Linkuri accesibilitate

Ucraina şi Moldova, după 20 de ani de la proclamarea independenţei


Serhii Pirojkov
Serhii Pirojkov

Kievul îşi doreşte să obţină împreună cu Chişinăul o perspectivă clară de aderare la UE.


Ucraina sărbătoreşte astăzi Ziua Drapelului Naţional. Cu această ocazie, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serhii Pirojkov, a vorbit despre cooperarea între Chişinău şi Kiev în domeniul integrării europene şi despre şansele reluării negocierilor oficiale în formatul „5+2” privind problema transnistreană. Oficialul ucrainean s-a referit, între altele, şi la situaţia din localitatea Palanca, unde locuitorii sunt nemulţumiţi de trasarea hotarului cu Ucraina în baza unui acord între cele două ţări, semnat în 2001. Detalii are Diana Răileanu:


Relaţiile moldo-ucrainene, după două decenii de independenţă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct



Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serhii Pirojkov a declarat astăzi că Kievul îşi doreşte o cooperare mai profundă cu Chişinăul, privind integrarea europeană a celor două ţări.

Serhii Pirojkov: „Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova au evoluat foarte mult în negocierea tratatelor de asociere cu Uniunea Europeană şi a dialogului pentru liberalizarea regimului de vize. La finele lunii septembrie, la Varşovia, va avea loc Summitul Parteneriatului Estic. Doar cu eforturile comune ale Ucrainei şi Republicii Moldova putem spera că în viitoarele acorduri de asociere va fi fixată o perspectivă clară de aderare la UE.”

Serhii Pirojkov a salutat, între altele, semnarea la 30 iunie a acordului prin care Republica Moldova recunoaşte proprietatea Ucrainei asupra celor 8 km de şosea în regiunea satului Palanca. În ultimii ani, porţiunea de drum Odesa-Reni a fost motivul disensiunilor între Chişinău şi Kiev, deoarece Chişinăul evita să pună în aplicare decizia de stabilire a frontierei comune, luată în 2001.

Serhii Pirojkov: „Ucraina nu are de gând să împiedice locuitorii satului Palanca să ajungă la parcelele lor de pământ care se află dincolo de şosea. Acum o lună am mers la Palanca şi am discutat cu primarul localităţii şi cu sătenii, şi pot să vă asigur că astăzi nu există nemulţumiţi. Atât Ucraina cât şi Republica Moldova îşi doresc ca problema „Palanca” să nu mai constituie o permanentă sursă de disensiuni.”

O bună parte dintre locuitorii satului Palanca câştigă astăzi o bucată de pâine din vânzarea fructelor şi a legumelor pe marginea şoselei Odesa-Reni. Comerţul, din câte se plâng sătenii, pare să nu fie pe placul grănicerilor ucraineni care controlează această porţiune de drum.

Ambasadorul Serhii Pirojkov a dat asigurări că în regiune va fi deschisă o piaţă agricolă unde sătenii vor putea să vândă în linişte producţia.


În ceea ce priveşte participarea Kievului în procesul de reglementare a crizei transnsitrene, Ucraina fiind mediator al conflictului, diplomatul ucrainean a declarat că ţara sa pledează în continuare pentru păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

„Eu sunt optimist”, a răspuns Serhii Pirojkov la întrebarea: „Ce şanse sunt ca negocierile în formatul 5+2 să fie oficial reluate?”

Serhii Pirojkov: „Cred că după alegerile prezidenţiale din regiunea transnistreană aşteptate la finele anului şi după stabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova, negocierile vor avansa.”

La 21 iunie, la Moscova, reprezentanţii grupului de negocieri în formatul „5+2” au eşuat în reluarea oficială a tratativelor privind diferendul transnistrean. O nouă întâlnire este programată pentru luna septembrie, în capitala Federaţiei Ruse.

Pentru că mâine Ucraina va marca 20 de ani de la proclamarea independenţei, ambasadorul Serhii Pirojkov a declarat că ţara sa în această perioadă s-a recomandat ca un partener credibil, stat neutru, interesat să colaboreze cu toate ţările lumii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG