Linkuri accesibilitate

16.08 - Chișinău: Ședința guvernului și conferința de presă a premierului Tarlev


Vasile Tarlev în 2007
Vasile Tarlev în 2007

Moldova este gata în principiu să accepte oferta României de a participa la construcţia unităţii doi a centralei electrice nucleare de la Cernavodă.





16 august 2001

Ora Moldovei.

Ședința guvernului și conferința de presă a premierului Tarlev.

După cum se anunţase încă de luni, jurnaliştii nu au avut acces la şedinţa de astăzi a Guvernului. Mai mult: reprezentanţii presei au fost lipsiţi până şi de posibilitatea de a urmări şedinţa la monitoarele instalate într-o încăpere alăturată sălii de şedinţe. Explicaţia oferită de Serviciul de presă al Executivului a fost simplă: monitoarele s-ar fi defectat. În cele din urmă ziariştilor li s-au dat asigurări că situaţia va reveni la normal peste circa trei săptămâni, timp în care aparatele urmează a fi reparate.
După şedinţă presa a fost informată despre chestiunile discutate în spatele uşilor bine închise. La loc de frunte s-a aflat aceea a negocierilor în vederea modificării acordului moldo-ucrainean privind controlul vamal la punctele de trecere a frontierei comune, aşa cum puteţi afla de la Alexandru Eftodi.


Europa Liberă: La conferinţa de presă primul ministru Vasile Tarlev a declarat că Guvernul a luat astăzi decizia să solicite Ucrainei ca punctele de control vamal la frontiera dintre cele două state să fie instalate în teritoriul ucrainean, pentru a nu fi în raza de acţiune a autorităţilor separatiste de la Tiraspol. Executivul de la Chişinău va iniţia negocieri cu cel de la Kiev pentru modificarea în acest sens a acordului bilateral, semnat în 1997 privind controlul vamal la punctele de trecere a graniţei. Primul ministru Vasile Tarlev a declarat că există o înţelegere prealabilă cu Kievul, care a acceptat modificarea acordului.

Vasile Tarlev: „Republica Moldova va schimba ştampilele vamale ale ţării şi va introduce puncte de control mixte pe toată distanţa frontierei Republicii Moldova cu Ucraina, inclusiv acel hotar, acea linie care trece prin raioanele de Est ale Republicii Moldova. Acolo sunt 12 puncte de control. Guvernul Ucrainei a acceptat ca aceste puncte mixte să fie amplasate pe teritoriul Ucrainei. Eu cred că în viitorul apropiat aplicând un aşa control, cred că sunteţi de acord şi Dumneavoastră, noi vom contribui la întărirea securităţii hotarelor Republicii Moldova şi inclusiv, evident, la combaterea contrabandei, crimei organizate şi alte momente.”

Primul ministru a lăsat să se înţeleagă că după instalarea posturilor vamale moldo-ucrainene, care ar urma să se producă într-un viitor apropiat, autorităţile transnistrene nu vor mai putea controla exportul şi importul în regiune. Potrivit lui Vasile Tarlev prin acordul cu Ucraina, Republica Moldova s-a angajat să schimbe ştampilele vamale. În acest caz autorităţile republicii nistrene autoproclamate, care deţin o asemenea ştampilă şi efectuează exportul din numele Guvernului moldovean, nu o vor mai putea utiliza.

Preşedintele Vladimir Voronin a anunţat, în cadrul recentei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, că Republica Moldova va introduce ştampile vamale noi de la 1 septembrie. Voronin a invitat atunci autorităţile transnistrene să-şi delege reprezentanţi la posturile de control mixte moldo-ucrainene, dar Tiraspolul şi-a exprimat reticenţa.

În alt context, la conferinţa de presă de astăzi, primul ministru Vasile Tarlev a declarat că Republica Moldova este gata în principiu să accepte oferta României de a participa la construcţia unităţii doi a centralei electrice nucleare de la Cernavodă. Dar, a spus primul ministru, Guvernul moldovean va formula un răspuns oficial abia după ce va analiza care sunt costurile şi ce profituri ar putea obţine Republica Moldova. În acest scop Ambasada României de la Chişinău a prezentat Guvernului un set de documente informative.

Ambasadorul Adrian Bălănescu a declarat că „participarea Republicii Moldova la finisarea unităţii doi a centralei de la Cernavodă ar putea să reprezinte o diversificare a propriilor resurse energetice şi o creştere a gradului de securitate energetică a acesteia”. Potrivit înţelegerilor pe care primii miniştri român şi moldovean le-au stabilit la întrevederea din 27 iulie de la Bucureşti, Republica Moldova trebuie să dea un răspuns până la sfârşitul lunii noiembrie.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG