Linkuri accesibilitate

Șomajul o temă de campanie pre-electorală în Statele Unite


In Bronx, New York, în fața unui birou de șomaj
In Bronx, New York, în fața unui birou de șomaj

Barack Obama: „În ultimul timp, Washingtonul a reacţionat numai prin luări de poziţie partizane, care au subminat încrederea populaţiei şi au frânat relansarea economiei”.



Şomajul rămâne ridicat în America, peste 9 la sută, ridicat în tot cazul în raport cu anii dinaintea crizei financiare. Şi este de aşteptat să fie şi una din temele centrale ale campaniei electorale de anul viitor în vederea alegerilor prezidenţiale. Este motivul pentru care preşedintele Barack Obama a pornit într-un turneu mai puţin obişnuit, au autobuzul, prin trei state din lovite din plin de şomaj: Iowa, Minnesota şi Illinois. Ileana Giurchescu rezuma o serie de relatări ale agenţiilor de presă internaţionale.

Desigur, comparativ cu Europa, cu ţările Uniunii Europene, rata şomajului în America nu este atât de înaltă dar a crescut cu mai bine de 40 la sută din vara lui 2008 (vara dinainte izbucnirii crizei financiare): de la 5 la sută în iulie 2008 la 9,1 la sută în iulie anul acesta.

În discursul săptămânal, ţinut înainte de a porni în actualul turneul pre-electoral, preşedintele Obama a vorbit despre necesitatea unei strategii pe termen lung, care să ducă la crearea de noi locuri de muncă:

„Multor americani le merge rău acum, mulţi sunt fără locuri de muncă de prea multă vreme… Prioritatea noastră trebui să fie acum să creăm noi locuri de muncă, bine plătite.”

Şi iar, preşedintele a dat vina pe Congres, implicit desigur pe opoziţia republicană, pentru blocajul care a dus la degradarea ratingului dat datoriei americane pe termen lung:

„În ultimul timp, Washingtonul a reacţionat numai prin luări de poziţie partizane, prin blocaje, care au subminat încrederea populaţiei şi au frânat relansarea economiei. Nu America are probleme ci lumea noastră politică. Şi este lucrul care trebuie reparat” – a mai declarat preşedintele Obama.

Ultimele sondaje de opinie par să-i dea dreptate preşedintelui: rata lui de aprobare a căzut la 39 la sută, cea mai mică din acest mandat, dar a Congresului este mult mai jos. Obama şi-a început turneul preelectoral în statul Iowa, acolo unde cu câteva zile în urmă, republicanii au organizat un vot-test, câştigat de deputata ultra conservatoare Michele Bachmann, reprezentând mişcarea Tea Party.

Bachmann, la fel ca şi alţi candidaţi sau potenţiali candidaţi republicani, a declarat că nu va accepta nici o creştere de impozite sau taxe, chiar dacă banii ar urma să fie investiţi în programe menite să creeze locuri de muncă. Este însă exact ce are de gând să facă preşedintele Obama, care va înainta la toamnă, în Congres o strategie economică, ce prevede investiţii substanţiale în infrastructură, de exemplu, dar şi în educaţie.

Iar pentru a finanţa această strategie, a declarat Obama, este inevitabilă o creştere a impozitelor. Mai ale pentru cei cu venituri mari. În acest punct, Obama are un aliat mai puţin obişnuit, multimiliardatul Warren Buffet care, recent, într-un comentariu pentru New York Times, pleda tocmai pentru mărirea impozitelor pe veniturile mari dar şi pentru reducerea cheltuielilor de stat.

În tot cazul, şomajul şi refacerea economiei vor fi temele centrale ale unei campanii prezidenţiale care s-ar putea dovedi dificilă pentru actualul lider de la Casa Albă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG