Linkuri accesibilitate

Se impune o selecție a oamenilor politici în funcție de valoarea lor nu de bogăție


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gh. Cojocaru: „Moldova întârzie să se pronunțe cu tărie asupra priorităților sale de politică internă și externă, ezită să-și asume o identitate clară sau să demareze o activitate fermă de debarasare de trecut.”



Vasile Botnaru l-a întrebat pe analistul Gheorghe Cojocaru care sunt șansele ca politicienii puterii să-și schimbe năravul până la toamnă și să guverneze în armonie. Răspunsul este sceptic:

Gheorghe Cojocaru: „Odată cu plecarea în vacanță a Parlamentului viața politică intră într-o perioadă scurtă de acalmie și de rutină, dar problemele rămân acolo unde au fost și până acum. Retragerea personajelor politice de pe ecranele televizoarelor, sub soarele plajelor sau în răcoarea munților, se va răsfrânge, mai mult ca sigur, benefic asupra facultăților acestora fizice și mentale, dar nu există nici o siguranță că revenind în Parlament sau în Guvern, la locul lor de muncă, înalții demnitari de stat nu vor fi tentați să reia atacurile reciproce, scandalurile și micile reglări de conturi, în loc să se concentreze prioritar asupra unei agende cu obiective de actualitate social-economice și politice.”

Europa Liberă: Dacă tot politicienii-boxeur au coborît din ringuri, ar fi momentul că ne întrebăm: de unde își trage rădăcinile această înclinație spre reglări de conturi și scandaluri fără de sfârșit?

Gheorghe Cojocaru:
„Din proastele apucături, cum se spune pe la țară, dintr-o întunecare a minții și dintr-o lipsă de discernământ asupra direcțiilor magistrale de evoluție a societății sau, dacă vreți, din anihilarea sau pierderea instinctului sănătos de autoconservare. Asistând de luni de zile la un spectacol continuu de prost gust, devine tot mai clar că mulți dintre indivizii cocoțai astăzi pe scena politică habar nu au de datoria lor față de oamenii care i-au ales și că într-o societate care știe să facă diferența între valori și non-valori, aceștia nu ar fi lăsați să se apropie nici pe aproape de pereții Parlamentului sau Guvernului.”

Europa Liberă: Dar plătitorului de impozite, peste cîteva săptămîni, i se va spune că au trecut, iată, 20 de ani de la proclamarea Independenței. Oare nu a fost timp suficient pentru coagularea unei clase politice exemplare şi responsabile, aşa cum se pretinde?

Gheorghe Cojocaru:
„Poate că timp a fost suficient dar o clasă politică exemplară, din nefericire, astăzi, în Republica Moldova, nu se atestă. Poate pentru că în toți acești ani nici statul nu s-a pus bine pe picioare, pentru că Republica Moldova de astăzi este un stat bântuit de corupție și hoție, care întârzie să se pronunțe cu tărie asupra priorităților sale de politică internă și externă, care ezită să-și asume o identitate clară sau să demareze o activitate fermă de debarasare de trecut.

O societate a ambiguităților și bătutului pasului pe loc, a imitațiilor și a candidaților la migrație, din nefericire, către alte tărâmuri nu are resorturile necesare să cultive o clasă politică cultă, cu verticalitate și demnitate națională. Or, actuala clasă politică reproduce cu fidelitate întreaga fizionomie deformată a societății de astăzi.”

Europa Liberă: Câți ani ar trebui să mai treacă pentru ca și Republica Moldova să se mândrească cu o clasă politică responsabilă și competentă?

Gheorghe Cojocaru:
„Este dificil de dat un termen, aici ar trebui, probabil, ca societatea în ansamblul ei, organizațiile non-guvernamentale să facă un efort conjugat de emancipare. Poate că vor fi necesare anumite modificări și în planul legislației electorale.

Dar, ceea ce se impune cu acuitate pentru a comprima la maximum acest termen ar fi ca partidele să-și edifice un sistem de selectare a oamenilor politici nu în funcție de greutatea buzunarului, ci în funcție de valoarea, dimensiunea și vizibilitatea publică a personalității. Numai așa Republica Moldova va reuși să aibă o clasă politică dinamică, cu orizont, clarviziune, responsabilă și competentă.“
Previous Next

XS
SM
MD
LG