Linkuri accesibilitate

Efort comun româno-ungar de apropiere culturală la Cluj


La Cluj
La Cluj

Traian Băsescu: analizele și cercetările academice ar trebui să conducă „la o apropiere a culturilor”, la „ștergerea prejudecăților” și la „schimbarea mentalităților”.


Romania si Ungaria reusesc sa vorbeasca despre subtilitati culturale, dupa ani de harturire politica si de nemultumiri reciproce in care Bucurestiul spunea ca pericolul vine dinspre Budapesta, iar Budapesta se plingea in capitalele occidentale ca Bucurestiul oprima minoritatea maghiara.

Astazi si-a deschis lucrarile la Cluj Napoca a saptea editie a Congresului de Hungarologie. Este vorba despre studiul literaturii, culturii, folclorului si mai ales a limbii ungare. Congresul s-a tinut in anii anteriori la Viena, la Roma, la Jyveskyla in Finlanda sau la Szeged in Ungaria.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct



Un Congres de Hungarologie in Romania ar fi fost de neconceput chiar si in urma cu zece ani. Acum insa presedintele Ungariei, Schmitt Pall i-a indemnat cu naturalete pe maghiarii din Romania sa profite de dubla cetatenie pe care o ofera tara sa si s-a plimbat nestingherit pe strazile Clujului vorbind depsre valorile culturale care apropie cele doua state.

La deschiderea Congresului, presedintele ungar l-a citat pe folcloristul Zoltan Kodaly care, impreuna cu celebrul compozitor Bela Bartok, a cules folclor si din zonele locuite de secuii bucovineni si care-i indemna pe unguri sa invete limbi straine pentru a imbogati in acest fel limba maghiara.

Presedintele roman, Traian Basescu si-a inceput mesajul pornind de la criza economica, spunind ca la aceasta s-au asociat crize politice, sociale si de identitate, ceea ce ar trebui „sa ne obliga sa rediscutam care este rolul limbii si culturii intr-o lume aflata in continua schimbare”. Traian Basescu se asteapta ca analizele si cercetarile academice sa duca „la o apropiere a culturilor”, la „stergerea prejudecatilor” si la „schimbarea mentalitatilor”.
Intre Romania si Ungaria relatiile au fost din ce in ce mai bune, desi nici derapajele nu au lipsit, din ambele parti. Ultimul a avut loc la mijlocul lunii martie, cind o diplomata a ambasadei Ungariei in Romania spunea de Ziua maghiarilor de pretutindeni, citindu-l pe poetul national, Petofi Sandor ca ar trebui „sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost”. Ardealul, partea vestica a Romaniei, a fost pina in 1918 sub administratia Budapestei in cadrul imperiului Austro-Ungar, de aceea exista inca in rindul comunitatilor maghiare un curent autonomist destul de puternic.

Politigraf

XS
SM
MD
LG