Linkuri accesibilitate

Moldoveni care se identifică drept români au fost cei care au iniţiat mişcarea democratică (Jurnal de Chișinău)


„Cine şi cum a votat independenţa” (Timpul).







Jurnal de Chişinău publică un editorial de Nicolae Negru în care autorul afirmă că „Există o iluzie în Occident, provocată şi alimentată de Moscova, că rezolvarea problemei transnistrene e la un pas, şi se va realiza imediat ce se va înceta identificarea moldovenilor ca români şi se va asigura neutralitatea veşnică a R. Moldova. «Istoria românilor» este de fapt nu numai consecinţa, ci şi cauza separării R. Moldova de Rusia.”

Moldoveni care se identifică drept români au fost cei care au iniţiat mişcarea democratică şi au luptat pentru limbă, alfabet şi alte valori naţionale, inclusiv istoria românilor. Moldovenii care nu se identifică şi români optau pentru menţinerea URSS. Aşa că Angela Merkel ar trebui să se gândească bine ce vrea să facă. După eliminarea consecinţei, Moscova va dori şi eliminarea cauzei – e de părere Nicolae Negru.

Constantin Tănase semnează în Timpul editorialul „Cine şi cum a votat independenţa”, amintindu-şi de după-amiaza zilei de 27 august 1991. Atunci deputaţii simpli mergeau pe jos, ca apostolii, foarte puţini aveau maşini proprii, iar comisiile parlamentare dispuneau de câte o singură unitate de transport pe care o foloseau, de regulă, numai şefii comisiilor. Constantin Tănase încheie editorialul citându-l pe scriitorul britanic Aldous Huxley care a remarcat că „istoria e ca pateul din carne: mai bine să nu priveşti cum este preparat”. Mai ales (şi îndeosebi), adaugă dl Tănase, dacă ai participat sau ai fost şi tu martor la prepararea lui...

Istoricul Igor Caşu scrie pentru cotidianul Adevărul că anunţul făcut săptămâna trecută de ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, despre introducerea unui singur obiect la istorie a suscitat discuţii aprinse şi extrem de politizate. Se uită un aspect esenţial, crede dl Caşu: că istoria românilor - împreună cu istoria universală, sub coperţile unui manual numit „istorie” - se va preda atâta timp cât puterea la Chişinău va fi în mâinile partidelor pro-româneşti şi pro-europene. Iar în acest sens Guvernul Filat este mai degrabă un aliat, decât un „duşman”, notează Adevărul.

În fine, Nezavisimaia Moldova publică o declaraţie a liderului comunist Vladimir Voronin in care acesta critica arestarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, acuzata de comitere de ilegalităţi la semnarea unui acord de livrare a gazelor cu Rusia.
XS
SM
MD
LG