Linkuri accesibilitate

Libia la ceasul tranziției


Libienii pe străzile de la Tripoli serbînd distrugerea bunkerului lui Gaddafi
Libienii pe străzile de la Tripoli serbînd distrugerea bunkerului lui Gaddafi

Disensiunile între forțele opoziției minează o victorie anunțată.




In Libia, Muammar Gaddafi inca nu a fost gasit, dar insurgentii controleaza cea mai mare parte a capitalei. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, care sint supozitiile acolo in legatura cu capacitatea revolutionarilor libieni de a guverna o tara post-Muammar Gaddafi.

Deocamdata, revolta populara din Libia nu are un lider recunoscut. Exista in rindurile opozitiei disensiuni de tot felul: regionale, intre est si vest, intre lideri politici si militii militante, intre personalitati de formatie liberala si islamisti. Pina acum, toti au avut un obiectiv comun, sa scape tara de Muammar Gaddafi. Ce se va intimpla insa de-acum incolo?

Rebelii din zonele muntoase din vest, care au jucat un rol decisiv in asaltul din capitala, Tripoli, sint sceptici cu privire la Consiliul National de Tranzitie, format la Benghazi. Ei se pling ca liderii nationali nu au oferit sprijin suficient, nici dupa ce guverne occidentale au oferit rebelilor acces la fondurile inghetate ale regimului Qaddafi.

Oficialitati americane si europene au incercat din greu sa promoveze armonie in rindurile opozitiei pentru a evita sciziunile interne, care au urmat cu consecinte devastatoare, invaziei americane in Irak. Surse occidentale sustin ca secretul succesului in Tripoli este tocmai existenta unei strategii comune a rebelilor.

Viitorul politic al Libiei în balanță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Dar disensiuni au reaparut chiar inainte ca orasul sa se afle sub control. Oficialitati din Consiliul National de Tranzitie au anuntat ca fortele lor l-au capturat pe fiul dictatorului, Saif al-Islam el-Qaddafi pentru ca acesta sa apara ieri, liber, intr-un hotel din capitala. Chiar inainte, alti insurgenti au pus sub semnul intrebarii ceea ce creadeau ca este intentia Consiliului de a-l preda pe Saif, Tribunalului Penal International, in loc sa-l judece in Libia.

Un alt conflict in rindurile rebelilor a fost observat odata cu capturarea unei propagandiste a regimului, Hala Misrati, care lucra la Televiziunea nationala. Membrii Consiliului au incercat, in ultimele saptamini, sa promoveze unitatea opozitiei; liderul Consiliului, Mustafa Abdel-Jalil s-a deplasat chiar in muntii din vest, la inceputul Ramadanului, cu ajutoare pentru familii nevoiase.

Oficialitati de la Washington sustin ca, recent, reprezentanti ai Consiliului s-au intilnit cu diplomati americani si europeni in Qatar, unde s-au pus bazele tranzitiei in Libia. Lectiile americane din Irak s-au dovedit foarte utile. Rebelii au promis un guvern de larga reprezentare si ca nu vor incerca sa se razbune si sa-i excluda pe cei care au facut parte din fostul regim. La Washington, secretarul de stat Hillary Clinton a spus cu privire la aranjamente, dupa ce a stat de vorba cu Abdel Jalil, presedintele Consiliului National de Tranzitie, „Nu este perfect, dar sintem impresionati”.
XS
SM
MD
LG