de independenta: economistii sugereaza ce ele au adus atat progrese cat si esecuri pe plan economic. Ce trebuie sa invete guvernantii din esecurile trecutului si cum pot consolida succesele ca sa aiba impact mai pronuntat asupra procesului de modernizare economica a Republicii Moldova. La aceste si alte intrebari Europa Liberă a căutat sa afle raspuns de la vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul economiei.


Interviul dimineții la Europa Liberă: în dialog cu vicepremierul Valeriu Lazăr
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:29 0:00
Link direct


Europa Liberă: Să vedem: în aceşti 20 de ani de independenţă avem progres sau eşec pe plan economic?

Valeriu Lazăr:
„Eu cred că avem progres. Au apărut între timp elitele de business şi faptul că sunt oameni care au interese economice şi rămân aici, în Republica Moldova. Deci, eu cred că este un progres.”

Europa Liberă: Dar ce am avut şi ce-am pierdut?

Valeriu Lazăr:
„Bine, am câştigat independenţa. Noi am obţinut ceea ce unii au vărsat mult sânge, au luptat şi au purtat războaie. Şi nouă ne-a căzut din pod această independenţă, aşa figurat vorbind. Şi poate de aceea nu o apreciem la justa valoare, dar este o realizare.

Am pierdut o parte din bunăstare, am pierdut nişte vise
Valeriu Lazăr în studioul Europei Libere la Chișinău

poate a părinţilor, poate a buneilor noştri că uite vor ajunge să trăiască în comunism. Dar am obţinut dreptul de a ne decide singuri soarta, de a gândi, de a genera decizii şi până la urmă de a ne guverna.

Suntem un stat independent şi deja acest stat a generat o generaţie de tineri, care îmbrăţişează alte valori, nu întotdeauna poate şi noi părinţii, cu atât mai mult buneii noştri sunt de acord cu aceste valori. Dar copii ăştia sunt mai buni decât noi. Au alte valori, alte viziuni, sunt deschişi, sunt mai liberi şi eu cred că este un avantaj.”

Europa Liberă: Discutam despre independenţă cu firul ierbii, cu oamenii simpli, care deplângeau situaţia deplorabilă a infrastructurii, în primul rând a infrastructurii drumurilor. Direcţia e cu hopuri?

Valeriu Lazăr:
„Ştiţi, drumurile în sensul direct al cuvântului întotdeauna pot fi reparate. Dar dacă drumul în sensul la care vă referiţi este unul greşit, atunci e mai grav. Eu zic că noi suntem pe drum drept şi faptul că avem şi hopuri pe acest drum denotă că chiar ne mişcăm corect.”

Europa Liberă: Exodul creierelor şi al braţelor de muncă e un minus pentru consolidarea independenţei?

Valeriu Lazăr:
„E un minus enorm, poate este cea mai mare problemă şi cea mai mare pierdere. Mă bucur că s-a reuşit nu stoparea deplină a acestui proces, dar suntem pe undeva aşa pe punct zero – oamenii mai şi pleacă, dar oamenii au început a reveni acasă.”

Europa Liberă: Foarte puţini, ce e drept.

Valeriu Lazăr:
„Foarte puţini, dar hai să punem accentul pe calitate, fiindcă eu văd după cererile care vine din partea oamenilor la ceea ce facem noi, cu programul ăsta de susţinere a remitenţelor. Adică oamenii vin mai pregătiţi, vin mai copţi. Odată cu venirea acestor oameni, sau cu revenirea lor acasă, cred că vom simţi şi schimbări politice mai serioase.”

Europa Liberă: Moldova a existat graţie acestor bani care vin de peste hotare, de la moldoveni aflaţi la muncă acolo?

Valeriu Lazăr:
„Inclusiv sau în mod special şi acestor mijloace, dar totuşi să nu exagerăm. Fără îndoială, aceste mijloace ne-au permis să supravieţuim. A fost o supapă pentru foarte multe probleme sociale şi economice, dar până la urmă ne-a generat şi foarte multe probleme. Şi problema numărul unu este că au plecat nu doar braţe de muncă.

Cine a plecat? Au plecat cei mai tineri, mai pregătiţi, mai productivi, au plecat cei mai întreprinzători. Şi noi avem nevoie, dacă tot construim economia de piaţă, totuşi să revină acasă cei care mişcă lucrurile. Într-o economie de piaţă antreprenorii sunt cei care mişcă lucrurile, ei fac investiţii, riscă cu banii lor, pun suflet, pun minte în ceea ce fac.

Şi eu zic, odată cu începutul acestui proces de inversare a trendului, cum zic economiştii, şi situaţia politică se va schimba mai repede. Fiindcă vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat în Republica Moldova, dacă să zicem la alegerile din 2005 sau din 2009 ar fi participat vreo 400-500 mii de oameni care gândesc şi votează altfel.

