Linkuri accesibilitate

Proteste la Madrid împotriva Papei


Manifestanţi anti-Papă la Madrid
Manifestanţi anti-Papă la Madrid

Mii de oameni au ieşit pe stradă să protesteze împotriva costului exorbitant al vizitei în Spania a Papei Benedict al XVI-lea.




Papa Benedict al XVI-lea este aşteptat astăzi la Madrid, unde au loc Zilele Mondiale al Tineretului Catolic la care participă zeci de mii de persoane. Vizita se va încheia duminică, când Papa va ţine o slujbă în aer liber, la care ar putea veni până la două milioane de credincioşi. Numai ca sărbătoarea catolică, iniţiată de Papa Ioan Paul al doilea, a provocat şi neaşteptate proteste. Ileana Giurchescu, relatează.


Proteste la Madrid împotriva Papei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct



Rata şomajului între tinerii din Spania este cea mai ridicată din Uniunea europeană, de peste 45 la sută sau altfel spus, fiecare al doilea tânăr spaniol nu are de lucru. Iar criza financiară prin care trece Spania şi programul de austeritate impus de guvern nu fac viaţa mai uşoară. Aşa că nu este de mirare că în ajunul sosirii Papei Benedict al 16-lea la Madrid, mii de oameni au ieşit pe stradă să protesteze sub sloganul „Nimic pentru Papa din impozitul meu”. Alţii cereau: „Papa călătoreşte, Papa să plătească”.

Criticii estimează că guvernul spaniol a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru Zilele Tineretului Catolic – cifră care nu a fost confirmată dar nici infirmată de guvern.

„Nu avem nimic împotriva sărbătorii în sine, – declara o tânără de 20 de ani, – dar nu din banii noştri”. Alţii, mai radicali, nu se pot împăca cu dogmatismul bisericii catolice şi au demonstrat sub sloganul „Fără predici, Papa”.

Poziţia intolerantă a Bisericii catolice faţă de avort, de exemplu, este o problemă pentru tineri, mai ales într-o ţară ca Spania, predominant catolică. Numai că miercuri, Vaticanul a dat preoţilor dreptul să ierte pe oricine care, la Zilele Tineretului, se spovedeşte că a făcut un avort. Pentru a facilita participarea la această sărbătoare catolică. Dar a precizat Vaticanul, este vorba de o excepţie. Normal, avortul mărturisit poate fi pedepsit cu excomunicarea. Într-unul din parcurile centrale din Madrid au fost pregătite peste 200 de locuri de spovedanie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG