Linkuri accesibilitate

Semne bune pentru economia românească


Banca Naţională a României
Banca Naţională a României

Raport trimestrial al BNR: pe termen scurt perspectiva e pozitiva, pe termen mediu lucrurile sunt incerte.




Economia românească este relativ stabilă, Banca Naţională a revizuit în jos rata inflaţiei, la sub 5 la sută, dar guvernul nu-şi poate permite nici o „extravaganţă” financiară, a avertizat premierul Emil Boc. Mai multe, de la corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati:

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a avut la Raportul Trimestrial asupra inflatiei o perspectiva pozitiva pentru viitorul imediat al tarii.

Prima veste buna este ca inflatia la sfirsitul acestui an va scadea sub cinci procente, fiind calculata la 4,6% de expertii bancii centrale.

A doua veste buna ar fi ca Produsul Intern Brut va creste, datorita recoltei bune care se anunta deja. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale spune ca „un an agricol bun inseamna un miliard de euro in plus, ceea ce inseamna un procent mai mult la Produsul Intern Brut, care in ultimii ani de criza a scazut de la 136 de miliarde de euro, in 2008, la 115 miliarde in 2009 si 122 de miliarde de euro in 2010.

Prognoza pentru acest an prevede o crestere a Produsului Intern Brut cu 1,5 la suta, dar agricultura autohtona ar mai putea adauga un procent. De aceea crede guvernatorul Bancii Nationale ca alimentele ar urma sa se ieftineasca si ca n-ar mai fi nevoie de noi masuri de austeritate.

Seful bancii centrale din Romania este nevoit sa adopte un ton excesiv de optimist in conditiile in care marii economisti ai lumii vorbesc despre o noua recesiune pe plan international.

Din punctul de vedere al șefului Bancii Nationale cel mai mare pericol pentru Romania este eventuala neincredere a investitorilor straini, mai cu seama ca si romanii „sint tentati sa fie mai degraba pesimisti”.

Incetinirea cresterii economice in Uniunea Europeana este un alt factor de risc, in viziunea Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca statele comunitare sint principalii parteneri comerciali ai tarii, iar regresul general s-ar resimti si in Produsul Intern Brut al Romaniei.

Un al treilea risc identificat se refera la iesirile de capital din Romania, care desi sint atent verificate, continua sa-i ingrijoreze pe oficialii romani, in conditiile in care in Romania are doar doua banci cu capital de stat, restul fiind filiale ale unor banci europene.

Variatiile preturilor materiilor prime pe plan international, mai cu seama cele energetice sint de asemenea puse pe lista riscurilor de catre expertii Bancii Nationale a Romaniei.

Mugur Isarescu crede ca pe termen scurt „perspectiva e clara”, chiar pozitiva, dar recunoaste ca pe termen mediu lucrurile sint „incerte”, de aceea Romania trebuie sa fie mai vigilenta si sa analizeze mai serios impactul exterior asupra economiei autohtone.

Politigraf

XS
SM
MD
LG