Linkuri accesibilitate

Statele Unite: semnificația unui test electoral


Deputata Michele Bachmann
Deputata Michele Bachmann

Multi observatori politici cred că dacă Michele Bachmann devine candidată republicană, ar fi o veste foarte bună pentru președintele Obama.





Primul test electoral pentru prezidentialele americane, scrutinul informal in rindurile unui segment republican, in statul Iowa a dat cistig de cauza deputatei Michele Bachmann, din statul Minnesota. Ce semnificație are succesul deputate pentru cursa politică pe ansamblu? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cel mai simplu raspuns este ca nu inseamna mare lucru, doar o singura data in memoria recenta – in cazul lui Bob Dole—cistigatorul acestui „straw poll”, consultare electorala informala, a ajuns sa obtina nominalizarea partidului, la alegerile generale.

Dar nimic nu mai este atit de simplu si previzibil, in politica americana, in acesti ani de criza… Michele Bachmann este favorita unui important segment al miscarii ultra-conservatoare, Tea Party. Ea e o imbinare intre politicile fiscale ale unei miscari pentru care principiul de baza este neincrederea in guvernul federal si viziuni ultra-conservatoare, in chestiuni sociale: foarte religioasa, opunindu-se dreptului la avort si casatoriilor intre homosexuali si punind accent pe valorile a ceea ce denumeste America traditionala.

Cei mai multi observatori politici cred ca daca Michele Bachmann devine candidate republicana, aceasta ar fi o veste foarte buna pentru presedintele Obama. Asta pentru ca in preliminariile de partid, tendinta este ca viziunile partizane, extremele sa se impuna, dar in alegerile generale electoratul tinde sa revina catre centru. Or, Michele Bachmann a spus si facut de-acum mult prea multe pentru a se mai putea repozitiona, la generale.

Dar daca deputata nu va cistiga, desi este acum un candidat redutabil, cine o poate face? Realitatea este ca favoritul teoretic, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney este unul extrem de vulnerabil, la fel cum vulnerabil este si presedintele Obama. Romney a condus, ca republican, un stat extrem de liberal, adica de stinga si multe dintre politicile sale de-atunci sint vulnerabile, pe standardele Tea Party. In plus, nu este o personalitate suficient de carismatica.

In aceasi zi in care Bachmann cistiga scrutinul informal din Iowa, un alt eveniment care ar putea influenta cursa republicana s-a desfasurat in Carolina de Sud; acolo, guvernatorul statului Texas, Rick Perry si-a anuntat candidatura si - fara sa fie inscris pe buletinul e vot - el l-a devansat in Iowa pe Romney. Perry are citeva atuuri atragatoare pentru republicani, unul in principal: aduce aminte in multe privinte de idolul generatiei de conservatori, Ronald Reagan; este guvernatorul unui stat mare, care creste economic si produce locuri de munca, intr-o perioada economica grea; luările de poziție pentru reducerea rolului guvernului federal si impozite scazute. Adeziunea la valorile sociale conservatoare. Intrarea sa in cursa, umbreste intr-o oarecare masura victoria lui Bachmann. Primele alegeri preliminare vor fi tot in Iowa, in februarie, 2012.
XS
SM
MD
LG