Linkuri accesibilitate

Başcanul, premierul şi… viitorul preşedinte?


Partenerii de alianţă ai premierului critică îndemnul başcanului găgăuz de a-l alege pe Vlad Filat în funcţia de preşedinte al ţării.


„V-a dat dumnezeu de toate, vă rog să candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova”, i-a spus marți la Ceadîr-Lunga premierului Vlad Filat, bașcanul Autonomiei Găgăuze, Mihail Formuzal. La Ceadîr-Lunga, unde Vlad Filat s-a primblat călare pe calul Wolfram dăruit de autoritățile găgăuze lui Vladimir Voronin pe când era președinte, bașcanul i-a mai solicitat primului ministru să dialogheze cu Partidul Comuniștilor de dragul stabilității în țară. Vlad Filat nu a dat vreun răspuns tranșant acestor îndemnuri, dar a promis, fără să intre în detalii, că șeful statului va fi ales la toamnă, iar alegerile anticipate vor fi evitate. Valentina Ursu a cerut astăzi reacția partenerilor din coaliția guvernamentală:


Reacţii la propunerea başkanului de a-l alege pe Vlad Filat preşedinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct



Solicitat de Europa Liberă să reacţioneze la propunerea başcanului, Mihail Formuzal privind alegerea lui Vlad Filat în funcţia de şef al statului, vicepreşedintele Partidului Liberal, deputatul Valeriu Munteanu, a declarat:

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu: „Partidul Liberal rămâne la aceeaşi poziţie că problema privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova trebuie să fie discutată în Alianţa pentru Integrare Europeană. Noi avem şi un acord al Alianţei, care prevede cine trebuie să ocupe acest post. Aşteptăm şi răspunsul Curţii Constituţionale, care trebuie să fie formulat către sfârşitul lunii septembrie. Şi başcanul Găgăuziei nu are decât să aibă actori politici pe care-i simpatizează.”

Şi reacţia democraţilor nu s-a lăsat mult aşteptată. Preşedintele de onoare al formaţiunii, Dumitru Diacov, a sugerat că başcanul Găgăuziei s-ar ocupa mai degrabă de rezolvarea problemelor din autonomie.

Dumitru Diacov: „Domnul Formuzal încearcă să se menţină în sfera politică. El îndeobşte în ultimul timp mai mult se ocupă cu politica, decât cu problemele concrete ale Găgăuziei. Dacă domnul Filat ar dori să înainteze candidatura sa la funcţia de preşedinte, el s-ar isprăvi şi fără Formuzal. Domnul Filat este preşedinte de partid, este în fruntea Guvernului. Domnul Filat presupun că doreşte să lucreze, doreşte stabilitate şi alegerea preşedintelui ar fi un motiv în plus ca Guvernul să activeze în condiţii nestingherite.”

L-am întrebat pe liberalul Valeriu Munteanu ce viitor prezice Alianţei pentru Integrare Europeană în caz dacă şeful statului va fi ales cu votul deputaţilor din PCRM şi PLDM, care au, respectiv 42 şi 32 de mandate.

Valeriu Munteanu: „Evident că în această situaţie nu mai putem vorbi despre o Alianţa pentru Integrare Europeană. Atunci vom asista deja la o altă formulă de guvernare, deşi sper că acest lucru nu se va întâmpla.”

Democratul Dumitru Diacov este mai rezervat atunci când atunci când vine vorba de o coaliţie roşu-verde.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov: „Dacă aceste două partide vor conveni şi vor alege preşedintele sigur că asta înseamnă în mod automat că Alianţa nu există.”

Europa Liberă: Admiteţi această variantă, acest scenariu?

Dumitru Diacov: „Nu, eu nu cred. Cred că va fi un compromis larg, la care va participa toate fracţiunile parlamentare.”

Europa Liberă: Atunci trebuie să se găsească un compromis şi asupra candidaturii, care să întrunească voturile majorităţii?

Dumitru Diacov: „Nu este obligatoriu, deşi poate să apară tema dată. Dar asta trebuie să fie discuţii în cadrul Alianţei, în formatul mai larg, inclusiv cu opoziţia.”

Europa Liberă: Domnule Munteanu, credeţi că în cadrul Alianţei aţi putea identifica o altă candidatură pentru funcţia supremă în stat?

Valeriu Munteanu: „În situaţia în care acest lucru nu a fost discutat până acum în Alianţa pentru Integrare Europeană nu văd de ce am face supoziţii. Mimic nu este bătut în cuie. Noi suntem oameni şi trebuie să discutăm şi în situaţia în care vor fi consimţit de toate componentele, orice scenariu este valabil. În situaţia în care aceste lucruri vor fi discutate în interiorul Alianţei, la masa de discuţii. Nu în conferinţe de presă, nu la călărie sau în altă parte, în locuri mai puţin prielnice pentru bunul mers al lucrurilor atât în interiorul Alianţei, cât şi pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Da când veţi discuta acest subiect în cadrul Alianţei?

Valeriu Munteanu: „Cel mai probabil la începutul lunii septembrie.”

Cel mai probabil subiectul va fi inclus pe agenda politică după 20 septembrie, atunci când judecătorii Curţii Constituţionale vor anunţa dacă alegerea preşedintelui Republicii Moldova va putea avea loc fără participarea opoziţiei comuniste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG