Linkuri accesibilitate

„Realitatea aceasta moldavă...”


Olga Bîtcă în studioul Europei Libere la Chișinău
Olga Bîtcă în studioul Europei Libere la Chișinău

Olga Bâtcă: „Avem nevoie de de persoane care vin cu gânduri bune în Moldova.”




După ce a studiat şi a muncit 10 ani în Franţa, acum şase luni a decis să revină acasă, în Republica Moldova şi să-şi pună în valoare educaţia şi experienţa obţinută la Paris. Vorbesc despre Olga Bîtcă, o tânără care s-a încumetat să revină în Moldova prin programul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, program care şi-a propus să convingă 30 de tineri şcoliţi în străinătate, să muncească în Republica Moldova. Am discutat cu Olga acum jumătate de an, când abia revenise din Franţa. Pe atunci era optimistă şi spera să-şi găsească un loc de muncă. Cum au evoluat lucrurile ne spune chiar ea.


Interviul dimineții la Europa Liberă: Doina Bîtcă și dificultățile tinerilor în țară de a-și găsi un loc de muncă pe măsura calificării lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct


Olga Bîtcă: „Acum sunt la fel de optimistă, dar am avut și momente mai dificile. Am avut o propunere de lucru și între timp a fost semnat contractul, dar m-am gândit că trebuie de căutat și alte posibilități, mai ales că doream încă un lucru suplimentar. Mă gândeam că am nevoie să întrețin copiii și nu pot să accept doar o profesie și să uit de celelalte profesii și diplome, cred că am 2-3 direcții pe care doresc să le continui. Și iată atunci m-am ciocnit de realitatea aceasta moldavă.”

Europa Liberă: Ce aveți în vedere cand spuneți „realitate moldavă”?

Olga Bîtcă:
„Realitatea moldavă sunt salariile mici în sfera publică, realitatea moldavă e atunci când procedura de recrutare nu are loc cum trebuie. Nici în străinătate nu are loc într-o manieră destul de obiectivă, legal corectă ș.a.m.d., dar am în vedere cât de cât corectă. A treia realitate, am eu un complex cu care m-am ciocnit din nou, aceeași chestiune ca și în Franța, prezența copiilor.”

Europa Liberă: Trebuie să recunosc că v-am tot urmărit pe una din rețelele de socializare, și într-o dimineață am văzut o postare a dumneavoastră în care spuneați că nu puteți să înțelegeți de ce un angajator, în momentul în care îi spuneți că aveți doi copii, își schimbă imediat atitudinea față de dumneavoastră la un interviu.

Olga Bîtcă:
„Am copii, iată, dar majoritatea angajatorilor

au reacționat negativ. Se vedea după fața lor, după întrebări. Am experiența doar prezentului angajator și un altul care au atitudine pozitivă sau, pur și simplu, firească. Cu părere de rau mămicile cu copii sunt evitate.”

Europa Liberă: Îmi amintesc când discutam acum jumătate de an, dumneavoastră spuneați ați fi interesată inclusiv de funcții publice, să munciți pentru stat. Ați încercat să vă căutați un loc de muncă și care a fost acolo situația? V-ați ciocnit și acolo de o așa numită realitate moldovenească?

Olga Bîtcă:
„Da, însuși angajatorul a spus nu, pentru că salariul acesta nu va fi suficient pentru mine și copii mei.”

Europa Liberă: Să înțeleg că omul care urma să vă angajeze va spus că salariul la stat este prea mic ca să vă ajungă?

Olga Bîtcă:
„Da, mi-a spus salariul. 1200 de lei pentru primele șase luni și apoi aproape 1500.”

Europa Liberă: Practic v-ar fi ajuns doar pentru rechizite școlare pentru copii. Dar pentru mâncare, chirie sau servicii?

Olga Bîtcă:
„Pentru acestea nu. Funcția publică nu o pierd din vedere, însă doar după ce voi cunoaște ceva mai bine Moldova și moldovenii. Da, am făcut progrese, am aflat multe nuanțe despre ce s-a întâmplat în ultimii ani. Referitor la mulți participanți la acest program, într-adevăr mi-am dat seama care sunt problemele.”

Europa Liberă: Care ar fi ele?

Olga Bîtcă:
„Sunt mari, reticența de a accepta un profil străin. Într-adevăr e nevoie de o recomandare, dar cred că cel mai bine e să lucreze în rețeaua profesională. Este o frică psihologică de persoana necunoscută. O altă piedică ar fi că unii angajatori preferă să ai experiență, dar alții preferă o tabula rasa, să n-ai experiență deloc, să poată să-i formeze. Iată ce am aflat nou de la responsabilii programului.”

Europa Liberă: Referindu-ne la adaptarea la realitatea moldavă, cum îi spuneți dvs, cum v-ați integrat? A trecut iată deja jumătate de an.


Olga Bîtcă: „Cu unele chestiuni sunt de acord și mă adaptez destul de repede, altele mă miră și nu sunt de acord. De exemplu, faptul că există o anumită agresiune morală constantă destul de înaltă, care nu există în Franța. Acolo orice persoană are importanța sa, indiferent de cine este. Aici avem funcționari cu clanuri, treburi familiare. Oricum, mie îmi place foarte mult să călătoresc cu copiii mei prin Moldova, mai ales prin nord, ador aceste calatorii.”

Europa Liberă: De când sunteți aici v-ați gândit vreodată să vă reîntoarceți în Franța?

Olga Bîtcă:
„Da, a fost un moment, și e legat cu anumite evenimente politice. Atunci cand am văzut în noutăți o chestie care m-a scos din sărite, atunci am zis: Franța! Dar a fost doar o dată. Apoi am zis că bine, eu scriu peste tot că noi mai degrabă de 10 ani nu vom avea în clasa politică ce dorim să avem, poate cu o anumită accelerare în cinci ani. Şi aici, îmi apăr a mea mănăstire - poate accelerăm lucrurile făcând un mixaj celor veniți din străinătate, care sunt un pic străini. Avem nevoie de astfel de persoane care vin cu gânduri bune în Moldova.”
XS
SM
MD
LG