Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Libia


Forțele rebele într-un cartier al capitalei Tripoli
Forțele rebele într-un cartier al capitalei Tripoli

O rețetă de schimbare de regim mult mai sănătoasă, din perspectiva interesului american.




In Libia, situatia se mentine tensionata si neclara, dar pe ansamblu sfirsitul dictaturii Gaddafi pare sa se aproprie. Despre cum este analizata la Washington strategia americana in contextul actualei situatii, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Rolul american in inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi este unul atipic. Misiunea internationala apartine aliantei NATO. Forte americane nu sint implicate in prima linie a luptei. Nimeni nu declara „victorie” in numele Americii, asa cum s-a intimplat in Afganistan si Irak. Dar multi analisti politici considera ca aceasta strategie este un plus pentru presedintele Barack Obama prin comparatie cu tendintele interventioniste ale predecesorului sau, George W. Bush.

Lectia ar fi - daca Muammar Qadhafi este indepartat de la putere - ca Statele Unite nu pot si nu trebuie sa initieze si sa conduca fiecare operatiune internationala, indreptata impotriva unui regim intolerabil, din perspectiva standardelor umanitare.

In urma cu citeva saptamini, un consilier al presedintelui Obama scria in revista The New Yorker ca presedintele Obama conduce in Libia din linia a doua. Adversari republicani ai administratiei au reactionat imediat criticindu-l pe Barack Obama pentru lipsa de initiativa si pasivitate, in fata incalacarilor flagrante ale drepturilor omului in Libia. Dar acum, cind regimul Muammar Gaddafi se apropie de sfirsit si populatia sarbatoreste evenimentul pe strazile eliberate din Tripoli, chiar si adversari politici ai presedintelui, cum sint senatorii republicani John McCain si Lindsey Graham nu pot decit sa-si exprime sprijinul.

Prin contrast cu cele intimplate in Irak, cind entuziasmul populatiei s-a transformat repede in ostilitate fata de trupele de ocupatie, acum, in Libia, daca rebelii cistiga o fac prin propriile forte si isi vor conduce tara singuri, fara interventie straina directa. Multi analisti americani spun ca aceasta reteta de schimbare de regim este una mult mai sanatoasa, din perspectiva interesului american. Ei isi exprima in continuare speranta ca Statele Unite nu vor trebui sa contribuie militar la stabilizarea Libiei si ca alte tari, in special europene, vor achita o parte a notei de plata pentru reconstructie.

Pina acum, in conformitate cu datele oferite de Pentagon, partea Statelor Unite a misiunii din Libia a costat contribuabilul american echivalentul a citeva zile de prezenta in Afganistan. Observatorii spun ca maniera in care Statele Unite au actionat in contextul libian ar putea face parte din arsenalul diplomatic si militar pentru viitor - in conditiile in care rolul Statelor Unite in lume este recalibrat, devenind acum mai realist si direct proportional nu doar cu ceea ce America vrea, dar mai ales cu ceea ce America poate.
XS
SM
MD
LG