Linkuri accesibilitate

Poliţia promite să nu „găbjească” cetăţenii revoltaţi


Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru.




Centrul CREDO, o organizație neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, va instrui polițiștii cum să le asigure cetățenilor libertatea de a se întruni și protesta. Astăzi, la semnarea unui acord de colaborare între ministerul de Interne și CREDO, ministrul Alexei Roibu i-a spus lui Vasile Botnaru că poliția vrea să scape de imaginea de organ represiv căpătată în trecut:


Un interviu cu ministrul de interne, Alexei Roibu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule ministru, dacă ar fi să rezumăm esenţa acestei colaborări, ce ar trebui în final să cunoască un colaborator al Ministerului de Interne atunci, când are de furcă cu nişte oameni, care îşi exprimă o opinie? Chiar acum, în aceste clipe în faţa Procuraturii există cineva, cineva în faţa Guvernului. Şi iată, când e trimis în misiune un om în patrulă, ce trebuie să ştie el? Cum trebuie el să trateze oamenii, care îşi exprimă nişte atitudini?

Alexei Roibu
Alexei Roibu: „În primul rând colaboratorii Ministerului de Interne au competenţe bine, stricte delimitate de lege. În esenţă, ceea ce am semnat noi astăzi este, dacă să o spun aşa pe scurt, o atenţie deosebită şi o stimă deosebită faţă de cetăţeni, care ne-au delegat împuternicirile, ca să activăm în cadrul Ministerului dat. Dacă v-aţi referit la un colaborator al Ministerului, care este în stradă, în primul rând eu aş fi dorit ca el să fie cu un respect deosebit faţă de cetăţean. Este dreptul cetăţeanului ca să-şi exprime dreptul la libertate şi acest drept trebuie să fie reciproc.”

Europa Liberă: Până nu demult se considera că un poliţist avea reflexul de a-l găbji la dubă pe cel care protestează, de a-l împiedica să-şi spună părerea. Se poate spune că accentul s-a schimbat? Şi că oamenii care apără legea în primul rând sunt de partea cetăţeanului?

Alexei Roibu: „Aş dori ca acest deziderat: noi suntem pentru cetăţeni, adică colaboratorii Ministerului de Interne, nu cetăţenii pentru noi – ca să fie foarte bine, clar spus şi eu îl spun. Am convenit şi nu o dată la ultimele şedinţe ca să avem un respect deosebit faţă de cetăţenii noştri. Şi totodată să nu avem un reflex, după cum v-aţi exprimat Dumneavoastră, de a găbji pe cineva. Dar de a scoate obstacolele, de a lămuri cetăţeanului şi, dacă este în competenţa noastră, de a rezolva acele întrebări care sunt. Nu cred că e un nou accent. Se vede că Ministerul de Interne a avut şi înainte această prerogativă, această competenţă, dar spre regret imaginea şi cea acea credibilitate care este actualmente ne pun în sarcină că noi mai avem aici foarte multe rezerve. Şi vom lucra foarte insistent la aceste probleme.”

Europa Liberă: La Chişinău am avut forme extreme de proteste. Cui îi stă în sarcină să explice cetăţeanului că libertatea de expresie are nişte limite? Cine ar trebui să culturalizeze şi cetăţeanul?

Alexei Roibu: „Cred că este o sarcină în comun a tuturor, inclusiv a organelor de drept, cât şi a celor politicieni care activează actualmente. Părerea mea este că fiecare trebuie să-şi îndeplinească sarcinile. Dacă vorbim de reforme în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, noi avem un scop – ca să delimităm foarte strict competenţele ce ţin de acţiunile şi activitatea poliţiştilor. Un exemplu foarte elocvent: nu demult, dacă ţineţi minte, a fost blocată Piaţa Marii Adunări Naţionale de către acei oameni, care se ocupă cu comercializarea florilor. Am sesizat un lucru: comentatorii au tratat apariţia poliţiei ca intervenţie în forţă. Noi am convenit şi revedem toată legislaţia ca să fie foarte strict delimitate, să zicem, competenţele administraţiei publice locale, inclusiv şi ale poliţiei. Ca fiecare să ştie de ce răspunde şi să-şi facă datoria până la capăt. Părerea mea e că în cazul cela mult mai de folos era dacă îşi făcea apariţia cineva de la Ministerul Economiei ca să lămurească cetăţenilor, cineva de la Inspectoratul fiscal şi nu era necesitatea apariţiei poliţiei în cazul dat. Am dat exemplul acesta ca să spun că noi mergem pe calea revederii legislaţiei în ceea ce priveşte acţiunile poliţiei. Într-un cuvânt, forma ceea care pentru orice nemulţumire, pentru orice era intervenţia poliţiei cred că nu este necesară. Şi de aceea fiecare trebuie să-şi facă datoria faţă de cetăţeni la locul la care se află el.”
XS
SM
MD
LG