Linkuri accesibilitate

Marea Britanie pradă violențelor tinerilor


Incendii la Londra
Incendii la Londra

Poliţia şi premierul spun că violenţele sunt doar nişte infracţiuni şi că grupurile de adolescenţi violenţi nu ar fi avut nici o agendă politică.




Mii de poliţişti au fost defăşuraţi în plus noaptea trecută la Londra şi oraşul a fost mai liniştit după trei zile și trei nopţi de violenţe şi distrugeri. Situaţia nu a fost însă la fel de calmă în alte oraşe ale Marii Britanii: Manchester, Birmingham, Liverpool şi Nottingham. Cu mai multe informaţii din cursul nopții, transmise de agenţiile internaţionale de presă, Oana Serafim.

16 000 de poliţişti au patrulat în cursul nopții în capitala Marii Britanii, după violenţele din ultimele trei zile şi trei nopţi şi situaţia a fost ţinută sub control. Imaginile cu magazine şi proprietăţi jefuite, cu maşini şi clădiri incendiate şi violenţe i-au înspăimîntat pe britanici, cu atît mai mult cu cît anul viitor Londra urmează să organizeze Jocurile Olimpice de vară.

Oamenii au cerut o intervenție mai activă a poliţiei şi aplicarea legii împotriva atacatorilor. Este exact ceea ce premierul conservator David Cameron a anunţat ieri, după o şedinţă de urgenţă cu şefii poliţiei. Miine a fost convocată şi o sesiune de urgenţă a Parlamentului de la Londra pentru a se discuta situaţia.

Poliţia şi premierul spun că violenţele din ultimele zile sunt doar nişte infracţiuni şi că grupurile de adolescenţi violenţi nu ar fi avut nici o agendă politică. Pe de altă parte, cu o poliţie incapabilă să îşi protejeze cetăţenii, membrii ai partidului de extremă dreapta Liga Britanică de Apărare a anunţat că 1000 din membrii săi din ţară au ieşit şi ei pe străzi pentru a proteja populaţia.

Există şi opinia că violenţele din ultimele zile sunt determinate de rata mare a şomajului printre tineri, de ineficienţa măsurilor de inserţie socială şi de planurile de austeritate bugetară anunţate deja de guvernul de centru dreapta al premierului David Cameron.

Violenţele au izbucnit vineri, după ce cu o zi în urmă un taximetrist de 29 de ani, tată a patru copii a fost împuşcat de un poliţist în cartierul Tottenham, una dintre cele mai sărace zone ale capitalei britanice, într-un incident ce nu a fost încă elucidat.

In afara Londrei, noaptea trecută, violenţele, jafurile şi incendiile au continuat. La Manchester sute de tineri au vandalizat magazine, au dat foc la maşini şi clădiri şi i-au atacat pe poliţişti. Ţintele predilecte ale jafurilor au fost magazinele de haine de lux de şi de produse electronice. Au fost arestate zeci de persoane.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la Nottingham, în centrul Angliei, unde tinerii au incendiat şcoli, au aruncat cocktailuri Molotov în sediile locale ale poliţiei şi au dat foc la maşini. Pînă acum nici la Manchester şi nici la Nottingham nu au mai fost relatate violenţe de o asemenea intensitate. La Birmingham au fost arestaţi 230 de oameni, la Liverpool alţi 40.

Cele mai multe arestări au avut loc la Londra: 685 de persoane, dintre care 111 au fost puse sub acuzare, inclusiv un copil de 11 ani – şi celulele închisorilor sunt foarte aglomerate. Avocaţi şi procurori lucrează 24 de ore pentru a putea rezolva cît mai operativ cazurile şi a decide cîţi dintre cei reţinuţi urmează să fie aduşi în faţa instanţei şi cîţi eliberaţi, informează agenţia Associated Press.

111 ofiţeri de poliţie şi 14 oameni care au încercat să oprească violenţele şi distrugerile au fost răniţi, inclusiv un bărbat de peste 60 de ani care a încercat să stingă un incendiu provocat de grupurile de tineri.

Au fost cele mai mari violenţe din ultimii 30 de ani din Marea Britanie şi pagubele materiale nu au fost încă evaluate, dar se vorbeşte de zeci de milioane de lire sterline.
XS
SM
MD
LG