Linkuri accesibilitate

21.08 - București: Legea privitoare la informațiile clasificate în dezbaterea Parlamentului


Emil Boc: „această lege trebuie refăcută şi trebuie refăcută din temelii”.






21 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Ingrid Șușu)

Legea privitoare la informațiile clasificate în dezbaterea Parlamentului.

Puterea actuală a devenit sensibilă mai ales la presiunile mass media în ceea ce priveşte numeroasele aberaţii din proiectul legii privind protecţia informaţiilor clasificate. Deputaţii din două comisii de specialitate ale Parlamentului au reluat astazi discutiile pe marginea acestui proiect legislativ pe care Curtea Constituţională l-a considerat neconstituţional. S-ar putea conta aşadar pe mintea cea de urmă a parlamentarilor puterii care vor fi aflat între timp care sunt, de pildă, rigorile NATO în ceea ce priveşte protejarea informaţiilor cu caracter „top secret”.

Comisia juridică a Camerei deputaţilor a acceptat astazi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de curtea Constituţională la Legea privind informaţiile clasificate. Raportul Curţii Constituţionale la această lege urmează să fie supus votului plenului în sesiunea ordinară a parlamentului care va începe în luna septembrie. Totodată, la Camera Deputaţilor a fost înscris deja un alt proiect legislativ referitor la informaţiile clasificate care urmează a fi dezbătut de comisiile juridică şi de apărare.

Adoptarea de către comisie a obiecţiilor formulate de Curtea Constituţională reprezintă o recunoaştere, de către partidul de guvernamînt, PSD, a corectitudinii obiecţiilor formulate de mass media şi societatea civilă la această lege apreciază deputatul PD, Emil Boc [...]

E. Boc: „Votul de astazi a fost, în sfîrşit o recunoaştere de către partidul de guvernamint, PSD a faptului că au greşit flagrant atunci cînd au procedat la adoptarea în Parlament, cu sfidarea opoziţiei, sau mai bine zis a PD, căci numai el a fost acela care s-a pronunţat împotriva legii la acea vreme, în sensul că atunci au adoptat legea neţinînd cont, repet, de observaţiile pertinente făcute de către mass media, de către societatea civilă şi de către PD.

Astazi au avut totuşi decenţa să recunoască decizia Curţii Constituţionale, să accepte faptul că această lege trebuie refăcută şi trebuie refăcută din temelii şi nu de a fi retrimisă în parlament pentru o eventualitate adoptarea ei cu doua treimi din fiecare cameră aşa cum dă dreptul Constituţia Romaniei şi prin urmare, în acest moment suntem legal în faza de refacere a întregii proceduri de adoptare a legii cu privire la informaţiile clasificate.” [...]

Obiecţiile formulate de Curtea Constituţională la proiectul legii privind informaţiile clasificate au fost de natură procedurală, întrucât Senatul şi Camera Deputaţilor au întocmit rapoarte diferite pentru acesta, iar plenul a votat un alt text decît cel care a rezultat în urma dezbaterii din comisiile de specialitate.
XS
SM
MD
LG