Linkuri accesibilitate

Nivelul cunoștințelor istorice a scăzut drastic


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gh. Cojocaru: „instituțiile responsabile ezită să demareze o mișcare conjugată în vederea consolidării începuturilor bune de redresare a studierii istoriei în școală”.




La Chișinău, Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi a spus astăzi că istoria românilor nu va dispărea din programele școlare de la 1 septembrie, dar va fi inclusă împreună cu cea universală și locală într-o singură disciplină – istoria. Mihail Șleahtițchi a făcut precizările, după anunțul de ieri despre schimbarea metodei de studiu, care a trezit nedumerire printre istorici. În contextul acestor schimbări, Vasile Botnaru a discutat despre predarea istoriei în școală cu istoricul Gheorghe Cojocaru, care vede în acțiunile guvernării o posibilă încercare de a separa istoria de ideologie.

Punctul de vedere al lui Gheorghe Cojocaru pe tema predării și asimilării istoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Dacă s-ar face o listă a problemelor celor mai dificile cu care se confruntă de ani buni după declararea Independenței de stat societatea din Republica Moldova printre primele trei, alături de chestiunea transnistreană și problemele social-economice, cu siguranță, ar trebui inclusă și problema identitară. Dacă despre primele două se vorbește peste tot, și la nivel oficial, și la nivelul cetățeanului simplu, despre cea de-a treia vorbesc mai mult scriitorii, oamenii de cultură și de știință, presa”.

Europa Liberă: Daţi-mi voie să va contrazic, pentru că în anii de guvernare comunistă, bunăoară, nu numai că s-a vorbit despre această chestiune identitară, dar și s-au adoptat legi. M-aş referi la faimoasa Lege cu privire la politica națională. Mai mult, s-au editat manuale de istorie care trebuiau să cultive un gen de „patriotism de stat” tocmai pentru a rezolva problema naţională, e adevărat de maniera în care o înţelegea atunci guvernarea…

Gheorghe Cojocaru
: „ ... şi este cazul să amintim, totodată, ce efecte au produs aceste măsuri ale fostei guvernări comuniste de deturnare ideologică a procesului de educație, să amintim de mișcările stradale de protest împotriva eliminării cursului de „Istorie a românilor” din școală, să amintim și de acea faimoasă Lege care-și propunea așa-zisa „neutralizare” pe criterii ideologice a oponenților acestei politici. Cursul promovat de guvernarea comunistă în această sferă a educației prin îndoctrinare și măsuri punitive a fost unul falimentar, dar a produs și o serie de consecințe nefaste asupra procesului de instruire și de formare a conștiinței civice și istorice a tinerilor generații”.

Europa Liberă: N-aţi vrea să ne daţi o listă, sumară, de asemenea consecinţe?

Gheorghe Cojocaru
: „S-au aruncat din școală manualele de „Istorie a românilor” și s-au introdus manuale elaborate în conformitate cu tiparele ideologiei comuniste, fiind deturnată astfel metoda de predare integrată a istoriei, profesorii de istorie au fost supuși unor suplicii morale și administrative, fiind forțați să spună minciunile și neadevărurile istorice din epoca sovietică de tristă faimă, examenul la Istorie a fost eliminat de pe lista examenelor de bacalaureat. Apoi, în urma reducerii orelor de predare a istoriei în școală a scăzut drastic nivelul cunoștințelor istorice pe care le acumulează elevii. În consecință, școala, dar și societatea, în ansamblul ei, s-au împotmolit și mai mult în această chestiune”.

Europa Liberă: Ce puteţi spune despre guvernarea de astăzi - are o abordare clară, limpede în acest domeniu al instruirii istorice?

Gheorghe Cojocaru
: „Mi-ar plăcea să cred că are și observ că se fac anumiți pași în vederea dezideologizării și normalizării procesului didactic, încadrării lui în normele și standardele europene de predare și instruire. Un pas important și necesar în acest sens ar fi reincluderea examenului la Istorie printre examenele de bacalaureat. În același timp, probabil, această stare de fragilitate a scenei politice își spune cuvântul și în sfera predării și educației, întrucât instituțiile responsabile ezită să demareze o mișcare conjugată în vederea consolidării începuturilor bune de redresare a studierii istoriei în școală”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG