Linkuri accesibilitate

15.08 - Chișinău: România și facilitățile financiare pentru obținerea pașaportului


România a disponibilizat un milion de dolari ca ajutor nerambursabil, destinat eliberării de paşapoarte pentru cetăţenii moldoveni cu venituri mici.





15 august 2011

Ora Moldovei.

România și facilitățile financiare pentru obținerea pașaportului.


Dan Ionescu: Astăzi s-a anunţat că aproximativ 60 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova vor putea obţine paşapoarte la un preţ substanţial redus, faţă de cel oficial. Această reducere a fost posibilă datorită unui ajutor primit din partea Guvernului României, aşa cum puteţi afla de la Lina Grîu.

Ambasadorul României la Chişinău, Adrian Bălănescu, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că România a disponibilizat un milion de dolari pe care s-a angajat să-i acorde Republicii Moldova în calitate de ajutor nerambursabil, destinat eliberării de paşapoarte pentru cetăţenii moldoveni cu venituri mici.

În felul acesta, începând cu mijlocul săptămânii viitoare cetăţenii moldoveni din categoriile cele mai sărace vor putea beneficia de paşapoarte la doar un sfert din costul acestora, cost care se ridică aproape la 20 de dolari.

În lista beneficiarilor au fost incluşi elevii şi studenţii, care învaţă în România şi părinţii acestora, cetăţenii din localităţile situate de-a lungul Prutului, oamenii de cultură, ştiinţă, artiştii, profesorii, sportivii care se deplasează în România în interes de serviciu, persoanele care pleacă la tratament sau în excursii, precum şi veteranii, pensionari, şomerii sau invalizii.

Aceştea vor achita pentru paşaport 56 de lei şi 75 de bani, din suma de 227 de lei, cât constituie costul actual al unui paşaport. Guvernul român va delega două-trei persoane pe lângă Departamentul tehnologii informaţionale, care vor monitoriza corectitudinea folosirii mijloacelor. Adrian Bălănescu a subliniat că donaţia s-a materializat la mai puţin de trei săptămâni, după ce prim-miniştrii Adrian Năstase şi Vasile Tarlev au semnat la Bucureşti o înţelegere în acest sens.

Adrian Bălănescu: „Acest ajutor pe care România îl acordă se încadrează pe o linie ascendentă a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. În ultimele luni de zile schimburile, contactele dintre ţările noastre s-au intensificat, s-au făcut paşi importanţi pentru crearea unei relaţii cu adevărat speciale şi privilegiate. Şi de asemenea aţi observat că în ultima vreme noi ne îndeplinim cu promptitudine, aş putea chiar spune în avans toate obligaţiile asumate. Fie că este vorba de bani pentru paşapoarte, fie că este vorba de acordarea condiţiilor pentru a se deschide, spre exemplu, sediile Camera de Comerţi şi Industrie la Bucureşti. Deci noi acţionăm corect, aş spune, şi suntem convinşi că vom găsi acelaş ton pozitiv şi acelaş mod de răspuns şi din partea Republicii Moldova.”

La rândul său, şeful Oficiului pentru gestionarea relaţiilor cu România, Ion Godonoga, a menţionat că asistenţa acordată va acoperi cheltuielile pentru eliberarea a aproximativ 60 de mii de paşapoarte. În cazul în care cererea va fi mare, banii Guvernului român ar putea fi utilizaţi până la sfârşitul acestui an. Godonoga a mai spus că cetăţenii săraci vor putea beneficia de aceste facilităţi doar o singură dată, iar în cazul pierderii paşaportului vor fi nevoiţi să achite costul integral pentreu eliberarea unui nou document. Ion Godonoga a mai dat câteva detalii tehnice în ceea ce priveşte modul în care vor fi eliberate paşapoartele din ajutorul românesc.

Ion Godonoga: „Paşaportizarea cu facilităţile oferite de Guvernul României va avea loc în acelaşi mod ca şi paşaportizarea de jure în Republica Moldova. Excepţie fac numai locuitorii din localităţile din raioanele din stânga Nistrului, care vor fi documentaţi în localităţile din partea dreaptă a Nistrului. Pentru a beneficia de paşapoarte cu prevederile înţelegerii, populaţia va fi nevoită să prezinte la aceste secţii-birouri nişte documente care certifică apartenenţa lor la una sau altă categorie din cele enumerate în înţelegerea semnată de către cei doi prim-miniştri. Fiecare cetăţean, care se va adresa la aceste birouri-secţii trebuie să prezinte tot felul de certificate, etc., dar eu cred că nu va fi o problemă mare pentru ei. Specialiştii din aceste birouri-secţii de paşaportizare vor examina aceste documente, după care în timp de trei zile vor fi studiate la Chişinău, la Departamentul tehnologii informaţionale. Unde vor activa şi specialişti din România, care vor aviza fiecare cerere în parte şi listele cumulative, care vor fi prezentate ulterior la Filiala Chişinău a BCR-ului şi la Ambasada României din Chişinău.”

Să menţionăm că după introducerea de la 1 iulie curent a regimului de paşapoarte la trecere frontierei dintre Republica Moldova şi România, fluxul de cetăţeni moldoveni, care trec frontiera cu România a scăzut mai mult decât în jumătate. Principala cauză pentru care o bună parte din cetăţenii moldoveni nu-şi pot procura paşapoarte este costul ridicat al acestora. Adrian Bălănescu a declarat astăzi că numărul de cetăţeni moldoveni, care vor putea beneficia de asistenţa acordată de Guvernul român va fi cu atât mai mare cu cât Guvernul moldovean va reuşi să micşoreze costul paşapoartelor.

Adrian Bălănescu: „Cu cât costul paşapoartelor este mai mare, cu atât numărul de oameni, care vor beneficia de subvenţii, este mai mic. Deci, aici sigur că nu e treaba noastră, dar ar fi bine la un moment dat pentru ca de această subvenţie să beneficieze un număr cât mai mare de oameni. Se poate lua în calcul şi o reducere a costului paşapoartelor.”

Iată și răspunsul pe care l-a dat Ion Godonoga: „Primul ministru Vasile Tarlev a dat indicaţii ca să elucideze toate chestiunile astea cu costul de paşapoarte. În regulament este scris: de la preţul curent, sau preţul actual. El poate fi mîine altul, nu ştiu, mai mic sau mai mare, asta depinde. Dar oricum 25 la sută va plăti cetăţeanul de la preţul care este stabilit la un moment sau altul de Guvernul Republicii Moldova.”

De menţionat că un alt milion de dolari pentru paşaportizarea cetăţenilor moldoveni a fost promis de către oficialii Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Şi pentru că a venit vorba de moldovenii care trec frontiera cu România, să notăm că astăzi sute de credincioşi ortodocşi din Republica Moldova şi din Bucovina de Nord s-au aflat printre acelea aproximativ o sută de mii de persoane, care au participat la Hramul Mănăstirii Putna, care se sărbătoreşte în ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, conform calendarului ortodox pe stil nou.

La slujba oficiată de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen, împreună cu un sobor de preoţi, au fost prezenţi ministrul român al Culturii şi Cultelor, Răzvan Teodorescu, mai mulţi parlamentari români, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Răzvan Teodorescu a evocat personalitatea ctitorului mănăstirii, voevodul Moldovei Ştefan cel Mare.
XS
SM
MD
LG