Linkuri accesibilitate

International Romani Art Festival (IRAF)


La Cluj la ora Festivalului
La Cluj la ora Festivalului

Emilia Păunescu: „Un festival pentru oameni care au deschidere pentru un anumit mod de a gîndi”.




Asociaţia culturală TURN din Timişoara s-a aflat printre cele şase organizaţii din România care au primit la Praga Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Socială 2011. Proiectul premiat al Asociaţiei TURN International Romani Art Festival, a carui a V-a ediţie s-a desfăşurat vara aceasta la Cluj. Cum a apărut acest festival şi cui îi este dedicat? Lucian Ştefănescu a stat de vorbă cu vicpreşedinta Asociaţiei TURN Emilia Păunescu.

IRAF - un festival multicultural
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct


Emilia Păunescu: „A pornit probabil de la o ştire negativă despre romi, de la simţul civic pe care-l avem, de la plăcerea pe care ne-o produce această cultură. Între timp, n-aş mai putea să spun ce ţine mecanismul ăsta în mişcare, dar e important că se întîmplă şi că încă regăsim în fiecare ediţie aceeaşi bucurie de a-l construi, de a-l creşte, de a-l extinde în diverse medii.”

Europa Liberă: Şi pentru cine? Era partea a doua a întrebării.


Emilia Păunescu: „IRAF se adresează tuturor oamenilor care au deschidere spre un anumit mod de a gîndi. Este un festival care atinge o notă socială prin esenţa lui, prin ceea ce se întîmplă în el, şi e construit ca o producţie. Publicul căruia ne adresăm este foarte variat. IRAF nu e un festival făcut pentru romi, după cum nu e nici un festival făcut pentru populaţia majoritară. E un mix între cele două, e un produs pe care sperăm să-l guste şi unii şi alţii. Dar cei mai mulţi dintre oamenii care vin la IRAF nu sînt romi, ci aparţin populaţiei majoritare, ceea ce ne bucură pentru că este foarte important, cînd faci un eveniment care arată o cultură în toată expansivitatea ei, ca acest mesaj să fie perceput de cei care nu cunosc această cultură.”



Europa Liberă: Citind afişele festivalului postate pe internet am aflat că el de fapt porneşte de la ceea ce se numeşte cultura romă, dar depăşeşte acest cadru. Mai precis, prezintă culturi cu care cultura romă a venit în contact, cel puţin în Balcani, şi asta mi se pare interesant la acest festival şi la ceea ce vă propuneţi.

Emilia Păunescu: „Într-adevăr, IRAF este un festival care merge foarte departe de limitele tradiţiei. Am avut pe scenă artişti de punk roma, de muzică electronică roma, de hip hop roma, la fel cum am avut şi artişti care promovează tradiţia. Este foarte important, atunci cînd încerci să abordezi un subiect atît de sensibil, să nu rămîi în limitele unui stereotip, tocmai pentru că majoritatea problemelor în ce priveşte discursul legat de etnia romă se bazează pe foate mult stereotip.

Trebuie să menţinem o deschidere foarte mare. Atît pentru
Judit Abraham în spectacol

comunitatea romă, cît şi pentru noi, cei care muncim pentru asta, sau pentru cei interesaţi de fenomenul cultural şi artistic care se inspiră din această cultură. Sînt foarte mulţi artişti care preiau foarte multă substanţă de la cultura romă, şi din asta rezultă proiecte de multe ori incredibile şi fascinante, care merită arătate. Puţini oameni le cunosc, şi noi, la rîndul nostru, organizînd acest festival timp de cinci ani, am învăţat foarte mult, şi am descoperit foarte multe în acest domeniu. De unde şi forma neconvenţională a festivalului.”

Europa Liberă: Ce prezintă International Romani Art Festival, în afară de muzică?

Anamaria

Emilia Păunescu: „Foarte multe. Avem lansări de carte, tîrguri de meşteşugari, reprezentaţii de teatru, de circ modern, expoziţii de fotografie şi de pictură. În fiecare an pornim de la o structură destul de variată, care s-a încetăţenit de-a lungul timpului şi care atinge cam toate formele de manifestare artistică. Încercăm să adăugăm forme noi, să găsim alte forme în care cultura romă se manifestă cît mai divers.

E un program în care oricine se poate regăsi, în care oricine poate găsi o sursă de plăcere, şi cred că ăsta este unul din motivele pentru care festivalul a ajuns unde a ajuns şi se dezvoltă în direcţia în care se dezvoltă - pentru că am încercat să atingem cît mai multe sfere de manifestare artistică.”

----
*Radio „Europa Liberă” mulţumeşte Asociaţiei culturale TURN pentru materialul documentar pus la dispoziţie.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG