Linkuri accesibilitate

22.08 - Chișinău: O opțiune contestată: obligativitatea studierii obligatorii a limbii ruse


Ministrul Învăţământului a spus că introducerea limbii ruse ca disciplină obligatorie poartă deocamdată caracter de experiment.




22 august 2001

Ora Moldovei.

O opțiune contestată: obligativitatea studierii obligatorii a limbii ruse.

Dan Ionescu: Ministrul Învăţământului, Ilie Vancea, a emis o dispoziţie, prin care în programele şcolare începând cu semestrul doi va fi introduă studierea obligatorie a limbii ruse. Mai multe de la Ina Coreţchi.

Studierea limbii ruse va fi obligatorie din clasa a doua. Un asemenea curs va fi introdus şi în programul clasei a X-a din şcolile medii de cultură generală. Ministrul Învăţământului a spus că introducerea limbii ruse ca disciplină obligatorie poartă deocamdată caracter de experiment.

Ilie Vancea: „Noi vom vedea care va fi atitudinea societăţii faţă de această dispoziţie. Noi studiem opinia, de pildă, la consfăturile pedagogice. Am fost la Bălţi, mîine vor avea loc în două judeţe, pe data de 24 tocmai în patru judeţe unde va fi. Noi studiem opinia publică. Dacă va fi acceptată de către cadrele didactice, de către părinţi, de către elevii acestor părinţi, această modificare, sau această dispoziţie va fi realizată în practică. Dacă nu va fi acceptată, dispoziţia va fi anulată.”

Solicitat de Radio Europa Liberă, vicepreşedintele Organizaţiei profesorilor creştin-democraţi din Republica Moldova, Ştefan Secăreanu, a calificat decizia Ministerului de a obliga copiii să studieze limba rusă drept o lovitură dată învăţământului românesc, implementat în Republica Moldova în ultimii ani.

Ştefan Secăreanu: „Această acţiune a comuniştilor urmăreşte două scopuri: unul – atragerea tinerei generaţii, prin impunerea unui curs al limbii ruse, care va schimba mentalitatea acesteia din fragedă copilărie. Şi doi: amplificarea gradului de rusificare a societăţii, astfel încât procesul să devină ireversibil. Şi bineînţeles consolidarea cursului pro-moscovit al noii guvernări.

Acţiunea comuniştilor de azi este un abuz. Se dă o lovitură învăţământului românesc, care a fost implementat în mare în stânga Prutului în ultimii ani. Este bine cunoscut că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu se bucură de susţinerea tinerei generaţii. Acest lucru a fost confirmat chiar de liderul comuniştilor Voronin în câteva declaraţii, prilejuite de victoria lor în alegerile din 25 februarie.

Conştienţi de acest lucru, comuniştii încearcă să implementeze o practică mai veche a lor, cea a obligativităţii. Sunt absolut convins că pasul făcut de comunişti va provoca mari nemulţumiri în rândul pedagogilor şi în cel al părinţilor, copii cărora sunt cuprinşi în învăţământul general de la noi. Reacţiile nu vor întârzia să apară mai ales pe fundalul sărăciei în care se zbate pătura didactică din Republica Moldova şi întreaga societate de la noi.”

În Republica Moldova disciplina Limba rusă a fost exclusă din programele şcolare acum câţiva ani. Limba rusă era studiată opţional în clasele primare din unele şcoli la solicitarea părinţilor.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Cu numai o săptămână înainte de începerea noului an şcolar Ministerul Învăţământului a rămas practic fără legătură telefonică din cauza neonorării unei datorii de aproximativ 30 de mii de lei faţă de Moldtelecom, transmite agenţia de ştiri Info-Prim. Deconectarea de la reţeau telefonică a creat Ministerului serioase probleme, legate atât de pregătirea de începutul anului şcolar, cât şi de încheierea ultimei etape de admitere la universităţile din România.
XS
SM
MD
LG