Linkuri accesibilitate

Mîndrie prematură


Un om lucid, reflexiv, ar putea chiar să-l sperie constatarea că precedenţii 20 de ani sînt abia un început.




Pe un panou mare din Străşeni citesc următorul mesaj: „Sînt cetăţean al Republicii Moldova şi mă mîndresc cu aceasta. 20 de ani e abia un început”.


Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct


E ca şi cum un simplu cetăţean şi-a afişat mîndria, deşi se ştie bine că aceste panouri patriotice sînt opera autorităţilor. Republica Moldova împlineşte în curînd 20 de ani şi campania de promovare a patriotismului continuă prin efortul maşinăriei statale şi al mass-mediei, mai puţin al cetăţeanului dezgustat de tranziţie.

Iulian Ciocan, privitor ca la teatru

Eu aş zice că pe un om lucid, reflexiv, ar putea chiar să-l sperie constatarea că precedenţii 20 de ani sînt abia un început. E ca şi cum am avut parte de două decenii de performanţe şi realizări, de un început bun, după care va urma desăvîrşirea succeselor iniţiale.

În realitate, nu prea avem ce sărbători, nu prea avem de ce să fim mîndri. Singura realizare notabilă pare a fi simpla construcţie a maşinăriei statale, ineficiente şi slabe, dar şi suficientă sieşi. Or simplul fapt că există un stat care mereu a fost preocupat mai mult de propria sa perpetuare, de propriile pîrghii, nu înseamnă mai nimic atîta timp cît sărăcia şi corupţia fac ravagii.

E adevărat că statul nu trebuie să ne dădăcească, dar nici să dea prioritate, pe timpuri vitrege, pensiilor şi privilegiilor conducătorilor nu era cazul.

I-am auzit pe unii guvernanţi vorbind în aceste zile despre libertate ca despre o mare cucerire a ultimilor 20 de ani. Mi se pare însă că libertatea pe care o avem e limitată şi ridicolă, de vreme ce unii nu au banii necesari pentru a se deplasa unde vor, iar alţii se confruntă zilnic cu favoritismul, cu corupţia şi cu proliferarea monopolismului economic.

„20 de ani e abia un început!” glăsuieşte panoul sus-pomenit. Sînt semne clare că, după 20 de ani de degringoladă şi lîncezeală, ne aşteaptă o continuare la fel de tristă, dacă nu chiar mai dificilă.

De aceea, cred că mulţi dintre cetăţenii lucizi nu pot să fie mîndri, aşa cum şi-ar dori. Mîndri şi optimişti sînt cei care au fost şi sînt la putere. Ei s-au realizat!
XS
SM
MD
LG