Linkuri accesibilitate

FMI recomandă privatizarea Tarom şi CFR Marfă


Cele două companii ar putea să se salveze dacă sunt parţial privatizate şi dacă vor avea management privat.


În România, pe fondul unei crize economice prelungite, guvernul care a tăiat din plin din cheltuieli caută noi surse de venituri și privește spre cele câteva mari companii rămase încă în mâinile statului. Relatează de la București Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct



Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Romania spera sa obtina 12,5 milioane de euro prin privatizarea unor pachete de cite 20 la suta din actiunile comapniilor Tarom si CFR-Marfa. Guvernul de la Bucuresti a hotarit sa listeze la Bursa de Valori Bucuresti cele doua companii, dupa o evaluare independenta care ar urma sa coste in jur de cinci milioane de euro.

Tarom, compania aeriana a Romaniei a avut anul trecut pierderi de aproape 80 de milioane de euro si a fost planificata sa fie privatizata aproape anual in ultimii cinci ani. Desi acopera doar in proportie de 20 la suta piata autohtona, numarul pasagerilor Tarom a crescut de la 1,7 milioane de pasageri (2009) la 2,1 milioane de persoane (2010).

Privatizarea decisa de guvernul roman nu vine atit ca o solutie a expertilor romani, ci mai degraba ca o cerere a Fondului Monetar International, care a ajuns la concluzia ca societatile de stat sint in pierdere fie din cauza incapacitatii administrative a celor care le conduc, fie sint pradate de proprii manageri, fie pur si simplu nu fac fata pe piata cererii si ofertei.

La aceste probleme FMI a gasit trei tipuri de rezolvari: privatizari partiale sau totale, management privat pentru societatile de stat si inchiderea intreprinderilor care nu mai pot fi redresate.

Situatiile celor doua companii care vor fi listate la bursa, Tarom si CFR Marfa sint destul destul de diferite.

Specialistii romani din mediul privat considera bunaoara ca Tarom ar fi trebuit sa fie mai intii reformata si restructurata pentru ca si pretul sa fie mai bun, in plus exista opinii ca pentru aceasta companie s-ar fi potrivit cel mai bine mangementul privat, dat fiind ca lucreaza mai ales cu societati straine.

In ceea ce priveste privatizarea CFR Marfa, lucrurile se pare ca sint mai complicate fiindca Secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de pe linga presedintia romana se teme ca privatizarea companiei de transporturi marfa pe calea ferata ar putea avea efecte asupra sigurantei nationale, in conditiile in care CFR marfa detinea anul trecut o cota de piata de aproximativ 50 la suta. Urmeaza probabil un raport comun al Ministerului Transporturilor si Consiliului Concurentei in acest sens. CFR Marfa a avut anul trecut pierderi de circa 130 de milioane de euro si o cifra de afaceri de aproape 240 de milioane de euro. Datoriile CFR sint insa alarmante si au ajuns la 345 de milioane de euro, fata de circa 100 de milioane cit are Tarom.

Asadar cele doua mari companii autohtone ar putea sa se salveze, in opinia FMI doar daca sint cel putin partial privatizate si daca vor avea management privat, o varianta inca neexperimentata in Romania.
XS
SM
MD
LG