Linkuri accesibilitate

Cartea este actuală pentru R. Moldova și toate ţările lumii, pentru că inegalitatea există pretutindeni


De vorbă cu Daniela Nastas, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei.






La Librăria din cartier, Alla Ceapai a discutat despre o carte preferată cu Daniela Nastas, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Daniela Nastas: „Ultima carte care am citit-o este „Coliba
Daniela Nastas

Unchiului Tom” de Henriette Beecher Stowe este o lucrare a secolului XIX care vorbeşte despre realitatea acestei perioade şi practic a marcat începutul războiului civil. Se presupune că înaintea războiului civil Lincoln, întîlnindu-se cu autoarea cărţii, i-a făcut un compliment spunînd că tu eşti mica autoare care a generat un mare război.

Personajul central al lucrării este unchiul Tom, care este un sclav negru dintr-o familie de fermieri americani. În principiu autoarea redă imaginea unei relaţii sclav proprietar aproape ideală, însă această relaţie se rupe în momentul în care proprietarul are probleme financiare şi este nevoit să-şi vîndă sclavul. De aici începe şi un nou curs al vieţii unchiului Tom, care este vîndut de la un proprietar la altul. Îşi sfîrşeşte viaţa încă în robie cu gîndul mereu că Dumnezeu va face dreptate în cealaltă lume.”

Europa Liberă: Care gînd din lucrare te-a marcat cel mai mult?

Daniela Nastas:
„Cînd unchiul Tom în discuţia sa cu o fetiţă, de cîţiva anişori, Eva îi insuflă ideea că în faţa domnului toţi sunt egali şi pe pămînt şi în lumea de apoi.”

Europa Liberă: Cui ai recomanda să citească această carte?

Daniela Nastas:
„Cartea nu are vîrstă, însă cred că cel mai

mult tinerilor între 15-20 de ani pentru că la această vîrstă îşi poate forma unele concepţii şi idei de viaţă.”

Europa liberă: Pentru cititorii din Republica Moldova prin ce ar deveni actuală această carte?

Daniela Nastas:
„Cartea este actuală nu numai pentru Republica Moldova este actuală pentru toate ţările lumii, pentru că inegalitatea probabil că există pretutindeni, iar citind această carte poţi să te inspiri şi să devii poate mai bun.”
XS
SM
MD
LG