De aceea nu este doar o problemă economică-socială, este şi o problemă politică. Şi asta este explicaţia de ce în Republica Moldova lucrurile se schimbă mai greu în plan politic. Chiar dacă sunt ministrul Economiei, dar eu zic că noi avem nevoie ca aceşti oameni în bună parte să revină acasă cu altă gândire.”

Europa Liberă: Ei constituie o locomotivă, care ar mişca piatra din loc.

Valeriu Lazăr:
„Sigur, ar mişca şi ar condiţiona şi schimbări politice mai dinamice.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, nu înţeleg un lucru – suntem în creştere economică şi în creştere a şomajului. Cum se explică acest fenomen?

Valeriu Lazăr:
„E foarte simplă explicaţia: creşterea economică este una de
La Chișinău pe str. Independenței

recuperare. Noi abia acum putem spune că am recuperat ceea ce am pierdut în 2009. Şi noi avem o problemă, avem un handicap enorm la productivitate. Ce fac companiile acum? Când au văzut că este o presiune pe costuri, trebuie să fie competitivi, au început a căuta unde sunt rezervele de a-şi optimiza costurule. Şi să ştiţi că au început în primul rând oamenii care au să mai facă anumite investiţii, anumite presiuni, ca aceşti oameni să dea nişte randamente mai înalte. Asta este o explicaţie. Şi chiar şi în această situaţie noi avem încă foarte multe rezerve la acest capitol.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Valeriu Lazăr:
„O investiţie serioasă de la Ungheni din Polonia. Şi eu discutam cu ei, le spuneam totuşi avem anumite probleme şi constrângeri în a găsi braţe de muncă. Fiindcă avem aici un paradox, deschid o paranteză: acum n-avem problema atragerii investiţiilor, avem problema că nu avem oamenii de calificarea necesară. Acum închid paranteza şi eu întrebam: dar de ce voi nu creşteţi salariile? La un salariu mai competitiv oamenii vor veni. Şi ei spuneau: acelaşi proces tehnologic în opt ore într-un schimb polonezul făcea de trei ori mai multe piese.”

Europa Liberă: Cum se explică aceasta?

Valeriu Lazăr:
„Se explică foarte simplu.”

Europa Liberă: Calificarea lui înaltă?

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr: „O calificare mai înaltă. Avantajul nostru este că oamenii noştri sunt capabili şi învaţă destul de repede. Toată lumea zice: voi sunteţi destul de inteligenţi, vă cresc mîinile de unde trebuie, dar trebuie să investească şi statul şi noi în voi.

Voi trebuie să investiţi foarte mult în educaţie, adică voi puteţi da o productivitate mai mare, cu condiţia că vă învăţaţi. Preocuparea mea principală acum, deja am comunicat şi cu premierul şi cu colegul Moldovanu, şi cu domnul Şleahtiţchi, am zis că eu văd din perspectiva...”

Europa Liberă: Investiţia în educaţie.

Valeriu Lazăr:
„Sigur. Fiindcă noi avem nevoie de braţe de muncă calificate, avem nevoie de ingineri. Adică, cererea pentru investiţiile industriale, care pot să ne creeze braţe de muncă cu salarii competitive comportă altă calificare a acestor oameni.”

Europa Liberă: Experienţa Japoniei, cred că ar fi una.

Valeriu Lazăr:
„Sigur. Experienţa Japoniei. Noi ne-am
Valeriu Lazăr și premierul Vlad Filat la o conferință de presă la Chișinău

uitat mai aproape aici şi am văzut experienţa Germaniei, atunci când sectorul statal cu sectorul privat cooperează. Cred că avem premize sănătoase ca rata şomajului totuşi să scadă, dar lucrul ăsta o să se întâmple atunci, când cu acelaşi număr de oameni vei avea productivitatea necesară ca să fie competitivi.”

Europa Liberă: Dar să înţeleg că vorbim despre o creştere economică ca o tranziţie nedeterminabilă?

Valeriu Lazăr:
„De ce? Economiile în tranziţie în mod normal cresc mai repede, dar au şi o inflaţie ceva mai mare. Noi suntem în această zonă. Dacă tot vorbeam la început de 20 de ani de independenţă - să ştiţi că noi încă nu am finalizat restabilirea descreşterii economice din primii ani de independenţă. Fiindcă noi am fost deţinătorii recordului – din toate republicile unionale, cel mai mare declin economic a fost aici – minus 70 la sută. De aceea noi încă nu am finalizat recuperarea, dar acum imediat suntem pe trend de recuperare a ceea ce am pierdut în ultima criză din 2009. De aceea lucrurile astea trebuiesc luate în calcul.”

Europa Liberă: Se zice că Republica Moldova est un stat sărac în resurse energetice. Sectorul energetic – săraci şi risipitori? Sau cum?

