Linkuri accesibilitate

„Dacă nu a fost viol, a fost ce?" Afacerea Strauss-Kahn


Strauss-Kahn ar putea juca un rol important în campania electorală pentru cursa prezidențială din Franța în 2012



„Dacă nu a fost viol, a fost ce?” se întreabă corespondenții la New York ai ziarului „Liberation”, care scriu că decizia procurorului american de a renunța la acuzațiile lansate împotriva lui Dominique Strauss Kahn nu îl „albesc” şi nici nu îl dezvinovățesc pe fostul director executiv al Fondului Monetar Internațional, şi fost ministru de finanțe în Franța.

Explicația celor doi jurnalişti se termină într-o interogație: DSK nu e nici dezinovățit, nici achitat, pentru că n-a avut loc un proces; dar dacă n-a fost viol, cum a putut Dominique Strauss-Kahn s-o convingă pe Nafissatou Diallo să aibă cu el «relația sexuală rapidă » în 7 sau 9 minute, despre care a vorbit însuşi procurorul care a decis renunțarea la acuzații?

„Le Monde” îşi începe comentariul citând dintr-un articol publicat de acest ziar la 16 mai, când fostul director FMI era fotografiat părăsind o secție de poliție din Harlem cu cătuşe la mâini: „în ciuda precarității juridice a faptelor care i se impută, Dominique Strauss-Kahn este deja judecat, din punct de vedere mediatic şi politic. Şi sancționat dur, nemilos”. La trei luni distanță, continuă „Le Monde”, decizia procurorului american confirmă acest prim comentariu. Renunțarea la acuzațiile împotriva lui Strauss-Kahn nu îl scot de tot din culpă pe acesta - este doar o recunoaştere din partea procurorului statului New York a faptului că incoerențele apărute în versiunea reclamantei în timpul anchetei nu-i vor da posibilitatea să convingă 12 jurați că reclamanta e de bună credință.

Catherine Bremer de la agenția Reuter scrie că e prea târziu acum pentru Strauss-Kahn să se mai înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale programate anul viitor în Franța, şi e posibil ca el să fie prea... radioactiv din punct de vedere politic pentru a-şi putea asuma un rol în campania stângii franceze, sau pentru a primi un post de ministru, dacă stânga resepctivă câştigă alegerile din aprilie. Principala problemă a lui Strauss-Kahn, continuă Catherine Bremer, este că mulți din francezii de rând au senzația că ştiu prea multe detalii picante despre viața sa privată pentru ca să-l mai vrea ca lider, şi mulți dintre ei nu ştiau cât de apreciată este în lume experiența sa economică, ca să lase la o parte scandalul sexual.

New York Times” scrie după ce procuratura din New York a renunțat la acuzațiile de viol împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, cariera politică a acestuia a avut de suferit de pe urmă anchetei şi a reclamei proaste pe care acest caz i-a făcut-o fostului director al FMI. Cu toate acestea, continuă „New York Times” el ar mai putea avea un rol de jucat. Asta pentru că e în continuare respectat pentru experiența sa în domeniul economic ca fost ministru de finanțe şi ca fost director al Fondului, iar susținerea pe care Strauss-Kahn i-ar putea-o da unui alt candidat ar avea greutate în campania de desemnare a prezidențiabilului socialist. Este foarte probabil ca vocea sa să fie una importantă chiar în campania pentru alegerile prezidențiale, ca sfătuitor al candidatului şi critic al politicii preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Presa Internațională 24.08.2011
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG