Linkuri accesibilitate

Speranța chineză pentru România


Premierul Emil Boc i-a invitat pe oficialii chinezi sa investească în cel puțin cinci proiecte majore.




În scopul strângerii cooperării economice, a petrecut aproape o săptămână în China premierul României, Emil Boc. Relatează de la București, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct



Premierul roman, Emil Boc se intoarce dupa aproape o saptamina petrecuta in China cu o lista impresionanta de promisiuni de investitii. E greu de anticipat, insa, cite dintre ele vor deveni realitate. Pina acum Romania nu a stiut cum sa profite de relatiile politice excelente mostenite din perioada regimului comunist, iar in 1996 dupa ce a venit la Bucuresti chiar Jiang Zemin presedintele chinez care vorbea fluent limba română, relatiile economice dintre cele doua state nu au explodat. Practic pe lista investitorilor straini din Romania, China ocupa locul al 16-lea, iar volumul total al schimburilor a fost anul trecut de aproape patru miliarde de dolari.

Premierul Emil Boc i-a invitat pe oficialii chinezi sa investeasca in cel putin cinci proiecte majore in domenii cum ar fi infrastructura, energie, transport si agricultura. Fiecare dintre cele cinci proiecte au valori de cite un miliard fiecare si se refera la constructia reactoarelor trei si patru de la Centrala Nucleara din Cernavoda, la Canalul Dunare-Bucuresti, la viitoarea hidrocentrala din Tarnita-Lapusesti, judetul Cluj, Canalul Siret-Baragan plus centrua de ocolire a Bucurestiului.

Premierul român a plecat de acasa cu aceste proiecte, tinind cont de dorinta Chinei de a investi mai ales in proiecte energetice si de infrasturctura. S-ar putea pune, insa, intrebarea in ce masura China este cel mai bun partener pentru punerea in opera a unor proiecte de interes strategic pentru România. Harta globala sugereaza ca Beijingul si-a pus stegulete in cele mai importante state din lume, extinzindu-se in acelasi timp in zone de interes geopolitic.

In plina criza economica, România spera sa aduca in parteneriat public privat companii chineze care sa se implice inclusiv in domeniul mineritului, mizind pe investitii totale de peste 5 miliarde de euro. Dupa ce a ratat in ultimii zece ani oportunitatile chineze si a suspendat cursa Tarom care lega capitalele celor doua state, premierul Emil Boc face o revenire destul de tirzie catre un stat, in care reprezentanti de marca ai elitei politice vorbeau pina nu demult si limba româna.
XS
SM
MD
LG