Valeriu Lazăr:
„Cam asta este constatarea. Într-adevăr un studiu comparativ arată că la noi se observă acest paradox. Suntem net importatori de resurse energetice. Pe de altă parte suntem foarte energofagi. Şi atunci deloc întâmplător una din preocupările Guvernului şi a mea în special este preocuparea faţă de ceea ce se numeşte eficienţa energetică.

Studiile noastre arată că noi putem economisi până la 30-40 la sută din ceea ce consumăm acum doar aplicând tehnologii de eficienţă energetică. Să ştiţi că peste tot, şi în zona rezidenţială, acasă, noi suntem risipitori, şi în zona industrială. Am adoptat o lege specială care priveşte eficienţa energetică, avem o lege destul de modernă.

Anul ăsta am creat o instituţie specială, care se numeşte Agenţia de eficienţă energetică şi chiar de unde avem, de unde n-avem statul a alocat 25 de milioane de lei pentru proecte de eficienţă energetică. Şi am apelat la BERD şi avem o linie creditară de 20 de milioane de eiro, prin care cofinanţăm proiecte de eficienţă energetică pe toate domeniile, în special pe domeniul industrial. Fiindcă cheltuim mult.

Pe de altă parte iarăşi studiile arată că noi putem acoperi până la 15 la sută din balanţa energetică cu surse regenerabile. Poate mai puţin pe moment cu eoliană şi cu solară, fotovoltaică, dar toată lumea zice că avem foarte bune oportunităţi în zona biomasei, chiar şi la ţară cât aruncăm noi – începând de la paie şi terminând cu resturile de la curăţirea livezilor, viilor. Asta este energie, de care noi ne batem joc, o aruncăm, înloc s-o captăm, s-o consumăm. Chiar aceste calcule foarte aproximative ne arată că noi până la 50 la sută din ceea ce consumăm acum noi putem într-un fel sau altul acoperi – ori economisi, ori acoperi din surse, de care spuneam, stau sub picioarele noastre sau de-asupra noastră.”

Europa Liberă: Dar această dependenţă de resursele energetice din partea Federaţiei Ruse ne pune beţe în roate? S-a vorbit foarte mult despre alternativa asigurării Republicii Moldova cu resurse.

Valeriu Lazăr:
„Nu am fost eu care am spus-o primul, dar pot să vă confirm ceea ce spun experţii din toată lumea - şi din Uniunea Euuropeană, şi din Statele Unite şi de unde vreţi: mulţi ani înainte energia va merge de la Est spre Vest, nu viceversa. E o realitate. Chiar suntem acum foarte conectaţi la procesul de elaborare a strategii energetice europene, deţinem şi preşedinţia la comunitate şi primesc ce primeşte un ministru al energiei dintr-o ţară central europeană. Primesc şi eu zilnic aceste comunicate, aceste studii şi de fapt are loc o reconsiderare.

Fiindcă chiar strategia energetică europeană presupunea decarbonificarea, adică abţinerea de la utilizarea hidrocarburilor, ceea ce înseamnă gaze naturale, cărbune, etc. Şi accentul trebuia fi pus pe surse alternative – atomică, regenerabile, etc. Spuneam, regenerabile pot acoperi maxim 20 la sută, restul trebuiau valorificate alte surse alternative. Dar ceea ce s-a întâmplat în Japonia regretabil a făcut responsabilii de politici energetici să mai mediteze. Şi de aceea şi marile puteri europene şi nu doar de fapt regândesc.

Bine, dependenţa exagerată întotdeauna este o problemă şi dacă tot vorbeam de independenţă - se consideră că nu poţi spune că ai o stare de securitate atunci când dintr-o singură sursă depinzi mai mult de 30-35 la sută. Or, noi avem o dependenţă mult mai mare. Preocuparea pentru a diversifica este una pe linia de priorităţi. De exemplu, pentru ţări europene mult mai solide decât noi, care importă jumătate, 80-90 la sută.

Problema e să ai capacitatea economică şi financiară de a-ţi asigura aceste resurse. Şi noi trebuie să ne preocupăm în primul rând în a îmbunătăţi mediul de afaceri, a atrage investiţii, a ridica nivelul veniturilor. Fiindcă a lupta cu majorarea preţurilor la resursele energetice şi atunci când această majorare este obiectivă, nu depinde de noi, ca şi cum ai lupta cu morile de vânt. Nu sunt factori pe care îi gestionăm noi. Dar uite, noi trebuie să ne preocupăm de a creşte veniturile.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, dar în ce condiţii securitatea statului e pusă în pericol?

