Linkuri accesibilitate

14.08 - Chișinău: Bașcanul Autonomiei Găgăuze se opune modificării organizării administrativ-teritoriale


La Comrat
La Comrat

Conform art. 51 din Legea despre statutul special-juridic Găgăuz-Yeri, numai Adunarea populară a autonomiei are dreptul să ia decizii privind organizarea teritorial-administrativă locală.





14 august 2001

Ora Moldovei.

Bașcanul Autonomiei Găgăuze se opune modificării organizării administrativ-teritoriale.

Dan Ionescu: Başcanul autonomiei găgăuze a convocat astăzi primarii din localităţile regiunii într-o şedinţă, la care i-a îndemnat să se opună iniţiativei parlamentarilor comunişti privitoare la modificarea organizării teritorial-administrative a Republicii Moldova. O nouă împărţire teritorial-administrativă ar însemna implicit şi alegeri locale anticipate. Mai multe de la corespondentul nostru la Comrat, Maia Grigore.

Başcanul de la Comrat, Dumitru Croitor, i-a chemat pe toţi primarii din autonomia găgăuză, în special pe cei comunişti, să protesteze faţă de intenţia deputaţilor comunişti de la Chişinău de a revizui organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, în rezultatul cărora s-ar desfăşura alegerile locale în autonomie.

La o întrevedere cu primarii comunelor din regiune, başcanul a declarat că conducerea de la Chişinău doreşte ca alegerile în organele publice locale să se petreacă şi pe teritoriul autonomiei. El a spus că are informaţii potrivit cărora Partidul Comuniştilor a început în autonomia găgăuză pregătirile pentru alegeri.

Croitor a menţionat că în unele primării de-acum se întocmesc listele consilierilor şi noii candidaţi la postul de primar. El consideră că primarii nu au nici un drept de a face acest lucru, fiindcă încalcă legea despre statutul special-juridic Găgăuz-Yeri. Tot el a spus că oficialii de la Chişinău poartă o campanie de discreditare faţă de conducerea autonomiei găgăuze. Croitor a confirmat că în prezent pe teritoriul autonomiei găgăuze organele publice locale sunt eligibile şi termenele mandatelor încă nu au expirat.

Croitor spune că conform articolului 51 din Legea despre statutul special-juridic Găgăuz-Yeri, numai Adunarea populară a autonomiei găgăuze are dreptul să ia decizii privind organizarea teritorial administrativă a autonomiei găgăuze. Adunarea populară a Autonomiei Găgăuze, spune el, poate să determine de a se petrece alegerile în conformitate cu Statutul special-juridic al autonomiei găgăuze.

Başcanul a acuzat autorităţile comuniste de la Chişinău de faptul că până în prezent nu au ajustat legislaţia Republicii Moldova, inclusiv Constituţia la prevederile Statutului autonomiei găgăuze, aceasta fiind una din promisiunile comuniştilor în perioada electorală. Potrivit lui, comuniştii au încheiat un acord cu 25 de deputaţi ai Adunării populare, care au promis împuterniciri suplimentare autorităţilor găgăuze, dar fracţiunea parlamentară până în prezent nu şi-a îndeplinit promisiunile.

Solicitat de noi, secretarul organizaţiei Partidului Comuniştilor a Autonomiei Găgăuze, Ivan Kîrkişcov a confirmat că autoritatea comunistă intenţionează să modifice organizarea administrativ-teritorială în Republica Moldova. Kîrkişcov a specificat că în cazul Autonomiei Găgăuze se va ţine cont de opinia Adunării populare de la Comrat. El a spus că există câteva variante de modificare a organizării teritorial-administrative a regiunii, dar a evitat să ofere unele detalii. Kîrkişcov a menţionat că partidul de guvernare va decide în luna septembrie pe care anume o s-o aplicăm.

De la Comrat, Maia Grigore, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Potrivit agenţiei de ştiri BASA-press, autorităţile autonomiei găgăuze intenţionează să serbeze la 19 august împlinirea a 11 ani de la proclamarea independenţei a aşa-numitei republici găgăuze. Vicepreşedintele adunării populare de la Comrat, Vera Balov, a declarat că festivităţile vor avea o amploare deosebită, de organizarea lor ocupându-se o comisie specială a Adunării populare.

Autorităţile de la Comrat marchează această zi în mod oficial al treilea an consecutiv. La Comrat au fost invitaţi „prietenii şi susţinătorii Găgăuziei”, printre care oficialităţi din Rusia, Turcia, Bielarus, Transnistria, Abhazia şi Cipru. În programul de serbători figurează manifestări cultural-artistice şi sportive, precum şi instalarea unei pietre de temelie pentru „un viitor monument istoric al Găgăuziei”.

Potrivit aceleaşi agenţii de ştiri BASA-press, pe parcursul ultimelor zile başcanul autonomiei, Dumitru Croitor, şi preşedintele Adunării populare, Mihail Kindighelean, care a fost şi liderul autoproclamatei republici găgăuze din 1990, au înmânat aproximativ 700 de medalii jubiliare „10 ani ai republicii găgăuze” foştilor militanţi pentru ieşirea regiunii din componenţa Republicii Moldova, precum şi unor reprezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol, care „au fost mereu alături de poporul găgăuz”.

Acum o săptămână la ultima şedinţă a Adunării populare înainte de vacanţă, deputaţii de la Comrat au adoptat o declaraţie, prin care au cerut insistent majorităţii comuniste din Parlament să-şi respecte promisiunile electorale privitoare la excluderea din programul de privatizare a obiectivelor economice din autonomie, modificarea Constituţiei şi ajustarea legislaţiei în conformitate cu actele aprobate la Comrat. Autorităţile găgăuze au ameninţat că în cazul în care Legislativul moldovean nu va examina aceste cerinţe, vor pune în aplicare declaraţia de independenţă din 1990.
XS
SM
MD
LG