Linkuri accesibilitate

1.09 - Românii nu sunt necazul cel mai mare al cehilor (Editorial)


Nestor Ratesh
Nestor Ratesh

Majoritatea azilanţilor români din Cehia sunt romi care invocă discriminarea lor acasă pentru a justifica refugiul. Paradox frapant: Cehia se află ea însăşi în poziţia României în raport cu alte ţări în primul rând Canada şi Anglia.


1 septembrie 2001

Editorial săptămînal.
de Nestor Rateş

Decizia guvernului ceh de a cere cetăţenilor români vize de intrare este o măsură extremă, cu greu justificată de argumentele invocate dar nu arată de loc a fi acea palmă răsunătoare dată României, nici indiciul unei adversităţi solidare a foştilor tovarăşi de lagăr comunist pe c are le deplâng unii comentatori ai presei române.

Guvernul ceh se confruntă de mai multă vreme cu problema afluxului de străini din est, care caută azil pe teritoriul său sau care folosesc aceste teritoriul pentru a trece fraudulos în ţările Uniunii Europene. Cehia este şi ea candidată pentru Uniunea Europeană şi trebuie să-şi securizeze frontierele ca o cerinţă a admiterii ei.

Românii nu sunt necazul cel mai mare al cehilor dar dintre toţi azilanţii sau trecătorii ilegali de frontieră, ei pot intra în Cehia fără viză. Pentru a scădea numărul lor, Ministerul de interne ceh insistă de mult să se introducă vize dar nu a reuşit să convingă o majoritate a guvernului să adopte o asemenea decizie. Abia miercuri seara s-a format o majoritate de un vot pentru introducerea temporară a vizelor pentru români. […] De altfel aplicarea deciziei cu începere de la 1 octombrie este în dubiu datorită unor probleme tehnice iar unele surse din Praga afirmă că măsura ar putea fi retrasă cu totul ceea ce nu ar fi o surpriză dacă avem în vedere bâlbâielile anterioare ale guvernului Zeman.

Majoritatea azilanţilor români din Cehia sunt romi care invocă discriminarea lor acasă pentru a justifica refugiul.
Paradoxul frapant este că Cehia se află ea însăşi în poziţia României în raport cu alte ţări în primul rând Canada şi Anglia. [...]

Aproape două treimi din romii cehi au emigrat in ultimul deceniu. Din cauza aceste migraţii, Canada în 1997 şi Noua Zeelandă în 2001 au reintrodus vizele pentru cetăţenii cehi.
[…] S-ar spune că iadul romilor cehi devine raiul romilor români dar probabil acestea sunt doar aparenţele.

Cererile de azil sunt prelucrate şi în majoritatea cazurilor respinse dar procesul durează trei luni şi jumătate, destul pentru azilant să strângă o mică avere lucrând la negru, cerşind sau prin activităţi criminale. Nu puţin sunt cei care încearcă să treacă ilegal graniţa în Germania sau Austria, potrivit Ministerului de interne românii sunt cei mai mulţi la capitolul încercării de trecere frauduloasă a frontierei…

Cehii ar fi avut multe alte posibilităţi de a controla situaţia fără a recurge la introducerea vizelor. A fost o gafă regretabilă dar nu un semn de adversitate faţă de România… Reacţia guvernului român a fost mult mai calmă decât a presei şi a început să ia măsuri necesare pentru a limita emigraţia ilegală.
XS
SM
MD
LG