Linkuri accesibilitate

Controverse în Statele Unite în jurul politicii Băncii Centrale


Casa Albă: „Să-l ameninți pe președintele Rezervelor Federale nu este o idee bună”.




Casa Alba a denuntat comentarii facute de candidatul republican la presedintie, Rick Perry, care l-a amenintat pe presedintele Rezervelor Federale, Banca Centrala a Statelor Unite. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In statul Iowa, guvernatorul statului Texas si candidat prezidential republican, Rick Perry a spus ca daca presedintele Rezervelor Federale, Ben Bernanke decide de-acum si pina la alegeri sa arunce pe piata mai multi dolari, el ii va considera decizia „tradare”. „Daca acest individ tipareste mai multi bani de-acum si pina la alegeri, nu stiu ce-i faceti voi in Iowa, dar noi il vom trata urit in Texas” - a spus guvernatorul. El a adaugat ca daca Bernanke inunda piata cu dolari este un gest politic.

Casa Alba a ripostat aratind ca este foarte important ca Rezervele Federale sa isi mentina independenta si că declaratiile republicanului o pericliteaza. Perry este considerat unul dintre cei mai puternici candidati republicani si a intrat in cursa saptamina trecuta. „Să-l ameninti pe presedintele Rezervelor Federale nu este o idee buna” - a spus purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney. „Cind esti presedinte sau candidezi la presedintie trebuie sa te gindesti bine la ceea ce spui” - a mai declarat purtatorul de cuvint.

Perry, care i-a succedat in fruntea statului Texas lui George W. Bush, nu este la prima remarca controversata. El a pus in trecut sub semnul intrebarii patriotismului presedintelui Obama, a lasat sa se inteleaga ca militarii nu-l respecta pe Obama si a sugerat ca daca politicile federale nu se indreapta, statul Texas se poate desprinde de uniune.

O alta candidata proeminenta a republicanilor, Michele Bachmann a criticat si ea Rezervele Federale spunind ca actiunile institutiei nu sint transparente si ca au fost comise grave erori. Si deputatul Ron Paul, un alt candidat republican critica Banca Nationala Americana.

Bernanke a fost numit in 2006 de catre presedintele republican George W. Bush si confirmat in functie de Obama. Sub conducerea sa Rezervele Federale au folosit emisiile de moneda ca instrument de influenta pe piete, mentinind ratele dobinzilor apropiate de zero si angajindu-se sa continue sa o faca pina in 2013.

Perry, care este o favorit al miscarii ultra-conservatoare Tea Party reflecta sentimentele membrilor acesteia, care sint sceptici in legatura cu orice factor de putere centrala, care-si desfasoara activitatea in afara ochiului public.
XS
SM
MD
LG