Linkuri accesibilitate

8.08 - Chișinău: Voronin-Smirnov - o întîlnire fără ieșire


Igor Smirnov
Igor Smirnov

O întîlnire fără rezultate concrete în problema reglementării politice a conflictului transnistrean.




8 august 2001

Ora Moldovei.


Voronin-Smirnov - o întîlnire fără ieșire.

Dan Ionescu: Întâlnirea de astăzi de la Tiraspol dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatiştilor transnistreni, Igor Smirnov, nu a adus nici un progres la capitolul cel mai controversat al relaţiilor dintre cele două părţi şi anume acel al definirii statutului Transnistriei. Ca urmare, luarea unei decizii în acest sens a fost amânată, pentru a câta oară, până la viitoarea întâlnire a celor doi, anunţată pentru sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie. Despre felul cum au decurs discuţiile de astăzi vă informează Lina Grîu, care a însoţit delegaţia moldoveană la Tiraspol.

Întâlnirea de astăzi dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a patra la număr, nu s-a soldat cu rezultate concrete în problema reglementării politice a conflictului transnistrean.

La întâlnire au fost semnate trei documente: cu privire la măsurile de încredere pe linia militară, intrarea în vigoare a deciziilor semnate anterior şi protejarea râului Nistru. La conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii, liderul separatist s-a arătat mulţumit de ceea ce el a numit „spiritul deschis al discuţiilor”. În acelaşi timp, Voronin s-a arătat mai puţin satisfăcut de rezultate, declarând că din cauza absenţei voinţei politice din partea lui Smirnov, discuţiile au adus foarte puţine elemente constructive în problema de bază, cea a reglementării politice a conflictului.

Vladimir Voronin: „În linii generale nimic nou, deosebit n-am obţinut astăzi, ca şi mai înainte. Dar puţin-puţin văd că în rândurile administraţiei transnistrene se modifică câte ceva. Eu cred că în primul rând aceasta se explică cu viitorele aşa-numite alegeri prezidenţiale şi dumnealor vor să arate, viitorii candidaţi, mai moderaţi şi mai predispuşi pentru a conlucra cu Moldova, cu Chişinăul în soluţionarea problemei. În orice caz vor să demonstreze cetăţenilor din Transnistria că ei aceste intenţii poate le au şi poate chiar doresc şi să le ralizeze.”

Voronin consideră că atâta timp cât în Transnistria la putere se află Smirnov, un progres în reglementarea politică nu este posibil.

Vladimir Voronin: „Eu consider că Smirnov personal ca conducător al acestei regiuni a Moldovei s-a epuizat toate posibilităţile de a soluţiona problema transnistreană. Aici trebuiesc modificări serioase, care să vină oameni neangajaţi în fostele episoade şi în fosta istorie, şi care să aibă posibilitate să hotărască această prblemă aşa cum trebuie, aşa cum sunt normele civilizate.”

În acelaş timp Voronin a lăsat să se înţeleagă că alegerile din decembrie din Transnistria ar putea să nu aibă loc, iar Smirnov ar putea fi înlăturat pe alte căi. Cu toate acestea dat fiind impasul, în care a ajuns lucrul în grupurile de experţi, Voronin şi Smirnov au convenit o întâlnire în doi, în afara graficului lunar, care va avea loc la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, unde se va discuta problema statutului Transnistriei.

Întrebat dacă este adevărat că intenţionează să retragă ştampila vamală a Republicii Moldova, în baza căreia regiunea separatistă îşi efectuează exporturile, Voronin a declarat că intenţionează să dea Transnistriei ştampila vamală împrună cu vameşul moldovean.

Vladimir Voronin: „Noi de la 1 septembrie introducem noile ştampile vamale, conform cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a altor cerinţe. Şi noi aceste ştampile vamale o să le transmitem părţii transnistrene numai cu vameşii din Chişinău.”

Recent, Kievul şi Chişinăul au convenit asupra efectuării controlului mixt la frontiera moldo-ucraineană, control care ar contracara contrabanda prin Transnistria. Astăzi Tiraspolul a solicitat includerea reprezentanţilor săi în aceste posturi vamale comune. Iată un fragment din conferinţa de presă, unde Voronin şi Smirnov şi-au expus viziunea asupra cotrolului mixt la frontieră.

Igor Smirnov: „Într-adevăr se pune problema luptei cu contrabanda de ambele părţi, dar problema este formulată în felul următor: noi vă propunem, iar voi executaţi. Nu acceptăm o asemenea abordare.”

Vladimir Voronin: „Astăzi am obţinut un progres substanţial în această problemă în sensul că data trecută Smirnov nu vroia nici măcar să audă despre posturi vamale trilaterale. Iar astăzi a acceptat să delege vameşi pentru controlul pe segmentul cu Ucraina, care trece pe teritoriul transnistrean.”

Igor Smirnov: „Precizez: este vorba de posturi pe teritoriul ucrainean.”

Vladimir Voronin: „Acestea sunt detalii.”

Igor Smirnov: „Nu, nu sunt detalii, în sensul că Ucraina poate oferi garanţii juridice şi politice.”

Vladimir Voronin: „Nu putem să trecem responsabilitatea doar Ucrainei. Vrem să fim şi noi responsabili de acest segment.”

Igor Smirnov: „Dacă tot aţi deschis parantezele, pot să spun că am fost de acord şi cu o asemenea abordare, dar în acest caz propunem să ne delegăm reprezentanţi şi la Ungheni. Ar fi normal, dacă tot nu avem încredere unii în alţii. Efectuăm un control comun pe întreaga frontieră.”

Vladimir Voronin: „Semnăm acordul de reglementare politică şi împreună cu cetăţenii transnistreni, care se vor înrola în Departamentul vamal vom lucra la toate frontierele. Nu am nimic împotrivă.”

Întrebat, ce împiedică semnarea unui document final, Voronin a spus: „Voinţa politică a lui Igor Smirnov.”

Smirnov a mai declarat astăzi că salută iniţiativa Chişinăului privind unificarea şi reducerea forţelor armate, dar că această iniţiativă nu garantează echilibrul forţelor în regiune, în condiţiile în care Chişinăul are în subordine şi forţele poliţiei, care numără 17 mii de angajaţi.

În replică, Voronin a declarat că Smirnov, în maniera caracteristică încearcă să evite o discuţie concretă la subiect. Potrivit lui, analiza comparativă arată că regiunea transnistreană este de trei ori mai militarizată decât restul teritoriului Republicii Moldova.

A fost amânată pentru şedinţa următoare chestiunea privind circulaţia liberă a leului moldovenesc în regiunile controlate de Tiraspol. Voronin a declarat că guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, se oferă să introducă leul în Transnistria în trei zile, însă autorităţile de la Tiraspol se opun acestei iniţiative.

Spre deosebire de întâlnirile anterioare, Voronin a adoptat astăzi o poziţie dură şi o tactică ofensivă, punându-l pe Smirnov în situaţia de a se apăra şi de a para replicile dure la adresa sa chiar în faţa reprezentanţilor presei. Voronin a evitat o discuţie lungă în doi cu Smirnov, rezervându-i acestuia doar 10 minute în loc de o oră programată. Deşi a sosit la locul întâlnirii cu aproximativ 10 minute mai devreme, Voronin a refuzat să intre până la ora stabilită în clădirea unde-l aştepta Smirnov, preferînd să discute afară cu funcţionarii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar în final Voronin a refuzat prânzul oferit de autorităţile transnistrene.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG