Linkuri accesibilitate

Ilie Cazac cere graţierea, pledând nevinovat


Ernest Vardanean: Cineva a hotărît că Ilie Cazac deocamdată nu trebuie să fie eliberat şi de aceea ei caută motive să-i respingă cererea.



Familia lui Ilie Cazac crede că cererea de a fi grațiat la un an și jumătate de detenție în Transnistria i-a fost respinsă zilele trecute pentru că tânărul refuză să pledeze vinovat în fața acuzațiilor de spionaj și înaltă trădare. Cu mama lui Ilie Cazac a discutat corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai, care i-a cerut un comentariu și jurnalistului Ernest Vardanean. Și el petrecuse mai mult de un an în detenția autorităților transnistrene din cauza unor acuzații asemănătoare, dar a pledat vinovat și a fost grațiat în luna mai:


Ilie Cazac cere graţierea, pledând nevinovat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct



Jurnalistul Ernest Vardanean, după ce a fost graţiat în urmă cu aproape trei luni de către liderul transnistrean, Igor Smirnov, s-a mutat cu familia la Chişinău.

Ernest Vardanean
„Atunci cînd eram în închisoare mi-a fost foarte greu pe plan moral, nu fizic, dar moral pentru că am fost despărţit de familia mea. Dar acum, slavă Domnului, viaţa continuă, m-am angajat la Publika TV, deci îmi continui activitatea jurnalistică, copilul meu îşi face studiile, deci familia mea continuă o viaţă aşa cum era o viaţă normală.”

Ernest Vardanean spune că cererea de graţiere era singura soluţie pentru a fi eliberat din detenţie. Cît despre respingerea cererii de graţiere a lui Ilie Cazac, condamnat pe aceleaşi motive de trădare şi spionaj în favoarea Moldovei, iată ce ne spune Vardanean.

„Cred că totuşi este o chestie politică, adică cineva a hotărît că Ilie Cazac deocamdată nu trebuie să fie eliberat şi de aceea ei caută un fel de chestie birocratică ca scrisoare respectivă să fie respinsă. Sunt absolut sigur că scrisoarea a fost întocmită normal.”

Europa liberă: Dar Dvs. cînd aţi scris scrisoarea de graţiere aţi recunoscut vina pe care v-o incriminau?

„Este scris aşa acolo, da. Cererea mea de graţiere era unica soluţie pentru mine ca să fiu eliberat. Eu nu cred că am acţionat greşit, pentru că slava domnului sunt liber astăzi.”

Cererea de graţiere depusă de Ilie Cazac a fost respinsă pe motiv că el nu şi-a asumat vina de a fi spionat în favoare Republicii Moldova, spune mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean.

Stela Surchicean
„Ilie nu a recunoscut vina, „ne pokailsea” aşa să spunem şi de aceea ei îl ţin, pentru că ei aşteaptă ceva, ceva de la el. Dar lui nu i-au dat nici un răspuns, i-au întors scrisoarea, pur şi simplu la penitenciar i-au spus ca să scrie altfel. El a spus că chiar dacă o să mai scrie o scrisoare, va fi cu acelaşi conţinut, el nu are de gînd să-şi modifice conţinutul scrisorii. Dar el a scris în aşa fel ca să demonstreze că nu este cu nimic vinovat şi să fie graţiat pentru că are dreptul. El nu vrea să fie înjosit, cum a fost pînă acum înjosit.”

Iată ce ne spune expertul Pavel Postică de la Asociaţia Promo-Lex, care acordă asistenţă juridică în dosarele deţinuţilor din Transnistria.

„Formal este înaintată pretenţia precum că cererea de graţiere nu este întocmită potrivit unor prevederi sau tehnici speciale care sunt prevăzute de aşa zisa legislaţie din regiunea transnistreană, în realitate cred că este o ocazie în plus pentru a umili această victimă, acest deţinut politic.”

Pavel Postică se declară hotărît să apeleze la instanţele internaţionale, pentru a grăbi soluţionarea acestui caz. Între timp şi Ilie Cazac, după cum ne spune mama lui, face apel la organizaţiile internaţionale. După ce i-a fost returnată cererea de graţiere, Ilie Cazac a adresat un demers către reprezentanţii OSCE din Moldova informîndu-i despre situaţia sa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG