Linkuri accesibilitate

Exhibarea opulenţei în ţara sărăciei


Nu sînt un adept al marxism-leninismului şi al egalitarismului, dar consider că un om bogat într-o ţară săracă trebuie să se comporte decent.



Observ că televiziunile comericale nu se sinchisesc să promoveze tot felul de vedete recente care îşi exhibă cu nonşalanţă opulenţa. De fapt, la mijloc e un soi de complicitate între televiziunea dornică de rating şi vedeta recentă dornică să fie venerată. Ziariştii, prin întrebările pe care le pun, provoacă vedetele să ne vorbească despre achiziţii scumpe, ce nu sînt la îndemîna oricui.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Deunăzi am văzut o emisiune matinală în care o sumedenie de staruri autohtone ne-au vorbit cu însufleţire despre călătoriile lor şi shopping-ul pe care l-au făcut în magazinele luxoase ale lumii. Un cîntăreţ ne-a spus că a făcut o raită prin Barcelona unde s-a ocupat cu shopping-ul vreo 5-6 ore. Apoi cîntăreţul ne-a asigurat că merită pe bune să plecăm acolo şi să cumpărăm tot felul de lucruri frumoase. O altă vedetă fusese în Italia şi Franţa, întorcîndu-se de acolo cu 12 perechi de încălţăminte. O prezentatoare jucăuşă-volubilă a precizat imediat că cîteva mii de euro cheltuite în magazinele europene sînt un fleac pentru vedetele autohtone.

Nu e prima dată cînd văd asemenea emisiuni. Îmi amintesc bunăoară de o vedetă care vorbea cu înflăcărare, minute în şir, de lustra scînteietoare pe care o cumpărase cu vreo 6 mii de lei. Se consideră că aceste confesiuni ale vedetelor sînt pe placul publicului şi că ele fac un rating năucitor.

Pe mine personal shoppingul vedetelor mă lasă rece. Chiar nu mă interesează ce mobilă şi ce lenjerie intimă îşi cumpără ele la Paris şi Londra. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, exibarea opulenţei într-o ţară foarte săracă e şi ofensatoare pentru o bună parte a populaţiei. Aici sînt oameni care o duc foarte greu, care au un viitor neguros-incert, care trăiesc din nişte pensii şi salarii mizerabile, oameni care niciodată nu vor ajunge în magazinele din Barcelona. Şi ce mesaj le transmite vedeta recentă arătîndu-le bijuteriile şi îmbrăcămintea scumpă aduse din străinătate?

Păi, foarte mulţi dintre noi nu au cum să fugă pînă-n Barcelona şi să facă shopping acolo, chiar dacă „se merită”, vorba vedetei. Să fiu înţeles corect, nu sînt un adept al marxism-leninismului şi al egalitarismului, dar consider că un om bogat într-o ţară săracă trebuie să se comporte decent.

Şi mai e ceva. S-ar putea asemenea emisiuni să facă rating în sensul că mulţi se holbează la starurile care-şi etalează opulenţa. Numai că nu sînt convins că îi privesc cu multă simpatie şi dragoste. De aceea, şi ratingul ar putea să dispară la un moment dat...
XS
SM
MD
LG