Valeriu Lazăr:
„Orice atac raider chiar şi asupra unor

întreprinderi mici e un fenomen prost, fiindcă inflenţează negativ mediul de afaceri. Pentru orice investitor şi local şi străin, dacă nu are simţul şi certitudinea că în ţara respectivă drepturile lui, proprietatea lui este protejată prin sistemul justiţiar al statului, e o problemă mare, cât de mică nu ar fi această afacere. Cu atât mai mult când este vorba de anumite întreprinderi, care sunt importante.”

Europa Liberă: Bancare, energetice.

Valeriu Lazăr:
„Bancare, energetice, în genere în infrastructură. De aceea sigur că statul trebuie să aibă grijă să lupte cu aceste fenomene.”

Europa Liberă: Dar se poate proteja statul de aceste fenomene?

Valeriu Lazăr:
„Sigur că legislaţia trebuie perfecţionată, aceasta o facem chiar în Guvern şi am făcut-o absolut de comun acord, în consens total. Şi este un exemplu care arată că Alianţa este absolut funcţională şi atunci când avem în faţă nişte probleme reale noi lăsăm la o parte tot ce ne desparte şi suntem în stare repede, operativ să găsim soluţii. Dar problema de regulă nu vine din imperfecţiunea legislaţiei, vine din imperfecţiunea instituţiilor şi rolul pe care-l au anumiţi oameni. Toţi trebuie să-şi facă, spuneam, onest datoria şi atunci e ok.”

Europa Liberă: Aţi fost solidari, vorbesc de atmosfera din Alianţă, şi atunci când aţi promis că veţi lupta cu monopolurile. Şi rămânem deocamdată la ideea că batem pasul pe loc.

Valeriu Lazăr:
„Şi rămânem solidari în continuare. Aici noi nu avem divergenţe. În Guvern a fost adoptată o nouă lege a concurenţei, fiindcă acolo chiar aveam foarte multe carenţe, inclusiv la nivel de legislaţie. Că Agenţia naţională pentru protecţia concurenţei are nevoie să-i fie consolidată capacitatea şi nu-i învinuiesc. Chiar nu toţi din Guvern înţeleg cât de importantă este această instituţie, care trebuie să fie absolut autonomă, absolut independentă în primul rând de Executiv.”

Europa Liberă: Dar admiteţi că există o schemă întreagă, care poate fi considerată drept mână de monopolişti?

Valeriu Lazăr:
„Există, fără îndoială. Şi avem şi înţelegeri de cartel tacite, vădite, etc. Ca să lupţi cu aceste fenomene trebuie să ai instituţii puternice. Eu aşţ investi în creşterea capacităţii acestei agenţii, care trebuie să fie dotată cu specialişti foarte buni, cu salarii foarte bune. Ar fi incorect să zicem că uite, nu avem domenii unde concurenţa este restrânsă. Bine, sunt monopoluri justificate, avem domenii care de jure au fost liberalizate, dar de fapt sectorul privat nu prea a investit din anumite considerente. Şi avem situaţii respective.”

Europa Liberă: Dar sunt şi artificiale.

Valeriu Lazăr:
„Sigur, sunt şi domenii unde anumiţi operatori ai pieţei se înţeleg între ei şi promovează o politică coordonată de preţuri.”

Europa Liberă: Şi atunci operatorii sunt mai puternici decât statul?

Valeriu Lazăr:
„Deseori se întâmplă că operatorii, toţi luaţi împreună când se consolidează, sunt mai puternici decât statul, inclusiv avem cazuri când instituţiile statului merg în instanţă şi pierd. Fiindcă parafrazez: toate drumurile duc la Roma. Toate drumurile duc în justiţie. Şi deloc întâmplător ne sugerează toată lumea: preocupaţi-vă în primul rând de reformarea justiţiei.”

Europa Liberă: Unde corupţia e cea mai mare.

Valeriu Lazăr:
„Corect, corupţia şi cu imperfecţiunea
Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden în martie 2011 la Chișinău alături de premierul Filat

actului justiţiar merg mână de mînă. Repet, deloc întâmplător în capul mesei trebuie să fie reforma justiţiei, lupta cu corupţia. Pot să-l citez niţel pe vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o aşa într-un format mai restrâns, dumnealui spunea: hai să vă zic cum vedem noi priorităţile.

De fapt ele coincid şi cu ale noastre. Spunea: justiţia, corupţia, traficul de fiinţe umane şi spunea: atunci când veţi rezolva aceste probleme - şi arăta cu degetul la mine şi zice: atunci o să întrebăm pe ministrul economiei de ce nu merge economia.

Cred că nu prea ai ce adăuga aici. Nu poţi face un pas atâta timp cât piciorul stâng sau drept rămâne mult în urmă. Reformele trebuie corelate, trebuie mişcate în front. Şi eu zic că Alianţa are toate şansele să rămânem consolidaţi şi solidari pe poziţiile principiale.”
XS
SM
MD
LG