Linkuri accesibilitate

Mobilizare generală pentru stabilizarea piețelor financiare


Th.Geithner: Standard & Poor's a dat dovadă de „cunoștințe neașteptat de proaste despre principiile bugetar-fiscale din SUA”.





Principalele puteri economice ale lumii încearcă să calmeze bursele zguduite de deteriorarea, în premieră, a ratingului la credite al Statelor Unite. Dar în ciuda încurajărilor primite, bursele asiatice au înregistrat pierderi importante. Deprecierea indicilor bursieri a continuat la cele europene după un debut ezitant al sesiunii de astăzi.


Mobilizare generală pentru stabilizarea piețelor financiare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct



Analiștii cred că un colaps al burselor globale a fost totuși evitat, datorită unei declarații difuzate de liderii G7 înaintea deschiderii burselor asiatice azi dimineață și anunțului Băncii Centrale Europene despre o intervenție mai activă pe piața obligațiunilor în zona euro.

Declarația G7 spune că principalele șapte țări industrializate sunt „hotărâte să reacționeze într-o manieră coordonată” pentru a stabiliza piețele. Apoi, a urmat declarația G20, grupul din care fac parte și principalele economii în ascensiune, în sprijinul acțiunilor comune pentru calmarea burselor și apărarea creșterii economice.

Aceste reacții au urmărit să contracareze efectele deciziei de vineri a agenției de rating Standard & Poor's, care, pentru prima dată în istorie, a scăzut cu o treaptă ratingul Statelor Unite la credite pe termen lung, de la triplu A, cel mai înalt, la dublu A cu plus. Scăderea ratingului a accentuat și mai mult panica, după o săptămână tumultuoasă în care acțiunile de la bursele globale s-au ieftinit cu bilioane de dolari din cauza îngrijorărilor privind starea economiei americane și răspândirea crizei datoriilor în zona euro.

Duminică, ministrul american al finanțelor, Timothy Geithner a criticat agenția Standard & Poor's, spunând că greșit amarnic. Geithner a spus că agenția a dat dovadă de o „teribilă lipsă de înțelegere, comportament neadecvat și cunoștințe neașteptat de proaste despre principiile bugetar-fiscale de bază din Statele Unite. Au tras concluzia greșită”, a spus ministrul american de finanțe.

Geithner a făcut declarația după ce Casa Albă a anunțat că îl păstrează în funcție, în ciuda cererilor de demisie venite din partea unor politicieni Republicani.

Alte agenții de rating nu au urmat deocamdată exemplul Standard & Poor's de a deteriora ratingul Statelor Unite.

Cu toate asigurările primite, principalii indici la bursele asiatice au înregistrat scăderi importante. Bursele europene au scăzut și ele. După cum comentează Agenția Reuters, îngrijorările investitorilor față de efectele pe care le poate produce deprecierea ratingului Statelor Unite au depășit speranțele date de anunțul Băncii Centrale Europene că va interveni mai activ pentru a opri răspândirea crizei datoriilor în zona euro.

Duminică, Banca Centrală Europeană a anunțat că va cumpăra ”activ” obligațiuni ale guvernelor Italiei și Spaniei, ale căror costuri de împrumut pe piețele financiare atinseseră săptămâna trecută niveluri record, trezind noi temei că a treia și a patra economii ca mărime din zona euro pot aluneca pe o spirală a îndatorării, în ciuda reformelor proaspete pe care le-au anunțat pentru creșterea economică și micșorarea deficitului bugetar.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG