Linkuri accesibilitate

Norbert Siegel: Natură și artă


Un sculptor german și... berzele sale.




Un artist plastic din Germania considera ca natura este cel mai mare furnizor de opere de arta. Norbert Siegel se foloseste de copaci, flori si animale pentru a crea, pe campuri sau in paduri opere de arta.

Unul dintre cei șapte fii ai unei femilii de tarani din Baden Württemberg, Germania, Norbert Siegel a trait toata viata mirosind fan sau florile si cutreierand codrii din muntii Padurea Neagra. Iar cand si-a ales meseria de sculptor, nu a stat pe ganduri si a ales ca materiale piatra de rau si lemnul padurii. Insa una dintre cele mai recente lucrari ale sale, reprezentand un copac pe care sunt amplasate o sculptura din metal imaginand un cuplu barbat-femeie, si un cuib de berze i-a adus de departe cea mai mare notorietate.

Norbert Siegel: „Aceasta zona in care se afla acest copac,

care pe vremea cand inca traia avea in jur de 35- 40 de metri inaltime, este recunoscuta ca fiind de o salbaticie iesita din comun. Pe acolo curge si un rau, este un soi de mlastina. Acest copac in sine, era pentru mine ca o sculptura. Acum aici traieste un cuplu de berze care are si pui, dar si ciocanitori si alte animale. De cate ori treceam pe langa acest copac ma intrebam: unde sunt oamenii?”

Europa Liberă: Deci nu am inteles pana la urma cine au fost primii: berzele sau cuplul sculptat de Dvs?

Norbert Siegel: „Sculpturile mele. Berzele au venit 2 ani mai tarziu.”

Europa Liberă: Si dvs le-ati adus acolo?

Norbert Siegel: „Nu, nu, au venit singure. Si fara ajutorul nici unui arhitect au construit acest cuib impecabil! Unde ne-am intalnit eu si berzele a fost in faptul ca avem acelasi crez: ca acest copac are ceva special.

Europa Liberă: Cum ati asezat totusi statuetele la asa o inaltime?

Norbert Siegel: „Un prieten care lucreaza in gips si caruia i-am povestit de o multime de ori despre dorinta mea de a folosi acel copac, m-a ajutat si a construit o scara inalta pentru ca eu sa ma pot urca pana in varf si sa amplasez acolo sculpturile. De fapt le-am aplasat la o inaltime de 12 metri.

Europa Liberă: Atunci cand te gandesti la o sculptura te gandesti si la faptul ca o poti amplasa intr-o galerie. Nu va simtiti frustrat de faptul ca nu veti putea prezenta aceasta scuptura in nici o galerie?

Norbert Siegel: „Nu, pentru ca zona in care se afla, la marginea drumului este vazuta de atata lume mai ceva ca intr-o mare galerie.”

Norbert Baum spune ca vede in copacul sau un semn al trecerii timpului. A fost in viata, a avut frunzele verzi si acum e pe drum catre viata de apoi. La un moment dat se va usca si va cadea la pamant. Pana atunci insa este casa celor 5 care traiesc pe el: cuplul barbat femeie si familia de berze.
XS
SM
MD
LG